Gazete Vatan Logo

Emeklilere kötü haber! Maaşlar kesiliyor, SGK tespit ediyor

Çok sayıda kişiyi ilgilendiriyor. Emeklilik hakkı iptal ediliyor. Ödenen maaşlar faizi ile birlikte geri alıyor. Para iadesi yapılmıyor. SGK tespit ediyor. Çok büyük bir risk! Bu yöntemi kullananlar ortaya çıkarılıyor. Fiili olarak çalışmamasına rağmen 'bir yerden sigortalı gösterilenler' herkes için geçerli. SGK bu yola başvuran kişileri eninde sonunda tespit ederek prim günlerini iptal ediyor. Ödenen primler de iade edilmiyor. Üstelik bu yılla emeklilik hakkı kazananların sonradan tespit edildiğinde hem emeklilikleri iptal oluyor hem de bu güne kadar ödenmiş maaşları faiziyle geri isteniyor.

Emeklilere kötü haber! Maaşlar kesiliyor, SGK tespit ediyor

Sosyal Güvenlik Kurumu çalışmadığı halde, kendini bir iş yerinde çalışıyor gibi göstererek SGK primi ödeyenler için harekete geçti. Emekilik hakkı kazananlar bu şekilde prim ödediyse bu hakkı kaybediyor. SGK tarafından ödenen emekli aylığı ise faizi ile birilkte geri alınıyor.

Sigortanın geçerli olması için fiili çalışma şartı bulunuyor. Sadece hatır için yapılan sigortalar tespit edildiğinde siliniyor. Aman dikkat. Paranız da zamanınız da yanmasın. Sabah gazetesi yazarı Faruk Erdem hileli sigortanın tehlikelerini yazdı. Erdem, "Fiilen çalışmayan kimseleri iş yerinizde çalışıyormuş gibi bildirmeyin. Sonuçta primler silindiği gibi siz de ceza alırsınız." dedi.

Emeklilere kötü haber Maaşlar kesiliyor, SGK tespit ediyor

YASADA DETAYLAR VAR

5510 sayılı kanunun 96'ncı maddesinde, "Kurumca fazla veya yersiz olarak yapıldığı tespit edilen bu kanun kapsamındaki her türlü ödemeler; kasıtlı veya kusurlu davranışlarından doğmuşsa, hatalı işlemin tespit tarihinden geriye doğru en fazla on yıllık sürede yapılan ödemeler, bu ödemelerin yapıldığı tarihlerden itibaren hesaplanacak olan kanuni faiziyle birlikte, ilgililerin kurumdan alacağı varsa bu alacaklarından mahsup edilir, alacakları yoksa genel hükümlere göre geri alınır" hükmü yer alıyor.

Haberin Devamı

10 YIL GERİYE GİDİLİR
Bu hükümlere göre yapılacak tahsillerde, tespitin yapıldığı tarihten geriye doğru en fazla on yıllık süre içinde yapılan fazla veya yersiz ödemeler geri alınabilir. Dolayısıyla sigortalıların kasıtlı veya kusurlu davranışlarından veya kurumun hatalı işlemlerinden kaynaklanan nedenlerle bağlanmaması gereken bir aylığın bağlandığının tespit edilmesi sonucu, SGK aylık başlangıç tarihi itibariyle aylığı iptal eder ve bugüne kadar yapılan ödemeler yersiz ödeme olarak kabul edilir. Yersiz ödemenin, sigortalıların kasıtlı veya kusurlu davranışlarından kaynaklanması halinde de, yersiz ödeme tespit tarihinden geriye doğru 10 yıllık sürede ödenen aylıklar tespit edilerek tahsili yoluna gidilir.
Bu durumda, sahte hizmetlerle emekli olduğunuz hangi tarihte tespit edilmişse, bu tarihten itibaren geriye dönük 10 yıl içinde size ödenen aylıkları geri ödemeniz gerekir. Burada 10 yıllık sürenin aylığınızın bağlandığı tarihten değil, sahte hizmetlerinizin tespit edildiği tarihten itibaren geriye dönük olarak hesaplanır.
Emeklilere kötü haber Maaşlar kesiliyor, SGK tespit ediyor
BU HARFLERE DİKKAT
İnternetten ya da e-devletten hizmet dökümünüze baktığınızda sigorta prim listenizde bazı harfler görüyorsanız ciddiye alın. Çünkü bu harfler emekliliğinizi ya da sigortanızı iptal ettirebilir. Sosyal Güvenlik Kurumu (SGK), sahte sigortalı bildirimini engellemek için bazı kriterler çerçevesinde işyerlerini sahte, şüpheli ve kontrollü olarak tanımlamaktadır. Bu tanımlar S (Sahte işyeri), Ş (Şüpheli işyeri) ve K (Kontrollü işyeri) harfleri ile kodlanmaktadır. Peki bu harfler ne anlama geliyor.
BUNLARI YAPMAYIN
*Bir işyerinde fiilen çalışmadan kendinizi orada sigortalı göstermeyin. Bir yakınınızı da bu şekilde sigortalı göstermeyin.
*Fiili çalışmanın sigorta için şart olduğunu unutmayın.
*İşyeri sahibiyseniz kimseye 'hatır sigortası' yapmayın.
*Fiilen çalışmayan kimseleri iş yerinizde çalışıyormuş gibi bildirmeyin. Sonuçta primler silindiği gibi siz de ceza alırsınız.
*Piyasada sizi sigortalı yapmak vaadiyle dolaşan dolandırıcılara kanmayın. Bunlara paranızı kaptırmayın. Sık sık hizmet dökümünüzü inceleyip primlerinizi kontrol edin.

Haberin Devamı