Gazete Vatan Logo

Esas ilk markasını Euro 2008’de çıkardı, satışları Milli Takım’la arttı

Nisan ayında Eskişehirli Peyman’ın yüzde 30 hissesini alarak ’kuruyemiş’ sektörüne giriş yapan Esas Holding’e bu yeni işinde en büyük destek Türk Milli Takımı’ndan geldi. Çekirdek dışındaki tüm klasik kuruyemiş çeşitlerini Euro 2008’in başladığı tarihte Dorleo markası altında pazara sunan Peyman, bu sayede durgun geçen Haziran ayında satışlarında geçen yılların aynı dönemine göre yüzde 100’ün üzerinde artış yakaladı.

Türk Milli Takımı’nın turnuvada gösterdiği başarının satışların daha da artmasında ve markanın kabul görmesinde büyük etkisi olduğunu söyleyen Esas Holding Yönetim Kurulu Başkan Yardımcısı ve Peyman Yönetim Kurulu Başkanı Emine Sabancı Kamışlı, “Atıştırmalık ürünlerin satışının artması futbolla çok ilintilidir. Dorleo’yu pazara sunarken bundan istifade ettik, Milli Takımımız da bu anlamda bizi çok destekledi. Ülke ekrana yapıştı, satışımız arttı” dedi.

Peyman’la yaptıkları işbirliğinin ardından çıkardıkları ilk markanın Dorleo olduğunu ancak çekirdek ile kuru meyve kategorisinde de yeni markaların duyurusunu yapacaklarını belirten Sabancı Kamışlı, “Eskişehirli Peyman, Anadolu Kaplanı olarak bir Anadolu markası yaratıyor” diye konuştu.

Gelene ‘Welcome’

Hedeflerinde dünyanın en bilinen kuruyemiş markası olmanın bulunduğuna dikkat çeken Emine Sabancı Kamışlı, “Türkiye’den ton ton kuruyemiş satılıyor ama marka çıkaramadığımız için yabancılar bu ürünleri paketleyip satıyor. Türkler de işin katma değerini yakalayamıyor” değerlendirmesini yaptı.

Bu yılın başında Peyman’ın kuruyemiş pazarındaki payının yüzde 20 düzeyinde olduğunu aktaran Peyman CEO’su Ayhan Güneş ise 2009 sonunda hem cirosal hem de pazar dağılımı açısından pazar lideri olmayı hedeflediklerini açıkladı.

Sektöre global çapta liderlik etmeyi planladıklarını anlatan Güneş, şunları söyledi: “Faaliyetlerimizle pazarı da büyüteceğiz. Sektörde irili ufaklı 300’e yakın firma var. Ama yurtdışında markasıyla varolan yok. Biz yurtdışında Türk kuruyemişini markayla satacağız.”

Bu yıl sonu itibarıyla 2 milyon euroluk ihracat yapacaklarını anlatan Güneş, rotalarında Rusya, Bulgaristan, Romanya, KKTC, Almanya ve Fransa gibi ülkelerin bulunduğunu ifade etti.

Geçtiğimiz haftalarda Frito Lay’in de Türkiye’de çerez işine gireceğini açıklamasının ardından pazardaki hareketliliği değerlendiren Emine Sabancı Kamışlı, “Bilgisiyle gelen herkese ’welcome’ yani hoşgeldiniz diyoruz” yorumunu yaptı. Gıdayla uğraşan birçok şirketin sektöre ilgi duyduğunu ancak bunun çok kolay bir iş olmadığını da aktaran Sabancı Kamışlı, “Çok kolay bir iş olsaydı bugüne kadar uluslararası şirketler girerdi” dedi.

Krizin stresi çereze yarıyor

KuruyemİŞ en çok futbol karşılamaları izlerken tüketilirken Emine Sabancı Kamışlı aynı zamanda çok iyi bir stres atma aracı olduğunu düşünüyor. Kamışlı, ekonomik durgunluk dönemlerinde de evde vakit geçirmeye başlayan tüketicinin kuruyemişe yöneldiğini sektörün olumlu etkilendiğini belirtiyor.

Romenlerle çekirdekte yarışıyoruz

* Türkiye’de kuruyemiş pazarının büyüklüğü 2.2 milyar dolar. Paketli kuruyemişin aldığı pay ise 350 milyon dolar.

* Türkiye kişi başına 3 kg’lık tüketimle dünyanın en büyük kuruyemiş pazarı. Türkiye’yi Lübnan ve Yunanistan izliyor.

* Çekirdek tüketiminde Türk tüketicilerle dünyada sadece Romenler yarışabiliyor. Romenler ceplerinde bile çekirdek taşıyor.

* Türkiye’de ayçekirdeği dışında en çok tüketilen kuruyemiş çeşidi fıstık.

* Fındığın bol yetiştiği Karadeniz’de fıstık, fıstığın bol olduğu Doğu illeri ve Adana’da fındık az tüketiliyor.

Haberin Devamı