Enerjisiyle 6 milyar dolar cepte kalacak
Enerjisa’nın 1.1 milyar dolar yatırımla kurduğu Tufanbeyli Santrali devreye girdi. Santral, linyit rezervlerini kullanarak doğalgaz faturasını 6 milyar dolar azaltacak.
Enerjisa tarafından 1.1 milyar dolarlık yatırımla kurulan, Türkiye’nin özel sektör tarafından yapılan en büyük linyit santrali Enerjisa Tufanbeyli Santrali dün Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’ın katıldığı bir törenle devreye alındı. 450 megavat kurulu güce sahip santralin, doğalgaz ithalat faturasını 6 milyar dolar azaltması bekleniyor.
Açılışta konuşan Sabancı Holding Yönetim Kurulu Başkanı Güler Sabancı, son 10 yılda Türkiye elektrik ve doğalgaz sektörüne toplamda 100 milyar TL’lik yatırım yapıldığını belirtti. “Enerjisa olarak, ortağımız EON ile birlikte 11 milyar dolarlık yatırımı biz yaptık” diyen Sabancı, “Bu yıl içerisinde 3 bin 700 MW’a ulaşacak kapasitemizle kaynaklar bakımından çeşitlendirilmiş, dengeli, yüksek verimli bir üretim portföyüne ulaştık. Ayrıca 14 ilde 20 milyon kişiyi elektrik enerjisi ile buluşturuyoruz. 9 milyon müşterimize ürün ve hizmetler sunuyoruz” diye konuştu.
Adana’ya 4 milyar $
Yerli enerji kaynaklarına yapılan yatırımların ülke ekonomisinin büyümesi, enerji güvenliği ve cari açığın iyileştirilmesi bakımından büyük önem taşıdığını ifade eden Sabancı, “Tufanbeyli Santralimizde olduğu gibi, linyit rezervlerimizin ekonomiye kazandırılmasıyla Türkiye’nin doğal gaz ithalat faturasının 6 milyar dolar azalacağı öngörülüyor” dedi. Santralin Sabancı Topluluğu için bir başka anlamı daha olduğunu dile getiren Sabancı, şunları söyledi: “Adana bizim memleketimiz. Bu topraklarda doğduk. Bu topraklarda büyüdü Sabancı Topluluğu. Adana’ya şimdiye kadar toplam 600 MW kurulu gücünde 6 adet Hidroelektrik Santrali yaptık. Toroslar Dağıtım ve Satış Şirketleri olmak üzere, 4 milyar doların üzerinde yatırım yaptık.”
Santrali Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, Enerji Bakanı Berat Albayrak ile Çevre ve Şehircilik Bakanı Fatma Güldemet Sarı, Sabancı Holding Yönetim Kurulu Başkanı Güler Sabancı, Sabancı Holding Yönetim Kurulu Üyesi Suzan Sabancı Dinçer, E.ON CEO’su Johannes Teyssen, Sabancı Holding CEO’su Zafer Kurtul ve Sabancı Holding yöneticileriyle birlikte santrali gezip, bilgi aldı.
İthal kömürün ülkemize gelmesine karşıyım
CUMHURBAŞKANI Recep Tayyip Erdoğan, Enerjisa Tufanbeyli Santrali açılışında yaptığı konuşmada, ithal kömürün ülkemize gelmesine karşı olduğunu söyledi. Türkiye’nin 2023 hedefleri doğrultusunda ilerledikçe enerji talebinin katlanarak süreceğinin altını çizen Erdoğan, şunları söyledi:
“Önümüzdeki 10 yılda enerji alanında ihtiyaç duyacağımız yatırım miktarı 110 milyar dolar olarak hesaplanıyor. Bunun için kömür ve su gibi kendi kaynaklarımızı, güneş ve rüzgar gibi doğal kaynakları daha etkin kullanarak enerjideki talebi karşılamayı ve dışa bağımlılığımızı asgariye indirmeyi hedefliyoruz. Bunun için de ‘illa ithal kömür alalım’ gayreti içinde olanlar var. Ben şahsen ithal kömürün ülkemize gelmesine karşıyım. Onu da burada ayrıca açıklıyorum. Niye karşıyım? Cari açığı tahrik ettiği için karşıyım. Kalorifik düzeyi düşüktür, olabilir. Benim yerli kömürüm var mı? Var. İthal kömürden beş kullanacağın yerde, bundan on kullanırsın ama yerli kömür kullanırsın. Yerli kömürü kullanmak suretiyle cari açığımızı daha da düşürürüz. Bu adımın atılması lazım.”
Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanı Berat Albayrak da açılışta “Yerli kömürümüzü sonuna kadar kullanmaya devam edeceğiz” dedi. Albayrak, yerli kömür için özel sektörü desteklemeye devam edeceklerini söyledi.
İki Adana aydınlatır
- 246 milyon tonluk linyit kömürü rezervini ekonomiye kazandırmak amacıyla projelendirilen Tufanbeyli Santrali 450 MW kurulu güce sahip.
- Santral, saatte 845 ton linyit, yılda 5.5 milyon ton kömürü yakarak, yıllık 2.5 milyar kilovat/saat elektrik üretecek.
- 1.1 milyar dolar harcanan santralin inşaatında 4 bin 562 çalıştı. Santralde 1.000 kişi devamlı çalışacak.
- Türkiye’nin enerji talebinin yüzde 2’sini karşılayacak olan 1.5 milyon konuta yetecek enerji üreten santralin 30-35 yıl işletilmesi planlanıyor.