‘Ev’lilik göründü
Ev alana 15 bin lira teşvik veren ‘konut hesabı’nda sona gelindi. Hükümetin önce yüzde 15 olarak açıklayıp daha sonra yüzde 20’ye çıkardığı destekle ilk ev 2019’da alınabilecek
Hükümetin geçtiğimiz yıl Ocak ayında inşaat sektörüyle bir araya geldiği zirvede açıkladığı ve 64’üncü Hükümet Eylem Planı’nda 3 ay içerisinde gerçekleştirilecek vaatler arasına aldığı ‘konut hesabı’ yani ev alacaklara verilecek teşvik için çalışmalarda sona gelindi.
Hazırlanan yönetmeliğe göre, konut hesabı açanlara verilecek azami 15 bin liralık devlet katkısında bir değişiklik yok. Geçtiğimiz yıl Ocak’ta açıklanan yüzde 15’lik katkı oranı Mart’ta Meclis’te kabul edilen torba kanunda yüzde 20 olarak belirlenmişti. Hazırlanan yönetmeliğe göre, verilecek desteğin tutarı yüzde 15 değil yüzde 20 oldu.
Buna göre, daha önce 15 bin lira destek alabilmesi için hesabında 100 bin lira biriktirmesi gereken bir vatandaş, 75 bin lira biriktirdiğinde bu teşvikten yararlanabilecek.
En fazla yüzde 15’ti
Geçen yıl 8 bakanıyla birlikte inşaat sektörünün temsilcileriyle bir araya gelen Başbakan Ahmet Davutoğlu, bu zirvenin sonunda sürpriz bir şekilde ev alacaklara teşvik verileceğini açıklamıştı. Davutoğlu, ilk kez konut alacakları kapsayan ve kademeli olarak uygulanacak teşvik hakkında bilgi verirken, “Kanun yürürlüğe girdikten sonra bir bankada hesaba yatırılan para 5 yıl tutulup daha sonra kullanıldığında yüzde 15 de devlet verecek. 5 yıl için yüzde 15, 4 yıl için yüzde 12, 3 yıl için yüzde 10 gibi kademelendirilmiş bir şekilde düzenleme getireceğiz. Böylece en az 3 yıl o tasarruf teşvik edilmiş olacak ama erken çekimlerde de yüzde 15’ten daha aşağı inen bir kademelendirme uygulanacak” demişti.
Bu açıklamanın üzerinden geçen bir yıllık sürede “konut hesabı” uygulamasına ilişkin yönetmelik çalışmalarında son aşamaya gelindi. Ekonomiden Sorumlu Başbakan Yardımcısı Mehmet Şimşek, ev sahibi olmayan vatandaşların konut edinmesini amaçlayan “konut hesabı” uygulamasına ilişkin ipuçlarını verdi. Yönetmelik taslağının ilgili kurum ve kuruluşların görüşüne sunulduğunu ve kısa süre içinde Başbakanlığa sevk edileceğini belirten Şimşek, yönetmelikle ilgili şu bilgileri verdi:
En az 3 yıl hesapta
- Konut hesabı düzenlemesine göre, katılımcıların konut hesabı açabilmeleri için Türk vatandaşı olması ve konut sahibi olmaması gerekiyor.
- Katılımcıların devlet katkısına hak kazanabilmesi için yurt içi mevduat veya katılım bankalarında konut hesabı açmaları ve konut edinim tarihine kadar asgari 3 yıl boyunca söz konusu hesaplara düzenli ödeme yapmaları gerekiyor.
- Belirtilen koşulları yerine getiren katılımcıya konut edinim tarihi itibarıyla hesapta biriken tutarın azami yüzde 20’sine kadar hesaplanan devlet katkısı ödemesi yapılacak.
- Devlet katkısı için azami tutar 15 bin liradır ve bu tutar her yıl yeniden değerleme oranı ile artırılacaktır.
- Devlet katkısı, Bakanlık bütçesine bu amaçla konulan ödenekten defaten karşılanacak ve hak sahibine hesabın bulunduğu banka aracılığıyla ödenecektir.”
İlk ödemeler 2019’da
MEHMET Şimşek, devlet katkısını hak etmek için en az 3 yıl düzenli ödeme zorunluluğu olduğu dikkate alındığında, 2016 yılında başlayacak sistemde ilk devlet katkısı ödemelerinin 2019 yılında gerçekleşeceğini söyledi. Şimşek, uygulamanın ülkemizdeki tasarruf oranının artırılmasına katkı sağlayacağının düşünüldüğünü de sözlerine ekledi.
Anadolu’da talebi artırır
KONUT hesabının piyasaya yansıması, en erken 2019 yılına denk gelecek. Şu anda 1 milyon 200 bin seviyesinde olan konut satışlarının teşvikle birlikte 1 milyon 500 binleri görebileceği hesaplanıyor. Sektör temsilcilerine göre, konut hesabı özellikle Anadolu’da sektörü canlandıracak.
Hesapta 75 bin lira olmalı
DEVLET katkısı oranının azami yüzde 15’ten yüzde 20’ye çıkarılmasıyla, vatandaşın konut hesabında biriktireceği miktar azalıyor. Örneğin, ilk açıklamalara göre, bir vatandaşın 15 bin liralık yani yüzde 15 oranında teşvikten yararlanabilmesi için hesabında 100 bin lira biriktirmesi gerekiyordu. Hazırlanan yönetmeliğe göre ise konut hesabında 75 bin lira biriktiren bir kişi 15 bin liralık destekten yararlanabilecek.