Eti Bakır, ihtiyacın yüzde 20’sini üretecek
Modernizasyona 165 milyon dolar harcayan Eti Bakır, Türkiye’de bir yılda tüketilen 400 bin ton cevherden işlenen bakırın yüzde 20’sini tek başına üretecek. Bu üretim Türkiye’nin tek yerli üretimi niteliğinde.
Eti Bakır, Samsun’daki işletmelerinde yaptığı yenileme yatırımı sonrasında üretimini iki katına çıkardı. Türkiye’de cevherden bakır üreten tek tesis olduklarını, hammaddeyi ise Türkiye’deki maden yataklarından elde ettiklerini belirten Eti Bakır AŞ Yatırım Müdürü Yılmaz Şara, “Türkiye’de bir yılda tüketilen 400 bin ton cevherden işlenen bakırın yüzde 20’sini biz üreteceğiz” dedi. Şirket, modernizasyon yatırımlarına toplam 165 milyon dolar harcadı. Cengiz Holding’e ait Eti Bakır Samsun İşletmelerinde 165 milyon dolara mal edilen iki etaplı modernizasyon yatırımlarının ilki tamamlandı. Üç bin dönüm alan üzerine kurulu entegre tesisin yüzde 85’i yenilenirken, bakır üretim kapasitesi yıllık 100 bin tona çıkartıldı. Türkiye’de cevherden bakır üreten tek tesis olan Eti Bakır Samsun İşletmeleri, önümüzdeki aydan itibaren yılda 75 bin ton katot yani yüzde 99 safl ıkta bakır levha üretecek. İlk etap yenilemelerinde kapasite artırımının yanı sıra işletme içinde yeni bir gübre fabrikası kurulduğunu açıklayan Eti Bakır A.Ş Yatırım Müdürü Yılmaz Şara, önümüzdeki ay üretime geçilecek gübre fabrikasında yıllık 300 bin ton şeker gübresi diye tabir edilen amonyum sülfat üretileceğini aktardı.
Diğer taraftan Murgul, Küre ve Giresun’da maden ocağı bulunan Cengiz Holding, önceki ay gerçekleştirilen özelleştirme kapsamında İnebolu Limanı’nı da devraldı.
Yeni kurduğu fabrikada yılda 300 bin ton gübre üretecek
Samsun’daki entegre bakır işletmesi hakkında bilgi veren Yılmaz Şara, hammadde olarak kullanılan bakır konsantresinin içinde yüzde 35 kükürt, yüzde 35 demir, yüzde 25’inin ise bakır olduğunu ifade ederek, “Bu konsantreyi tesislerimizde işlediğimizde karşılığında sülfirik asit açığa çıkıyor. Günde ortalama 1000-1300 ton. Tesis içinde kurduğumuz yeni amonyum sülfat gübre fabrikasında bunu kullanmayı planlıyoruz. İki sene önce tamamlanan fabrikada deneme üretimleri de tamamlandı. Burada yıllık 300 bin ton gübre üreteceğiz. Şeker gübresi diye tabir edilen amonyum sülfat üretilecek” dedi. Şara ayrıca, özellikle Küre’de yapılan fizibilite çalışmalarında 30 yıllık rezerv olduğunu saptadıklarını ve buraya 40 milyon dolarlık bir yatırım yaptıklarını dile getirdi. Harcanan paranın 35 milyon dolarını çevre düzenlemeye ayırdıklarını bildiren Yılmaz Şara, toz toplama sistemlerinin hepsini yeniden yaptıklarını iletti. Yasal mevzuat dahilinde 1 ton asit üreten bir işletmenin atmosfere 5 kilogram kükürtdioksit salınımı yapabildiğini ifade eden Yılmaz Şara, “Biz bunu 3 kilograma düşürdük. Bunu daha da düşürmeyi planlıyoruz. Ayrıca, karbondioksit salınımını da yarı yarıya düşürdük” bilgisini paylaştı.
‘İnebolu Limanı'nı ticari gemiler de kullanabilecek'
Eti Bakır AŞ olarak, İnebolu Limanı’nı özelleştirme kapsamında geçen ay işletmesini devralan şirket, orada da ilk etapta 30 milyon dolarlık bir yatırım yapmayı planlıyor. Eti Bakır AŞ Yatırım Müdürü Yılmaz Şara, 8 metre draftlı 10 bin tonluk gemilerin yanaşabildiği limanı derinleştirerek ve rıhtımlar eklenerek, -13 metreye çıkartacaklarını açıkladı. Ayrıca liman rıhtımı da genişleterek 30 bin tonluk gemilerin yanaşmasını sağlayacaklarını söyleyen Şara, “Liman kapasitesi normal kapasitenin 4 katına çıkarılarak bütün ticari gemilerinde kullanabileceği bir nakliye noktası haline getirilerek İnebolu ve bölge sanayisine de katkıda bulunacağız” diye konuştu.
Küle karışan bakırdan yılda 2 milyon dolarlık geri kazanım
İşletmelerde gerçekleştirilen yatırımlarda teknolojinin yettiği kadar yerli firma ve ürün kullandıklarını söyleyen Şara, 165 milyon dolar yatırım tutarının yüzde 40’ında yerli ürün kullanıldığını kaydetti. Son olarak fl otasyon tesisini de daha verimli hale getirdiklerini sözlerine ekleyen Şara, külün içine karışan yüzde 2-3 oranındaki bakırın geri dönüşümünü de sağlayabileceklerini aktardı. Şara, buradan da yılda 2 milyon dolar gelir elde edileceğini bildirdi.