Enflasyonu düşürmek için seferberlik başlatıldı. Şirketler ürünlerde asgari yüzde 10 indirim yapacak.Bakan Berat Albayrak “81 milyon omuz omuza verecek. Sonunda Türkiye kazanacak” dedi.
09.10.2018 - 23:10 |
Türkiye, son 15 yılın zirvesine çıkan enflasyonu yeniden tek hanelere düşürmek için omuz omuza verecek. İş dünyasından bankalara, dev market zincirlerinden devlet kurumlarına kadar enflasyonla topyekun mücadele başlatıldı.
Hazine ve Maliye Bakanı Berat Albayrak, “Enflasyonla Topyekûn Mücadele Programı’nı ilgili ilgili bakanlar ve iş dünyası temsilcilerinin katıldığı toplantıyla açıkladı. Hazine ve Maliye Bakanı Berat Albayrak, girdi maliyetlerini düşürecek, fiyatlarda oluşan hareketliliğin firmaları zora sokmaması için tüm bu süreçlerde işsizliğin artmaması için neler yapabileceklerine çalıştıklarını belirterek, “Bu harekete katılım için tüm firmalarımızdan asgari yüzde 10 indirim yapmaları ve bu indirimi yıl sonuna kadar sürdürmeleri fikri üzerinde topyekun bir mutabakata vardık. Bu bir gönüllü kampanya. Katılımlardan mutluluk duyuyoruz” dedi.
Her seferinde enflasyon ile mücadele ve fiyat istikrarının tek başına kurumların, bakanlıkların ya da devletin yürütebileceği bir mücadele olmadığını söylediklerini aktaran Albayrak, şunları kaydetti:
Haberin Devamı
Yüzde 10 alt limit
“En büyük holdinglerimizden, sanayicimize, perakendecilerimizden küçük esnafımıza, sivil toplum kuruluşlarımızdan vatandaşlarımıza kadar 81 milyonun omuz vereceği bir mücadele olmazsa bu işin inanın hep bir tarafı eksik, hep bir tarafı yarım kalacaktır. İşte bu yüzden bu programı kurgularken ilk günden beri ‘Enflasyonla Topyekûn Mücadele’ adını koyduk. Bu mücadele öyle bir mücadele ki sonunda tüm Türkiye kazanacak.”
Berat Albayrak, yüzde 10 indirimin alt limit olduğuna dikkati çekerek, “Bunun üzerine ne kadar çıkarlarsa destekleri de o kadar fazla olur, destekleri ne kadar fazla olursa milletimizin de teveccühü o oranda yüksek olur” dedi.
Sepetteki tüm ürünler
Albayrak, yıl sonunun indirim dönemi olduğuna işaret ederek, şöyle devam etti:
“Zaten bu indirimler yapılıyor, arada onu da sıkıştırarak yapılıyor değil. Bu logo ile mücadele kapsamında yansıtılacak bu indirimler, hali hazırda yapılma kararı verilen indirim kampanyalarına ek olacak. Burada enflasyon sepetindeki ürünlerin tüm markaları var. Bunun ötesinde bir çağrı yapıyoruz. Bu mücadeleye sahip çıkın. Bu mücadeleye omuz verin. Bu logo ile dükkanlarımızı, ürünlerimizi, caddelerimizi, AVM’lerimizi adeta süsleyeceğiz.”
Haberin Devamı
Berat Albayrak, Hazine ve Maliye Bakanlığı olarak tamamen gönüllülük esasına dayalı bu topyekun mücadeleye katkı veren firmaların söz verdikleri indirimleri aynen uygulayacaklarına inandıklarını söyledi.
Elektrik ve doğalgaza zam yok
Bakan Albayrak, elektrik ve doğalgaza yıl sonuna kadar zam yapılmayacağının müjdesini verdi. Kira artış oranına dair üst sınırın üretici fiyatları yerine tüketici fiyatlarına göre belirleneceğine dikkat çeken Albayrak, şöyle devam etti: “Spekülatif fiyat artışlarına sebep olan fırsatçılık ve stokçulukla mücadele edeceğiz. Bu kapsamda vatandaşlarımızın doğrudan şikayetlerine yanıt vermek için ‘Alo 175’ hattı üzerinden şikayet kanallarını genişletiyoruz.”
Logolu mağazaları seçin
Bakan Berat Albayrak, vatandaşlardan bu mücadeleye sahip çıkmalarını ve bu logonun bulunduğu mağaza ve iş yerlerini tercih etmelerini istediklerini söyledi. Albayrak, “Vatandaşlarımız AVM’ye, çarşıya, pazara çıktığı zaman bu kampanyaya katılan firmaları öncelikli tercih etmeli. Böylelikle çok daha gönüllülük esasıyla kaynaşan bir resimle karşı karşıya olacağız. Vatandaşlarımızın gösterecekleri hassasiyet ve destek, bu mücadelenin başarıya ulaşmasını çok net bir şekilde ortaya koyacak” dedi.
İş dünyasından enflasyonla mücadeleye tam destek
Enflasyonla Topyekûn Mücadele toplantısında iş insanları da yerini aldı. Demirören Holding Yönetim Kurulu Başkanı Yıldırım Demirören, Boyner Yönetim Kurulu Üyesi Ümit Boyner ve Kalyon Yönetim Kurulu Başkanı Cemal Kalyoncu toplantıda hazır bulundu. Koç Holding Yönetim Kurulu Başkanı Ömer Koç ile Başkan Vekili Ali Koç, TÜSİAD Başkanı Erol Bilecik de toplantıya katıldı.
Enflasyona karşı duvar
Ülke olarak bugün ekonomik alanda en kararlı şekilde yapmamız gereken mücadelenin enflasyona karşı yapılması gerektiğini söyleyen İstanbul Sanayi Odası (İSO) Başkanı Erdal Bahçıvan, “Program riskin önünde set oluşturacaktır” diye konuştu.
Güven çıpası
İstanbul Ticaret Odası (İTO) Başkanı Şekib Avdagiç, “Alınan önlemleri, fiyatlar üzerindeki spekülatif ataklara karşı güven çıpası olarak görüyorum” diye konuştu. Avdagiç, öngörülebilirliğin arttığını belirterek, “Gündemimizi faiz, döviz ve enflasyon üçlüsünden çıkarıp üretim, ihracat ve istihdama doğru değiştirmemizde bu adımlar önemi” dedi.
Mücadeleyi sahipleneceğiz
Türkiye Odalar ve Borsalar Birliği (TOBB) Başkanı Rifat Hisarcıklıoğlu, programı desteklediklerini belirterek, “81 il ve 160 ilçedeki odalarımız ve borsalarımızla birlikte enflasyonla mücadeleyi sahipleneceğiz ve firmalarımızın en geniş katılımı için çalışacağız” ifadesini kullandı.
Gerekli indirimi uygulayacağız
Sabancı Topluluğu da Enflasyonla Topyekûn Mücadele Programı’na ilişkin olarak şu açıklamayı yaptı: “Seferberliğe destek olmak ve enflasyonu aşağıya çekmek amacıyla; regüle olmayan sektörlerde, üretimimiz olan ürünlerde gereken indirimi yapacağız.”
İnternetten takip
‘Enflasyonla Topyekun Mücadele Programı’ kapsamında oluşturulan ‘enflasyonlamucadele.org.tr’ internet adresi “#TürkiyeKazanacak” etiketiyle faaliyete geçti. Sitede, Enflasyonla Topyekun Mücadele Programı’na katkı sağlamak isteyen, ürün ve hizmetlerinde yıl sonuna kadar asgari yüzde 10 indirim taahhüt eden şirketler duyurulacak. Sitede ayrıca ilgililerin paylaşabileceği poster ve indirim logoları gibi görseller bulunuyor.
Marketler 50 üründe etiketleri düşürdü
Migros, CarrefourSA, BİM, Şok, A101 ve Metro başta olmak üzere market zincirleri yaklaşık 50 üründe 2 ay boyunca yüzde 10 indirime gitme kararı aldı. Et ve Süt Kurumu 13 bin noktada kıymayı 29 lira, kuşbaşı eti 31 liradan satmaya devam edecek.
Toprak Mahsulleri Ofisi pirinç çeşitlerini piyasadaki perakende fiyatların yüzde 20-40 altında satacak.
2017’den bu yana zam yapmayan Çaykur, fiyatlara dokunmayacak.
Sütü 2.80 TL’ye indirdi
Et ve Süt Kurumu (ESK) ile Atatürk Orman Çiftliği Müdürlüğü (AOÇ), ürünlerinin fiyatlarında indirime giderek Enflasyonla Topyekun Mücadele Programı’na destek verdi. ESK’nin mağazalarında satılan 10 üründe yüzde 10 indirim uygulanacak. Buna göre, ısıl işlem görmüş acılı ve acısız sucukların kilogramı 34.65 liradan, Türk sucuk ürününün kilogramı 38.70 liradan, sosis 28.50 liradan, fıstıklı salam 29.25 liradan, Macar salam 28.35 liradan satılacak. AOÇ’nin günlük pastörize sütünün fabrika satış fiyatı da litre başına 3.15 liradan yüzde 12.5 indirimle 2.80 liraya geriledi. Kurumun geri dönüşümsüz şişe sütü 3.60 liradan, 100 mililitrelik sade, kakaolu ve damla sakızlı dondurması 1.60 liradan satılacak. Keçi dondurması da 2 lira yerine 1.80 liradan satışa sunulacak.
Ekmeğe çuvalla destek
- Gübretaş sıvı ve toz gübrelerde 35 çeşit üründe yüzde 10 indirim daha uygulayacak
- TARKİM, 30 çeşit bitki koruma ürünlerinde yüzde 10’a varan indirim yapacak.
- Yem Sanayicileri Birliği, karma hayvan yemlerinde indirimi sürdürecek
- Tarım Kredi Kooperatifleri ithal ürünlerde yapılmış olan döviz cinsinden tüm sözleşmeler Türk Lirası’na çevrildi.
- Türkiye Un Sanayicileri Federasyonu (TUSAF) ekmeklik buğday ununda (çuval) fiyatı 85 TL olan bir kampanyayı bu ay içerisinde başlatıyor. Kampanyada 5 milyon çuvalı hedefliyor.
Komisyonculuk bitiyor yeni haller geliyor
Bakan Berat Albayrak, enflasyonla mücadele kapsamında sebze-meyve fiyatlarının ucuzlamasını temin etmek için hal yasasında değişiklik yapılacağını belirterek, “Meclis’e gelmesiyle ilgili süreç bu ay içerisinde nihayete eriyor. Ekim itibarıyla vekillerimiz eliyle Meclis’te, komisyonda göreceğiz” dedi. Bu değişiklikle komisyonculuğun kaldırılacağının altını çizen Albayrak, şunları kaydetti: “Yeni haller kurularak satıcı sayısının ve rekabetin artırılması, üretici ve üretici örgütlerinin satış imkanlarının artırılması öncelikli hedef olacak. Ürünlerin bozulmasını engellemek için depolama, ambalaj, nakliyat konularında yeni standartlar uygulamaya konulacak. Yasal düzenleme sonrası Türkiye’ye özgün yeni bir stratejik model üzerinde eş zamanlı da çalışıyoruz. Gıda ürünlerinde fiyat dalgalanmasının büyük veri ve ileri analitik yöntemler kullanılarak yakından takip edileceği Ürün Gözetim Mekanizması için çalışmalar başladı.”