‘Engelleri aşmak için daha çok çalışmalıyız’
Dünya Kadınlar Günü için düzenlenen etkinlikte konuşan Sabancı Holding’in Başkanı Güler Sabancı, “Türkiye’de kadının işgücüne katılımı hâlâ % 33 seviyesinde... Aşılacak engeller, kırılacak cam tavanlar çok. Kapıları daha çok zorlamamız, daha çok çalışmamız lazım” dedi
Sabancı Holding, Dünya Kadınlar Günü dolayısıyla “Hayata Yön Verenler” başlıklı bir buluşma gerçekleştirdi. Arizona Üniversitesi Astronomi ve Fizik Bölümü Prof. Dr. Feryal Özel, Stanford Üniversitesi araştırma görevlisi Dr. Gözde Durmuş, sinema ve tiyatro sanatçısı Demet Akbağ, TÜSİAD Yönetim Kurulu Başkanı Erol Bilecik, uzman öğretmen Melahat Aydın ve gazeteci Ayşe Karabat’ın katıldığı panelde, panelistler çalışmalarını ve kariyer yolculuklarını katılımcılarla paylaştılar.
Daha çok yol var
Etkinliğin açılışında konuşan Sabancı Holding Yönetim Kurulu Başkanı Güler Sabancı, “Kadının değişen dünyada kendine yer bulması sosyal haklara erişmesinden yönetim kademelerine gelmesine, cinsiyete duyarlı bütçelemeden teknolojiye erişimine çok çeşitli değişkenlere dayanıyor. Elbette aşılacak engeller, kırılacak cam tavanlar çok. Türkiye’de kadının iş gücüne katılımı hâlâ yüzde 33 seviyesinde. Kamusal alanda, siyasette, eğitimde hâlâ gidilmesi gereken çok yol var. Bunların hiçbiri yeterli değil. Biz daha iyisini hak ediyoruz. Daha hızlı koşmamız, kapıları daha çok zorlamamız, daha çok çalışmamız lazım” dedi.
Tünelin ucundan ışık sızdığını, karar alıcı olarak siyasete katılımın dünya genelinde arttığını da kaydeden Sabancı, şöyle devam etti: “Kadınların yönettikleri şirketlerin kârını yüzde 15’e kadar yükselttiği bilimsel bir gerçek. Ama artık tüm bu söylemlerin bir adım ötesine geçme vaktidir. Artık kadın meselesine yeni boyutlardan da bakma vaktidir. Kadınlar artık sınırların ötesine geçiyor, şartları zorluyor.”
Sabancı’da terfi eden çalışanların % 52’si kadın
Sabancı Vakfı aracılığı ile daha sağlam bir gelecek için katkı yapmaya çalıştıklarını aktaran Güler Sabancı, yürütülen programlarla kadınların topluma eşit ve aktif katılımlarını sağlamak ve toplumu bu konuda bilinçlendirmek için çalıştıklarını belirtti. Sabancısözlerini şöyle sürdürdü: “Kadın alanındaki çalışmalara son 10 yılda 15 milyon TL’ye yakın kaynak aktardık. Gururla söylüyorum ki, Türkiye ortalamalarının üzerinde kadın çalışan oranlarına sahibiz. Çalışanlarımızın yüzde 40’ı kadın. 2016 yılında terfi eden çalışanlarımızın yüzde 52’si kadın. Ama bunu yeterli görmüyoruz ve daha iyisini istiyoruz.”