En ekonomik sefer
İlk seferine çıkan Bakü-Tiflis-Kars Demiryolu Hattı, lojistik maliyeti yüksek sektörlere can verecek. Türkiye, Avrupa ile Asya arasında ticaret köprüsü olacak
Demir İpek Yolu olarak anılan ve dün Recep Tayyip Erdoğan, Azerbaycan Cumhurbaşkanı İlham Aliyev, Kazakistan Başbakanı Bakıtcan Sagintayev, Özbekistan Başbakanı Abdulla Aripov ve Gürcistan Başbakanı Giorgi Kvirikaşvili’nin törenle açtığı Bakü-Tiflis-Kars Demiryolu Hattı Türkiye ekonomisini canlandıracak, sektörlere can verecek. Londra ile Pekin’i birleştiren demiryolu hattıyla Türkiye, Avrupa ile Asya arasında ticaret köprüsü olacak.
Gübre ve inşaata doping
Uluslararası Nakliyeciler Derneği (UND) İcra Kurulu Başkanı Fatih Şener, Bakü-Tiflis-Kars (BTK) Demiryolu Hattı’nın, Orta Asya ve Avrupa ticaretinin ana damarı olacağını ve bazı sektörleri canlandıracağını belirterek, “Bugüne kadar maliyetin yüksek olduğu için taşıması az yapılan inşaat malzemeleri, gübre, buğday, bitüm gibi malzemeler uygun maliyetle taşınabilecek” dedi. Şener, hattın bölgeye de ekonomik anlamda katkı sağlayacağını dile getirdi.
Projenin, Marmaray ile bütünleşeceğine dikkati çeken Şener, Avrupa’dan Çin’e demiryoluyla kesintisiz yük taşınmasını mümkün hale getireceğini kaydetti. Şener, projenin, Hazar Denizi geçişli tren-feribot hatlarıyla Kazakistan ve Türkmenistan’a olan bağlantısıyla Türkiye’nin Orta Asya, Uzakdoğu ve Güney Asya’ya demiryolu erişimini sağlayacak önemli bir uluslararası koridor oluşturacağını söyledi.
Bugüne kadar maliyetin yüksek olması nedeniyle Kazakistan, Türkmenistan ve Azerbaycan gibi ülkelerden buğday, gübre, petrol türevi bitüm gibi ürünlerin çok kaliteli olmalarına rağmen Türkiye ile dış dünyaya satılamadığını ifade eden Şener, “Bakü-Tiflis-Kars demiryolu hattının hizmete girmesiyle bu ürünler dünya piyasalarına ulaşabilecek Türkiye’den de inşaat malzemeleri gibi birçok ürünün Orta Asya’ya uygun maliyetle taşınması mümkün hale gelecek” diye konuştu.
Ticaretin ana damarı olacak
Gübre, buğday gibi malzemelerin de bu hat üzerinden demiryoluyla az maliyetle taşınabileceğini belirten Fatih Şener, “Bu ürünler, Kars Lojistik Merkezi’ne gelerek buradan Türkiye’nin bütün illerine taşınacak. Mersin Limanı’na gelen ürünler Avrupa’ya ve diğer ülkelere aktarılabilecek. Orta Asya ve Avrupa ticaretinin ana damarı olacak Demir İpek Yolu, sektörlere can verecek. Ancak bu demiryolu hattı üzerinden yapılacak taşımacılığın, hızlı olması için Türkiye içinde karayollarında olduğu gibi demiryollarında da duble hatların yapılması gerekiyor” dedi. Şener, Çin’den yola çıkan trenlerin Gürcistan’ın Poti Limanı’ndan gemilerle Avrupa’ya bağlanmasının gündemde olduğuna işaret ederek, “Hatta Poti’den İstanbul’a gemiyle taşınan yükler var. Hat ile Türkiye, Çin’e bağlanacak. Asya ile Avrupa’ya yük taşıyan tedarik zincirindeki en önemli halka tamamlandı” değerlendirmesinde bulundu