Endişe olsa da yatırıma devam!
Dubai’deki gayrimenkul fuarı Cityscape Global’de Türk firmaları ilgi odağı olurken gündemde terör olayları öne çıktı. Körfez yatırımcısı endişelerini dile getirdi ama yatırımdan da vazgeçmedi.
Dünyanın önde gelen gayrimenkul fuarlarından Dubai’de düzenlenen Cityscape Global dün kapılarını açtı. Cityscape Global’e 61 firma ile en çok katılımı gösteren ülke olan Türkiye, fuarda büyük ilgi çekti ancak yabancıların gündeminde de ülkedeki terör olayları ve siyasi belirsizlik vardı. Körfez yatırımcısı Türkiye’de yaşanan gergin ortamdan endişe duysa da Türkiye’ye uzun vadeli baktığı için yatırıma devam mesajı verdi. Yeni proje tanıtımlarını fuara saklayan Türk firmaları, yerli yatırımcının beklemeye geçtiği ortamda, Körfez ilgisi sayesinde moral buldu. Bu yıl alan olarak yüzde 30 büyüyen gayrimenkul fuarında, Türk firmaları da katılımını ikiye katladı. 2014 yılında katılımcı sayısı 30 iken bu yıl Türk firmalarının sayısı 61’e çıktı. Türkiye, fuara katılan 28 ülke arasında en çok uluslararası katılımı gösteren ülke oldu. Fuar alanındaki etkinliklerde de Türk firmalarının ağırlığı görüldü.
Kozumuzu elimizden aldılar
Fuara katılan Türk firmaları ile yabancı yatırımcıların Türkiye’ye bakışını konuştuk. Ağaoğlu Şirketler Grubu Başkanı Ali Ağaoğlu, “Yabancı, Türkiye’ye güvenmeye devam ediyor ama gözlerine baktığımızda tedirginliği hissediyoruz” dedi. “Konut satarken ‘Türkiye istikrar adası’ diye satış yapıyorduk” diyen Ağaoğlu, şöyle devam etti: “Bu kozumuzu elimizden aldılar. Buna rağmen Dubai’de yine iyi tanıtım yapıyoruz. Yabancı yatırımcılar, sıkıntıları net olarak dile getirmiyor ama endişeleri var. Yine de yatırımda kararlılar.”
Artaş Yönetim Kurulu Başkanı Süleyman Çetinsaya, yabancı yatırımcıların ülkede yaşanan üzücü gelişmeleri takip ettiğini ancak uzun vadeli düşünerek yatırama devam ettiklerini belirtti. Çetinsaya, “Türkiye’den gelen olumsuz haberler yüreğimizi yakıyor. Ancak Türkiye bunların hepsinin üstesinden gelecektir. Biz ülke olarak 30 yıldır uğraşıyoruz, bunları aşmakta tecrübeliyiz” dedi.
Bu süreç geçici olacak
Dumankaya Yönetim Kurulu Başkan Vekili Barış Dumankaya, Kuveytli ortakları Al-Mazaya’nın terör olayları nedeniyle telefonla bilgi aldığını söyledi. Dumankaya, yerli yatırımcıda da yabancı yatırımcıda da endişe olduğunu ifade etti. Çalık Gayrimenkukl Yönetim Kurulu Üyesi Feyzullah Yetgin, “Tedirginlik var ancak bu sürecin geçici olacağını düşünüyoruz” dedi. İş GYO Genel Müdürü Turgay Tanes ise “Bu olaylar ertelemeye neden oluyor ama vazgeçme eğilimi yok” dedi.
300 MİLYON $ HEDEFLİYOR
Türkiye’nin kamu özel sektör ortaklığında geliştirilen ilk kentsel yenileme projesi olan Tarlabaşı360 Projesi’nin büyük bir bölümünü kapsayan yeni rezidansların lansmanı Cityscape Global’de yapıldı. Çalık Gayrimenkul Yönetim Kurulu Üyesi Feyzullah Yetgin, fuar kapsamında 300 milyon dolarlık satış yapmayı hedeflediklerini söyledi. Türkiye’ye ilginin her geçen gün arttığını belirten Yetgin, “Taksim’i bilmeyen Körfez yatırımcısı yok. Yüksek satış hedefi koyduk ama temaslarımız var. Özellikle Körfez ülkelerindeki bireysel yatırımcılara satış yapacağız” dedi.
Projeye başladıkları 2007 yılından bu yana çok meşakkatli bir süreçten geçtiklerini anlatan Feyzullah Yetgin, şunları söyledi: “Kamu özel sektör ortaklığında bu büyüklükte bir gayrimenkul projesi ilk defa gerçekleştiriliyor. Geçtiğimiz Kasım ayında ofis ve rezidansların ilk bölümünün lansmanını gerçekleştirdik. Projenin tamamı dikkate alındığında yüzde 25’lik bir satış yaptık. Eylül ayı sonunda 361 ofis bölümünün de kaba inşaatı bitecek. Bu ofislerin ise yüzde 80’inin satışı gerçekleşti. Ofislerin ilk bölümünün teslimini 2016’da yapacağız, rezidansların teslimatı ise 2017’de başlayacak. Tarlabaşı 360’ta 2017 yılında hayat başlayacak“ dedi.
Yetgin, Dubai’de 200’e yakın rezidans ünitesi satışa çıkardıklarını belirterek, “Büyüklükleri 50 ile 260 metrekare arasında değişiyor. 1+1, 1+1 dubleks, 2+1, 2+1 dubleks ve 3+1 dubleks tipinde dairelerin yer aldığı rezidansların fiyatları ise 295 bin dolardan başlıyor. Metrekare fiyatlarımız 7 bin ile 7 bin 500 dolar arasında” diye konuştu.
Beyoğlu Belediye Başkanı Ahmet Misbah Demircan ise Körfez ülkelerindeki yatırımcıların İstanbul’da özellikle Taksim bölgesine olan yoğun ilgisi sebebiyle Tarlabaşı360 projesinin ayrıcalıklı olduğunu söyledi. Demircan, Tarlabaşı360’la İstiklal caddesi paralelinde yeni bir uluslararası cadde oluşturduklarını kaydetti.
VADİSTANBUL’UN OTELİNE 90 MİLYON DOLAR TEKLİF
Artaş İnşaat, Cityscape Global’e Aydınlı Grup ve İnvest İnşaat ortaklığıyla Ayazağa’da hayata geçirdiği Vadistanbul projesi ile katıldı.
3 etaptan oluşan projenin yaklaşık 1.000 konuttan oluşan üçüncü etabı fuarda ilk kez Körfez yatırımcısına tanıtıldı. Ekim’de ise Türkiye’de lansman yapılacak. Artaş İnşaat Yönetim Kurulu Başkanı Süleyman Çetinsaya, fuarda yatırımcılarla görüştüklerini belirterek, projenin ikinci etabı olan Bulvar’da yer alan otelin satışı için Dubaili bir grupla görüşmeler yaptıklarını söyledi.
Görüşmeler sürüyor
Dubai’de 7 oteli bulunan ve bölgenin en güçlü yatırımcıları arasında öne çıkan Auris Hotels’in sahibi Ahmet El Abdullah ile görüştüklerini ifade eden Çetinsaya, “Oteli satın almak için görüşmelerimiz sürüyor, tamamlanma aşamasına geldik. Yaklaşık KDV hariç 90 milyon dolar üzerinden satış planlıyoruz” diye konuştu. Çetinsaya, otelin yanı sıra ofis bloklarına da talep aldıklarını ifade ederek, “Hatta satışa çıkarmadığımız AVM’miz için de AL - Shiddi Group’un sahibi Sulaiman AL Shiddi bir teklifte bulundu” dedi.
AĞAOĞLU’NUN FİNANS MERKEZİ KÖRFEZ’E ÇIKTI
Ağaoğlu, İstanbul Uluslararası Finans Merkezi’ni Körfez yatırımcılarına tanıttı. Ağaoğlu Şirketler Grubu İcra Kurulu Başkanı Önder Halisdemir, Ağaoğlu’nun yabancıya gayrimenkul satışıyla Türkiye’ye yaklaşık 2 milyar dolar kazandırdığını belirtti. İstanbul Uluslararası Finans Merkezi’nde hafriyat çalışmalarını tamamladıklarını ve metro bağlantılarını yapmakta olduklarını anlatan Halisdemir, “Donanımı biz yapıyoruz. Yazılımı da yani yönetim ve regülasyonu da bekliyoruz” dedi. Dünyadaki finans merkezlerinin CEO’lar tarafından yönetildiğini anlatan Halisdemir, “Bunun en güzel örneklerinden biri Dubai Uluslararası Finans Merkezi. Gereği yapılırsa 30 yılda değil, 3 yılda da finans merkezi oluşabiliyor. Bunun için 3 konu çok önemli. Birincisi teşvik. Ikincisi vergi. Üçüncüsü yüzde 100 yabancı girişini kabul etmek. Yabancı yatırımcılar bu teşvikleri bekliyor” diye konuştu. Halisdemir, finans merkezini fuarda yalnızca tanıttıklarını ve talep aldıklarını ifade ederek, “İstesek şimdiye kadar iç piyasada peynir ekmek gibi satardık. Demlendire demlendire satış yapmak istiyoruz. Çünkü çok özel pazarlanması gereken bir proje” diye konuştu.
Ağaoğlu, Dubai’deki fuarın girişindeki tabelasıyla da dikkat çekti.