En sorunlu Adana
TBB Risk Merkezi verilerine göre, bankaların tasfiye olacak alacak miktarı 1 yılda yüzde 35 artarak 59.3 milyar lira oldu. Adana yüzde 8.8 ile batık oranı en yüksek il olarak belirlendi.
Bankaların sorunlu kredileri Mayıs ayında 60 milyar liraya dayandı. Türkiye Bankalar Birliği (TBB) Risk Merkezi verilerine göre, tasfiye olacak alacaklar bu yılın Mayıs ayı itibarıyla bir önceki yıla göre yüzde 35 artarak 59.3 milyar lira oldu. Böylece, tasfiye olacak alacakların toplam nakit kredilere oranı 0.5 puanlık artış ile yüzde 3.1 düzeyinde gerçekleşti.
Tasfiye olacak alacaklar açısından en riskli sektörler inşaat ve toptan ve perakende ticaret sektörleri olarak belirlendi. Bu 2 sektör yüzde 3.8 ile en yüksek tasfiye olacak alacak oranına sahip sektörler olarak öne çıktı.
Adana yüzde 8.8 ile tasfiye olunacak alacaklar oranı en yüksek il olarak açıklandı.
2 trilyona yaklaştı
Nakit krediler yüzde 16 artarak 1 trilyon 869 milyar TL oldu. Kurumsal kredilerin nakit krediler içindeki payı yüzde 77’ye çıktı. Sektörel bazda, kurumsal nakit krediler içinde en yüksek paya sahip olan sektör yüzde 26.7 ile imalat sanayii. Bu sektörü ticaret yüzde 18 ve inşaat yüzde 11 pay ile izledi.
Karşılıksız çek yüzde 50 arttı
Üst üste 2 ay düştükten sonra, Mayıs ayında yeniden tırmanışa geçen karşılıksız çek tutarı, yüzde 50 gibi yüksek oranda artışla 2.7 milyar liraya yükseldi. Karşılıksız çek tutarı Şubat ayındaki 2.7 milyar liralık düzeyinden Mart ayında 2.2 milyar liraya ve Nisan ayında da 1.8 milyar liraya gerilemişti. Mayıs ayında bankalara ibraz edilen “en az” tutar ve adetler 1.000 liraya kadar olan çeklerde gözlenirken, karşılıksız çekler içinde “en çok” adet ve oranın da bu aralıkta yer aldığı belirlendi. Protesto edilen senetlerin adetlerinde azalma yaşanırken, tutarlarındaki yükselme sürüyor. İlk 5 ay itibarıyla 2014 yılında 401 bin adet, 2015’te 392 bin adet olan protesto edilen senet sayısı, bu yıl 386 bin adete düştü. Buna karşılık protesto edilen senet tutarı, 2 yılda 3 milyar liradan 4.3 milyar liraya tırmandı.
Ortalama kart borcu 3.6 bin lira
Bireysel kredi kullanan kişi sayısı son bir yılda 1.5 milyon artarak 26.3 milyon kişi olurken, ortalama bireysel kredi miktarı ise 116.1 bin TL düzeyinde gerçekleşti. Ortalama konut kredisi 69.4 bin TL, ihtiyaç kredisi 8.6 bin TL oldu. Kredi kartında ortalama borç 3.6 bin TL düzeyinde bulunuyor. Kişi başına ortalama bireysel kredi miktarı en yüksek iller sırasıyla, Van, Ankara ve İçel (Mersin) oldu. Finansal sisteme yeni giren kişi sayısı, kredi kartı hariç diğer bireysel kredi türlerinde bir önceki yılın aynı ayına göre azaldı. Mayıs ayında 107 bin kişi ilk defa ihtiyaç kredisi kullanırken, konut kredisinde bu sayı 30 bin kişiye geriledi.