Elektrik zammı katlandı
Konutlarda kullanılan elektriğe yüzde 15 zam yapılırken, fon ve diğer ilavelerle birlikte tüketiciye gerçek maliyet yüzde 19.5’e çıktı
Konutlarda kullanılan elektriğe yüzde 15, sanayide kullanılan elektriğe yüzde 10 zam yapılırken, fon ve diğer ilavelerle birlikte tüketiciye gerçek maliyet konutlar için yüzde 19.5’e, sanayi için ise yüzde 12’ye çıktı. Türkiye 12.6 cent’lik kilowatsaat ücretiyle elektriği pahalı kullanan ülkeler ligine yeniden terfi etti
Elektrikte yılbaşından itibaren uygulamaya konan ve konutlar için yüzde 15, sanayi için yüzde 10 olarak belirlenen elektrik zammının nihai tüketiciye ulaşana kadar fon ve payların eklenmesiyle katmerli hale geldiği anlaşıldı. Elektrik zammının konutlar için maliyeti yüzde 20’ye yaklaştı.
Fon ve paylar hariç olmak üzere, 11.518 YKr/kWh olan tek zamanlı orta gerilim sanayi tarifesi yüzde 12 oranında artırılarak 12.904 YKr/kWh, 12.405 YKr/kWh olan mesken tarifesi yüzde 19.5 oranında artırılarak 14.830 YKr/kWh, 14.505 YKr/kWh olan ticarethane tarifesi de yüzde 18.8 oranında artırılarak 17.239 YKr/kWh olarak yeniden belirlendi. EPDK tarafından belirlenen yeni tarifeler dün Resmi Gazete’de yayımlanarak yürürlüğe girerken, TEDAŞ ve 20 dağıtım şirketine bildirildi.
Enflasyona 1 ilave puan
Analistler, bu zammın kamu sektörünün genel bütçe dengesi ve planlanan elektrik dağıtım özelleştirmeleri açısından olumlu olmakla beraber Merkez Bankası’nın enflasyon hedefini önemli ölçüde saptıracağını söylüyor.
Raymond James Başekonomisti Özgür Altuğ, “Elektrikteki fiyat ayarlamasının TÜFE’de ikincil etkileriyle birlikte bir puandan fazla bir etkisi olacağını sanıyoruz” dedi. Hükümetin 2008 enflasyon hedefi yüzde 4 düzeyinde bulunuyor.
Tüketici Derneği iptal davası açtı
Tüketİcİ Hakları Derneği (THD), elektrik zammının iptali istemiyle Danıştay’da dava açtı. THD Genel Başkanı Turhan Çakar, Danıştay önünde yaptığı basın açıklamasında, OECD ülkeleri de dahil, ulusal gelir durumuna göre ülkelerin elektrik fiyatları karşılaştırıldığında en pahalı elektriğin Türkiye’de kullanıldığını, son zamla Türkiye’deki elektriğin dünyadaki elektrik fiyatlarına göre daha da pahalı hale geldiğini söyledi.
Tüketicilerin normal yaşamlarını sürdürebilmesi, karanlıkta kalmaması, gıdasını saklayabilmesi vb. için elektrik kullanmasının en zorunlu gereksinimi ve en temel hakkı olduğunu kaydeden Çakar, elektrikteki fiyat politikalarının evrensel tüketici hakları, kamu yararı ve sosyal devlet anlayışına uygun olması gerektiğini kaydetti.
Bazı ülkelerde devletin vatandaşına ücretsiz elektrik temin ettiğini belirten Çakar, şöyle konuştu:
“Bu nedenle hükümetin, yüksek kamu yararı gereğince tüketici hakları ve sosyal devlet anlayışına uygun olarak, elektrikteki fiyat politikalarını belirlemesi gerekir. Su, kömür, rüzgar, jeotermal enerji, güneş gibi kendi doğal kaynaklarımız dururken dışa bağımlı ve ithal enerjiye dayalı yanlış elektrik üretim politikalarının sonuçlarının tüketicilere yansıtılmasının hiçbir haklı gerekçesi olamaz.”