Enflasyona zam sıkı duruşa devam
Merkez Bankası 2017 enflasyon tahminini 0.2 puan yükselterek yüzde 8.7’ye çıkardı. Başkan Çetinkaya “İlave parasal sıkılaştırma gelebilir” mesajı verdi
Türkiye Cumhuriyet Merkez Bankası (TCMB) ‘Enflasyon Raporu Bilgilendirme Toplantısı’nı Ankara’da düzenledi. Toplantıda sunum yapan TCMB Başkanı Murat Çetinkaya, 2017 için enflasyon tahminini yüzde 8.5’ten yüzde 8.7’ye çıkartıldığını açıkladı. Çetinkaya, konuşmasında enflasyon ile ilgili olarak, “Enflasyonu düşürmeye odaklı ve sıkı bir politika duruşu altında, enflasyonun yüzde 5’lik hedefe kademeli olarak yakınsayacağını; 2017 yıl sonunda yüzde 8.7 olarak gerçekleşeceğini; 2018 yıl sonunda yüzde 6.4’e geriledikten sonra orta vadede yüzde 5’te istikrar kazanacağını öngörüyoruz” diye konuştu.
Sorun gıda fiyatı
Çetinkaya, “2017 yıl sonu enflasyon tahminimizi Nisan Enflasyon Raporu’na göre 0.2 puan yukarı yönlü güncellerken; 2018 yıl sonu enflasyon tahminimizi değiştirmedik” bilgilendirmesini yaptı. TCMB Başkanı, şöyle devam etti: “İktisadi faaliyet görünümündeki iyileşmeye bağlı olarak 2017 sonu tahminine 0.2 puan artırıcı yönde etki yaptı. Tahminler üzerinde etkili olan bir diğer unsur, 2017 yılı gıda enflasyonu tahminlerinin yüzde 9’dan yüzde 10’a güncellenmesi oldu.”
Finansal koşulların son dönemde iktisadi faaliyeti destekleyici yönde katkı verdiğini belirten Çetinkaya, “Talep koşullarının enflasyona düşüş yönünde verdiği destek 2’nci çeyrekte azaldı. Öncü göstergeler iktisadi faaliyette toparlanmanın 2’nci çeyrekte de devam ettiğini gösteriyor. İktisadi faaliyetin gücünü korumaya devam etmesini bekliyoruz” diye konuştu. Çetinkaya, döviz kuru oynaklığında gerileme eğiliminin sürdüğünü ifade etti.
Merkez Bankası’nın fiyat istikrarı temel amacı doğrultusunda elindeki bütün araçları kullanmayı sürdüreceğini söyleyen Murat Çetinkaya, “Enflasyon beklentileri, fiyatlama davranışları ve enflasyonu etkileyen diğer unsurlardaki gelişmeleri yakından izlemekteyiz. İhtiyaç duyulması halinde ilave parasal sıkılaştırma yapabileceğimizi de ifade etmek istiyorum” dedi.
Tütünde artmayan vergi çare olmadı
Enflasyon hedefinin tutabilmesi için hükümet önemli bir karar almış ve otomatik olarak uygulanan tütün ürünlerindeki vergi artışını Temmuz ayı başında yapmamıştı. Bu, enflasyonda 0.2 puana yakın bir artışın da önüne geçilmesi anlamına geliyordu. Ancak diğer kalemlerdeki öngörülemeyen artışlar yine de 0.2 puanlık bir revizyonu gerekli kıldı. Murat Çetinkaya, “Son dönemde TL istikrarlı seyir izlerken, petrolde belirgin düşüş var. Tütünde otomatik vergi artışının gerçekleşmemesi sonucunda enflasyona etkisi bir önceki Enflasyon Raporu’na göre 0.1 puan düşürücü yönde oldu. Ancak gıdada sıkıntı var. Gıda Komitesi’nin çalışmaları sınırlı olumluluk yarattı” dedi.