En çok dolar milyoneri 4.7 milyonla ABD’de bulunuyor
.
BCG’nin Küresel Varlık araştırması önemli trend değişikliklerini de ortaya koydu.
İşte bazı çarpıcı sonuçlar:
* Asya Bölgesi’nin Japonya hariç tutulduğunda diğer ülkeleri servetlerini yüzde 22 oranında artırarak en hızlı büyüyen alt bölge konumuna ulaştı.
* Kuzey Amerika’daki servet büyümesinin önemli bir kısmı yeni servet oluşumundan değil, 2008’de hızlı gerileyen borsa ve yatırım portföylerinin toparlanmasının baz
etkisi ile oluştu.
* Global servetin yüzde 30’luk kısmı hisse senetlerinde tutuluyor. Tahvil ve bonolarda park etmiş servetin toplamı yüzde 22’ler seviyesinde. Nakit veya mevduat olarak tutulan servet yüzde 48 ile önemli bir paya sahip. İnsanlar krizde “Cash is king” yani “nakit kraldır” kuralını uygulamış vaziyette. En çok hisse senedi ağırlığı yüzde 42 ile Kuzey Amerika’da
* Son 10 yılda hızlı artan off shore bankacılık denetim ve raporlamanın artması ile 2008’de gerilemişti. Ancak 2009’da off shore bankalarda tutulan servet yeniden 6.8 trilyon dolardan 7.4 trilyon dolara yükseldi. İsviçre tüm baskılara rağmen 2 trilyon dolar ile yine en büyük off shore merkezi oluşturuyor. Ancak BCG off shore’larda tutulan servetin oranının 2014 yılında yüzde 6’lara gerileyeceğini öngördü.
*Dünyada 11.2 milyon hane halkının
1 milyon doların üzerinde finansal varlığı var.
Bu grup tüm küresel servetin yüzde 38’ini
elinde tutuyor.
* Dünyada en fazla milyoner 4.7 milyon hane halkı ile ABD’de bulunuyor. ABD’yi 1.2 milyon milyoner hane halkı ile Japonya, 670 bin hane halkı ile Çin ve 485 bin hane halkı ile İngiltere izliyor. (BDDK, Türkiye’deki milyoner sayısını 29 bin olarak açıklamıştı)