Elektrik TRT payı ne kadar? Elektrik faturası TRT payı kaç TL?
Elektrik faturalarındaki TRT payını kaldıran kanun Resmi Gazete'de yayımlandı. TBMM Genel Kurulunda kabul edilen, elektrik enerjisi satışı üzerinden alınan TRT payının kaldırılmasına ilişkin düzenlemeyi de içeren Bazı Kanunlarda Değişiklik Yapılmasına Dair Kanun, Resmi Gazete'de yayımlanarak yürürlüğe girdi. Peki, Elektrik TRT payı ne kadar? Elektrik faturası TRT payı kaç TL? İşte detaylar...
Elektrik faturalarındaki TRT payı kaldırıldı! Elektrik enerjisi satışı üzerinden alınan TRT payının kaldırılmasına ilişkin düzenleme TBMM Genel Kurulunda kabul edilmişti. Düzenlemeyi de içeren Bazı Kanunlarda Değişiklik Yapılmasına Dair Kanun, Resmi Gazete'de yayımlanarak yürürlüğe girdi. Peki, Elektrik TRT payı ne kadar? Elektrik faturası TRT payı kaç TL? İşte detaylar...
Elektrik enerjisi satışı üzerinden alınan TRT payı kaldırıldı. Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, geçtiğimiz haftalarda kabine toplantısının ardından yaptığı basın açıklamasında elektrik faturalarındaki TRT payı ve enerji fonu kesintilerinin kaldırılacağını açıklamıştı.
AK Parti milletvekilleri tarafından hazırlanan kanun teklifinin TBMM'ye sunulmasının ardından ilgili kanunlarda yapılan değişiklikle, elektrik enerjisi satışı üzerinden alınan TRT payı ile işlevselliği kalmayan Elektrik Enerjisi Fonu Anlaşmaları uyarınca taahhüt edilen yükümlülükleri karşılamak üzere getirilmiş hükümler, yürürlükten kaldırılmıştı.
Elektrik enerjisi satışı üzerinden alınan TRT payının kaldırılmasına ilişkin düzenlemeyi de içeren Bazı Kanunlarda Değişiklik Yapılmasına Dair Kanun, Resmi Gazete'de yayımlanarak yürürlüğe girdi.
TRT payının kalkmasıyla elektrik enerjisi fonu anlaşmaları kapsamında elektrik faturalarında yer alan bileşenlerin azaltılması, tüketici üzerindeki mali yükün hafifletilmesi ve faturada sadeleştirmeye gidilmesi hedefleniyor.
ELEKTRİK TRT PAYI NE KADAR? ELEKTRİK FATURASI TRT PAYI KAÇ TL?
Bir elektrik faturasının üzerindeki tüm vergiler, fatura borcunun yaklaşık yüzde 21'ine denk geliyor. En büyük vergi kalemi de KDV. Buna ek Enerji Fonu Ücreti ve TRT payı da tahsil ediliyor.
Bu iki kalemden vazgeçilmesi 228 TL’lik ortalama bir faturada tüketicilerin 3,2 TL ücreti ödemeyecekleri anlamına geliyor.
Bu da faturadaki yüzde 2,7'lik kısma tekabül ediyor.