Enflasyonist ambargo
Türkiye ile Rusya arasındaki krizde, ilk ambargo sebze-meyveye geldi. Türkiye’den 1 milyar dolarlık mal alan Rusya, ithalatı durdurdu. ‘Enflasyon fırlayabilir’ diye gıda yasağını erteledi.
Türkiye ile Rusya arasında büyüyen krizin ekonomiye etkisi hissedilmeye başlandı. Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin’in Türkiye’ye 6 maddelik tedbir kararnamesini açıkladıktan sonra, ilk ambargo sebze-meyveye geldi. Akdeniz Sineği, listeria bakterisi gibi birçok nedenle daha önce Rusya’ya girişi engellenen Türk sebze ve meyvesi böylece yine ilk kurban oldu.
Liste uzayacak
Rusya’nın ilk ambargosundan sebze-meyve etkilenirken, gıda ürünlerine yasak ‘Enflasyonu tetikler’ korkusu nedeniyle şimdilik ertelendi. Rusya’nın yasakları sebze ve meyveyle kalmayacak, önümüzdeki günlerde liste uzayacak.
Rusya Başbakan Yardımcısı Arkady Dvorkovich, Türkiye’den sebze ve meyve ürünlerine yaptırım uygulanacağını ancak enflasyon riski nedeniyle uygulamanın birkaç hafta sonra yürürlüğe gireceğini belirtti.
Sanayi ürününe yok
Dvorkovich, Türkiye’ye yönelik uygulanacak yaptırımların meyve ve sebze ürünlerini kapsayacağına işaret ederek, “Şu anda Türkiye’den sanayi ürünlerine yönelik bir yaptırım uygulamayı düşünmüyoruz” diye konuştu.
Rusya, Türkiye’den 1.6 milyar dolarlık yaş sebze-meyve ile gıda ürünleri ithal ediyor. Bu rakamın 1 milyar dolarını sebze ile meyve oluşturuyor. Türkiye’nin Rusya’ya ihracatında meyve tarafında narenciye başta olmak üzere üzüm, kiraz, vişne, nar, elma, kayısı, şeftali, incir gibi ürünler ön plana çıkıyor. Sebze tarafında domates, biber, hıyar, kabak, soğan, patlıcan ve mantar ilk sıralarda yer alıyor.
Sebze-meyve ucuzlar mı?
Tarım Kredi Kooperatifleri Merkez Birliği (Tarım Kredi) Genel Müdürü İrfan Güvendi, Rusya’nın Türkiye’den meyve sebze ithalatını yasaklama kararına ilişkin olarak, “Eğer böyle bir yaptırım olacaksa bundan ilk önce Rusya’nın çiftçisi etkilenecek, biz değil” dedi.
Güvendi, şunları kaydetti: “Zaten Avrupa’dan Rusya’ya karşı bir takım yaptırımlar var. Rus çiftçisi bu durumdan daha çok etkilenecek. Kanatlı sektörü Avrupa ambargosundan sonra biraz hızlanmıştı. Bunu Irak pazarı ile karşılayabiliriz diye düşünüyorum. Tarım ve gıdada Rusya ile 2 milyar 850 milyon dolar ithalatımız, 1 milyar 350 milyon dolar da ihracatımız var. İç piyasada tüketimin artırılması ya da yeni ihracat pazarları bulunması gerekecek. Şu anda hemen ihracat kapısı açılamaz. Bu da içeride daha kaliteli ve daha ucuz ürün tüketebileceğimiz anlamına geliyor. Bu durum gıda enflasyonunu da etkileyebilir.”