Elektrik faturalarını düşürecek formül! Bakanlık harekete geçti ve bir hafta içinde açıklanacak...
Elektrik faturalarını düşürecek çalışma başladı. Cumhurbaşkanı Erdoğan’ın talimatıyla Enerji Bakanlığı tarafından bir çalışma yapılıyor. Elektrik faturalarının düşürülmesi için formül arayışı başladı. Enerji Bakanlığı tarafından ticari işletmelerin elektrik yükünü azaltmak için bir çalışma yürütülüyor. Enerji Bakanlığı’nın çalışmasının 1 hafta ya da 10 gün içinde açıklanması bekleniyor. Konutlar için tarife sınırının yükseltilmesi, esnaf için yeni tarife modelinin getirilmesi, konutlarda ikinci kademe için uygulanan yüzde 127’lik zammın bir kısmının geri alınması ve dağıtım bedellerinde indirim gibi başlıklar üzerinde duruluyor. Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanı Fatih Dönmez, 'elektrik faturalarında yeni düzenleme olacak mı' sorusuna canlı yayında yanıt verdi.
Elektrik faturaları cep yaktı. Faturayı düşürmek için hükümet harekete geçti. Cumhurbaşkanlığı Sözcüsü İbrahim Kalın’ın elektrikteki yüksek fatura şikâyetlerine yönelik yeni adımların atılacağı yönündeki açıklaması gözleri yeni kararlara çevirdi. Cumhurbaşkanlığı’nın gelen şikâyetleri yakın takibe aldığı belirtildi. Faturaların indirilmesi için kulislerde 4 Formül konuşuluyor. Konutlar için atılan kademeli tarife sınırının 230 kw’ye yükseltilmesi, esnafa yönelik konutlarda olduğu gibi bir yeni tarife modelinin getirilmesi, konutlarda ikinci kademe için uygulanan yüzde 127’lik zammın bir kısmının geri alınması ve dağıtım bedellerinde indirim gibi başlıklar üzerinde duruluyor.
SIKI ŞEKİLDE TAKİP
Hürriyet'te yer alan habere göre elektrik konusunda bu yılın başında meskenlerde kademeli tarife yöntemine geçildi. Buna göre, 150 kilovatsaata kadar tüketim düşük kademe, üstü yüksek kademe olarak tanımlandı. 0.91 lira olan elektrik fiyatı 150 kilovatsaate kadar tüketimde yüzde 50 oranında artarak 1.37, bu sınırın üstü ise yüzde 127 artışla 2.06 liraya yükseltildi. Gelen tepkilerden sonra 150 kw’lik sınır 210 kw’ye yükseltildi. Kamuoyundan gelen tepkiler sürerken Cumhurbaşkanlığı Sözcüsü Kalın’ın açıklamaları gözler, Cumhurbaşkanlığı ile Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanlığı’na çevrildi.
CİMER’E ŞİKÂYET
Edinilen bilgiye göre Cumhurbaşkanlığı ve ilgili kurumlar şu anda vatandaştan gelen şikayetleri takip ediyor. İlk fatura şikâyetleri geldiğinde “vatandaşı mağdur etmeyin” talimatı doğrultusunda tüketim/fatura miktarına bakılıyor. CİMER’e, şirketlere ve bakanlığa gelen şikâyet ve öneriler de toplanıyor. Kaynaklar işyeri, esnaf, sanayi ve vatandaştan gelen şikayetlere göre gerek duyulması halinde yeni karar alınabileceğini ancak son kararın yapılacak değerlendirmelerin ardından Cumhurbaşkanı tarafından verileceğini kaydettiler. Kaynaklar, sağlanan nispi rahatlamanın ardından 210 kilowatt benzeri bir düzenlemenin diğer alanlara da yansıtılmasının önümüzdeki günlerde yapılacak değerlendirmelerin ardından formüle edilebileceğini vurguladılar.
İŞTE ÜZERİNDE ÇALIŞILAN 4 ALTERNATİF
Bir süredir vatandaş ve esnaftan gelen şikâyetler nedeniyle yeni kararlar alınabileceği kulislerde konuşuluyordu. Kulislerde ve sektörde konuşulan alternatifler şunlar:
ESNAFA YENİ TARİFE
Yılın başında kademeli tarife konutlar için getirildi. Kademeli tarifenin uygulanmadığı sanayi grubunun elektrik tarifesi yüzde 126, ticarethane tarifesi yüzde 128 oranında artırıldı. Ticarethane tarifesinde çoğunlukla esnaf yer alıyor. Son günlerde gelen faturalardan şikayet eden esnafa yönelik bir çalışma yapıldığı belirtiliyor. Bu çalışmanın esnafa yönelik bir tarife modeli olduğu belirtiliyor. Konutlardaki kademeli fatura gibi bir modelin esnaf için de söz konusu olabileceği ancak bunun tüketim üzerinden olup olmayacağı belli değil.
210 KW’NİN YÜKSELTİLMESİ
Bu yılın başında konutlarda kademeli tarife getirilirken sınır düşük tutulmuş ve 150 kw olarak belirlenmişti. Gelen şikâyetler üzerinde sınır 210 kw’ye çıkarıldı. Ancak bir ailenin ortalam tüketim tutarı 230 kw olarak kabul görüyor. Bunun için 210 kw’lik sınırın 230 kw’ye çıkarılabileceği kulislerde dile getiriliyor.
YÜKSEK KADEMEDEKİ ZAM ORANININ DÜŞÜRÜLMESİ
Bir başka alternatifin konutlarda ikinci kademeye getirilen yüzde 127’lik zam oranın düşürülmesi olduğu ifade ediliyor. Ancak dünyada enerji fiyatlarının yükseldiğini, geçen yıl 100 milyar liraya yakın destek verildiğini zammın geri çekilme ihtimalinin zayıf olduğunu dile getirenler de var.
DAĞITIM BEDELİNİN DÜŞÜRÜLMESİ
Enerjinin üretim tesislerinden çıkışı ile başlayan ve tüketim noktasına kadar ulaşmasını sağlayan şebekenin kullanım bedeli olarak tüketicilerden tahsil edilen dağıtım bedelinin düşürülebileceği de alternatifler arasında sıralanıyor. Dağıtım bedeli de yıl başında yüzde 25 oranında artırılmıştı.
KDV’NİN DÜŞMESİ ZOR
İbrahim Kalın’ın açıklamalarının ardından en çok konuşulan modellerden birisi KDV indirimi oldu. Hazine ve Maliye Bakanlığı KDV oranlarına yönelik bir çalışma yapıyor. Elektrik fiyatları üzerinden yüzde 18 KDV alınıyor. Başka ülkelerde KDV indirimine yönelik adımlar atılıyor. Ancak KDV’ye yönelik çalışmalarda elektrikte indirim konusunun gündeme gelmediği öğrenildi. Elektrikte yapılacak bir KDV indiriminin her alanın girdisi olan bir mal ve hizmette oran indiriminin suistimale açık olduğu bu nedenle sıcak bakılmadığı belirtiliyor.
‘TALEBİMİZ İNDİRİME GİDİLMESİ’
TOBB Başkanı Rifat Hisarcıoğlu Twitter üzerinden yaptığı açıklamada, elektrik fiyatlarıyla ilgili ülke genelinde iş insanlarından da gelen şikayet ve sıkıntılar karşısında Cumhurbaşkanlığı Sözcüsü İbrahim Kalın’ın açıklamalarının olumlu bir gelişme olduğunu belirterek, “Talebimiz, elektrik fiyatlarında indirime gidilmesi ve özellikle küçük işletmelerin korunması” dedi.
BAKANLIK ÇALIŞIYOR...
Hürriyet gazetesi yazar Abdulkadir Selvi de elektrik faturaları ile ilgili Ankara'da yapılan çalışmaları kaleme aldı. Cumhurbaşkanı Erdoğan’ın talimatıyla Enerji Bakanlığı tarafından bir çalışma yapıldığı bilgisine ulaştığını dile getiren Selvi şunları yazdı: Elektrik ve doğalgaz fiyatlarındaki artış ile ağır kış şartları bir araya gelince ısınma giderleri yükseldi. Sanayide ise en önemli girdi olan elektrik ve doğalgaz fiyatlarındaki artış faturalara yansıdı. Böyle olunca elektrik ve doğalgaz faturaları hem vatandaş açısından hem de ticari işletmeler açısından dayanılmaz hale geldi. Enerji Bakanlığı tarafından ticari işletmeler ile cemevleri başta olmak üzere dernek ve vakıfların elektrik yükünü hafifletmek üzere yapılan çalışmalarda sona yaklaşıldı. Enerji Bakanlığı uzmanları tarafından hazırlanan taslak Cumhurbaşkanı Erdoğan’ın onayından sonra yürürlüğe girecek.
Yüksek gelen elektrik faturaları, vatandaşların ve ticari işletmelerin en önemli sorunu haline geldi. Ayrıca cemevleri, vakıflar, dernekler gibi ticari olmayan kuruluşlar da ticari kuruluş statüsünden faturalandırılınca ortaya altından kalkılması güç olan yüksek faturalar çıktı. Daha önce yüksek gelen elektrik faturalarında dar gelirli vatandaşlarımızın yükünü hafifletmek için indirim sınırı 150 kilovattan 210 kilovata yükseltilmişti. Cumhurbaşkanı Erdoğan tarafından açıklanan bu düzenleme şubat ayı faturalarına yansıyacak.
TİCARİ İŞLETMELERLE İLGİLİ ÇALIŞMA
Peki ticari işletmelerle ilgili bir çalışma yok mu? En önemli gideri elektrik olduğuna göre, ticari işletmeler açısından elektrik giderleri çok büyük önem arz ediyor.
Bu sorunun yanıtını aradım.Cumhurbaşkanı Erdoğan’ın talimatıyla Enerji Bakanlığı tarafından bu yönde bir çalışma yapıldığı bilgisine ulaştım.
Çalışmanın iki ayağı var.
1- Ticari işletmelerle ilgili
2- Cemevleri, dernekler ve vakıflarla ilgili
Bu hazırlıklar kısa sürede açıklanacak ve yürürlüğe girecek. Enerji Bakanlığı’nın bu yöndeki çalışmasının belli bir seviyeye geldiği söyleniyor. 1 hafta ya da 10 gün içinde açıklanması bekleniyor.
ZAYIF TÜKETİCİYE DESTEK
Bir de öneri var. O öneri ise belki kabul edilmeyecek belki kabul edilecek ama uygulanması zaman alacak. Ama dünya örnekleri incelenerek hazırlanmış bir öneri. O da elektrik ve doğalgaz faturalarında ödeme güçlüğü geçen, “kırılgan abonelere” yapılması istenen nakdi yardım teklifi.Şimdi bunları ayrı ayrı başlıklar altında aktarmak istiyorum.
TİCARİ İŞLETMELERE KADEMELENDİRME
Enerji Bakanlığı tarafından ticari işletmelerin elektrik yükünü azaltmak için bir çalışma yürütülüyor. Cumhurbaşkanı Erdoğan’a sunulmadığı için çalışma hakkında ayrıntılı bilgi verilmiyor. Çünkü son şekli Erdoğan’la birlikte verilecek. Ancak ticari işletmelerin elektrik faturalarından kaynaklanan yükünün dengelenmesi amaçlanıyor. Bunun için iki seçenek üzerinde duruluyor.
1- Ticari işletmelerin küçüklüğüne, büyüklüğüne bakılmadan, toptan ticari tarife üzerinden faturalandırılmasına son verilmesi seçeneği. Ticari yerlerin elektrik faturalarında aynen meskenlerde olduğu gibi kademelendirilmeye gidilmesi düşünülüyor. Bu nasıl olacak? Ticari işletmelerin cirosu ya da işletme büyüklüğü gibi kriterler esas alınarak farklı kademelerden fiyatlandırmaya gidilmesi. Yani bir bakkal, berber dükkânı ya da lokanta ile fabrikanın aynı şekilde ticari gösterge üzerinden fiyatlandırılmaması. Küçük işletmelere daha düşük tarife uygulanması.
Halkımızın en önemli gündem maddesi yüksek gelen elektrik ve doğalgaz faturaları. Haliyle ülkeyi yöneten iktidarın da en önemli sorununun bu olması gerekiyor.
NAKDİ DESTEK SEÇENEĞİ
2- Kriz dönemlerinde ticari işletmelerin elektrik faturalarına doğrudan nakdi destek sağlanması.
Pandemi sürecinde esnafa sağlanan nakdi yardımlarda olduğu gibi bir sistem üzerinde duruluyor. Tabii ya kademelendirme ya da nakdi destek modeli kabul edilecek. İkisinin birden uygulanması düşünülmüyor.
ÜRETİM AMAÇLI KULLANANLAR
Tabii burada üretimi esas alan fabrikaların da desteklenmesi gerekiyor. Netice itibarıyla onlar elektriği sadece aydınlatma ya da ısınma amaçlı kullanmıyorlar. Doğrudan üretim esaslı olarak tüketiyorlar.
CEMEVLERİNİN ELEKTRİK FATURALARI
Cemevlerinin elektrik faturaları konusunda bir çalışma yürütülüyor. Belki bir iki ekleme olabilir ama bu çalışmada sona gelindi. Öncelikli olarak cemevlerinin elektrik aboneliği ticarethane tarifesinden çıkarılacak. Baştan yanlış, cemevi ticarethane olur mu? Öncelikle ticarethane tarifesi kaldırılacak. Bu konularda yasal düzenleme yapıldığı takdirde işin uzamasından endişe ediliyor. Çünkü zaten yüksek faturalar geldi. O nedenle idari bir düzenleme yapılarak cemevleri, dernekler ve vakıflar en düşük tarifeye alınacak. Bunlar, “kâr amacı gütmeden kamu hizmeti yapan yerler” olarak tanımlanacaklar. Neden tam olarak çerçevesi netleştirilmedi diyorum. Bu kapsama siyasi parti temsilciliklerinin ve camilerin de alınması gibi bir düşünce var. Camiler ibadethane statüsünde ancak camilerde iki elektrik sayacı bulunuyor. Biri aydınlatma için. O ibadethane statüsünde ve faturası Diyanet tarafından ödeniyor. Diğeri ise ısınma amaçlı tüketilen elektrik ya da doğalgaz, mesken tarifesinden. Onu da camiler yardım toplamak suretiyle karşılıyorlar.
BAKAN DÖNMEZ'DEN YENİ TARİFE AÇIKLAMASI
Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanı Dönmez'den yeni elektrik tarifeleriyle ilgili açıklama geldi. Bakan Dönmez "Talepleri değerleniyoruz, ekiplerimiz çalışıyor. Paylaşacağız." dedi.
Bakan Dönmez, elektrikte yeni tarifeye ilişkin olarak "Henüz net bir şey ortaya çıkmadı olunca açıklayacağız. Esnaf ve küçük işletmelerin taleplerini değerlendiriyoruz. Gelen taleplerin hepsini değerlendiriyoruz" dedi.
Dönmez, BOTAŞ'ın sanayiye olan doğalgaz kısıtlamasını da dün itibarıyla kaldırdığını belirterek, "Doğalgaz ve elektrikte şuan için herhangi bir sıkıntı söz konusu değil" dedi.
ZARAR GÖREN ALTYAPIYI ONARDIK
Bakan Dönmez, "Dün gece itibariyle Isparta'nın kalan 7 köyüne de elektrik verildi. Münferit kontrol ve bakım çalışmaları devam ediyor. İlk etapta Isparta'nın il ve ilçe merkezlerinin tamamını enerjilendirdik. Kırsal kesimlere ağır hava koşulları nedeniyle ulaşımda zaman zaman sıkıntı yaşadık. Buna rağmen kırsal kesimlerin büyük bir kısmına hızlı bir şekilde ulaştık ve zarar gören altyapıyı onardık. " ifadelerini kullandı.