Gazete Vatan Logo

Elektrik faturaları ile ilgili flaş karar! Değişti, devlet desteği artırıldı, aylık 206 lira...

Elektrik faturaları ile ilgili son dakika açıklaması geldi. Destek ödemesi ile ilgili flaş karar! Ödeme miktarı artırıldı. 2022'de aylık 206 lira fatura desteği verilecek. Geçen yıl hanedeki birey sayısına göre 137,33 lira olan elektrik tüketim desteğinin üst limit tutarı, yeni yılda 206 liraya çıkarıldı. Cihaza bağımlı kronik hastalara da elektrik tüketimine göre 200 liraya kadar destek verilecek. Öte yandan elektrik tüketiminde kademeli sisteme geçildi. Kademeli elektrik faturası sistemi, 1 Ocak 2022 tarihi itibariyle hayata geçti. Buna göre belirli bir kilovat altında tüketim sergileyen tüketiciler ile üzerinde tüketim gerçekleştiren tüketiciler arasında çarpan değeri farklı olacak. Peki, kademeli elektrik faturası nedir, nasıl hesaplanıyor? İşte elektrikte yeni dönem ile ilgili merak edilen tüm detaylar...

Elektrik faturaları ile ilgili flaş karar! Değişti, devlet desteği artırıldı, aylık 206 lira...

Engelli-yaşlı aylığı alanlar ile evde bakım yardımından faydalananlara, elektrik giderleri için de destek veriliyor.

TRT Haber'den Aslıhan Karslı'nın haberine göre, Aile ve Sosyal Hizmetler Bakanlığınca verilen destek miktarı arttı. Hanedeki birey sayısına göre verilen ve üst limiti 137,33 lira olan destek tutarı 206 liraya çıkarıldı.

Elektrik Tüketim Desteğinden faydalanmak için belirlenen şartları taşıyor olmak gerekiyor.

Destek almak isteyen ihtiyaç sahipleri, kimliği ve elektrik faturası ile PTT şubelerine giderek işlem başlatabiliyor.

Evde Bakım Yardımı almasa da kronik hastalığı nedeniyle cihaza bağımlı olanlara da benzer şekilde 200 liraya kadar destek veriliyor. Destek almak isteyen kronik hastalar, bu işlemi evden çıkmadan internet üzerinden gerçekleştirebilecek.

Elektrik Tüketim Desteğinden faydalananlara, geçtiğimiz yıl, 2 buçuk milyar liradan fazla destek sağlandı.

 

KİMLER ELEKTRİK FATURA DESTEĞİNDEN YARARLANABİLİR?

Elektrik fatura desteği, dar gelirli ve ekonomik durumu nedeniyle faturalarını ödemekte zorluk çeken hanelere aile bazında verilmektedir. Bu çerçevede hane içi geliri kişi başına asgari ücretin 4'te 1'inden az olan (2022 yılı için 1.062,50-TL) aileler, fatura desteğinden yararlanabileceklerdir. Fatura desteği, ailedeki birey sayısına ve elektrik tüketim miktarına göre değişkenlik gösterebilmekle birlikte faturanın %25'i ila yarısına kadar değişen tutarlarda devlet desteği sunulmaktadır. Kısacası Devlet, elektrik faturalarının yarısına kadar karşılayabilmektedir.

Haberin Devamı

 

BAŞVURU NASIL YAPILIR?

Elektrik fatura desteği için başvurular ikamet edilen il-ilçelerde bulunan Sosyal Yardımlaşma ve Dayanışma Vakıflarına (SYDV) gerçekleştirilmekte, başvurular incelendikten sonra kısa sürede sonuçlandırılmaktadır. Başvurusu olumlu sonuçlanan ve elektrik faturalarında destek imkanına kavuşan vatandaşlar, PTT üzerinden faturalarını ödemeye gittiklerinde Devletin karşıladığı tutar otomatik olarak düşürülerek daha az tutarda ödeme yapmaları sağlanmaktadır.

Elektrik faturaları ile ilgili flaş karar Değişti, devlet desteği artırıldı, aylık 206 lira...

KADEMELİ ELEKTRİK DÖNEMİ BAŞLADI

Haberin Devamı

Öte yandan elektrikte kademeli fatura sistemine geçildi. Elektrikte kademeli tarifeye yönelik yasa bir süre önce çıkarıldı. EPDK’dan yapılan açıklamada, 2022 yılı için elektrik tarifelerinin Resmi Gazete’de yayımlanarak yürürlüğe girdiği belirtilerek, kademeli tarife uygulamasına da geçildiği kaydedildi. Açıklamada, kademeli tarifenin hedefinin dar gelirli vatandaşları korumak ve enerji kullanımında tasarruf ve verimliliği artırmak olduğu belirtilerek, “Pandemi koşulları sebebi ile hammadde fiyatlarında yaşanan artışlar sonucunda enerji maliyetlerinde de çok büyük artışlar meydana gelmiştir. Dünya spot piyasalarında elektrik üretiminde kullanılan kömür fiyatlarında; 5 kat, doğal gaz fiyatlarında ise 10 katlık artışlar olmuştur. Türkiye enerji sektörü de bu süreçte, küresel düzeyde ortaya çıkan olağanüstü maliyet artışlarından etkilenmiştir. Ancak kurumlarımız arasındaki iş birliği ile bu artışlar tüketicilerimize asgari düzeyde yansıtılmıştır. Geldiğimiz noktada ise; enerji piyasalarının sürdürülebilirliği, maliyet bazlı fiyatlandırmanın ve öngörülebilirliğin sağlanması için zorunlu hale gelen bir düzenleme yapılmıştır. Verimlilik odaklı kademeli tarifeye geçiş ile birlikte 1 Ocak 2022’den itibaren mesken aboneleri için aylık 150 kWhe kadar olan tüketim miktarları için nihai fiyat 1.37 TL/ kWh, aylık tüketimlerin 150 kWhın üstündeki kısmı için 2.06 TL/ kWh olarak uygulanacaktır” denildi.

Haberin Devamı

KADEMELİ ELEKTRİK FATURASI NASIL HESAPLANACAK?

Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanı Fatih Dönmez geçtiğimiz günlerde sistemle ilgili bilgi verirken, “Örneğin; 100 birime kadar bir birim fiyat söyledik. 100 birimin üstünde ayrı bir fiyat çalışacak. Herkes için 100 birim için aynı fiyat. Bu 100 birimin 50 birim üstüne çıkarsanız o 50 birimlik fiyatınız, ikinci kademeden oluşacak” demişti. Dönmez’in açıklamasından sonra sınır 150 kilovatsaat olarak belirlenmiş oldu. Dönmez’in verdiği bilgiye göre örneğin bir ailenin aylık tüketimi 167 kilovatsaat olduysa 150 kilovatsaati birinci tarifeden, kalan 17 kilovatsaat ikinci tarifeden hesaplanacak. Tüketim 110 kilovatsaat ise düşük tarifeden hesaplanacak. 250 kilovatsaat ise 150 kilovatsaati birinci düşük kademeden, kalan 100 kilovatsaati ikinci yüksek tarifeden hesaplanacak. Dönmez faturada birinci kademede ne kadar, ikinci kademeden ne kadar kullanılmış olacağının görüleceğini anlatmıştı.

Haberin Devamı

Elektrik faturaları ile ilgili flaş karar Değişti, devlet desteği artırıldı, aylık 206 lira...

SINIR İÇİNDEKİ TÜKETİM

49 inç LED televizyon, 520 L buzdolabı, çamaşır makinası, bulaşık makinası, ütü, fırın, 3 adet klasik ampul ve elektrik süpürgesinin ortalama kullanımı 142 ile 163 kilovatsaat arasında değişiyor. Televizyonun günde 5 saat açık kalması 13.72 kilovatsaat, buzdolabının 24 saat çalışması 29.57 kilovatsaat, çamaşır makinesinin haftada 4 gün 2.9 saat çalışması 14.06 kilovatsaat, bulaşık makinasının haftada 5 gün 2.16 saat çalışması 22.03 kilovatsaat, haftada 2 kere ütünün 2 saat çalıştırılması 41.60, fırının 1 kez 1.5 saat çalıştırılması 15 kilovatsaat, 3 klasik ampülün haftada her gün 5 saat kullanılması 25.20 kilovatsaate denk geliyor. Bu tüketim aylık 163.58 kilovatsaate denk geliyor. Ütü yapılan günün bir güne düşmesi halinde toplam aylık tüketim 142.78 kilovatsaate denk geliyor. Bulaşık makinesi 5 yerine 4 gün çalıştırılırsa tüketim 138.37 kilovatsaate geriliyor.

Televizyon, buzdolabı, çamaşır, bulaşık makinesi, süpürge, ütü, fırın ve klasik ampülün yanına saç kurutma makinesi, mikrodalga fırın, laptop, telefon şarjı eklendiğinde 188.33 kilovatsaate denk geliyor. Televizyonun günde 10 saat çalışması halinde aylık tüketim 202 kilovatsaate yükseliyor. Listeye haftada 4 gün 2.7 saat çamaşır kurutma makinası eklendiğinde tüketim 43.2 kilovatsaat artıyor. Haftada her gün kullanılan kettle (su ısıtıcısı) 12.32 kilovatsaat faturaya ekleniyor. Toplam tüketim 257.57 kilovatsaate yükseliyor.