Elektrik faturaları düşecek mi? Restoran ve kafelerde ısıtıcı ücreti alınıyor mu?
Yüksek elektrik faturaları 84 milyonun gündeminde yer almaya devam ediyor. Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, tüketicinin üzerindeki yükün hafifletilmesi için talimat verdi. Cumhurbaşkanı sözcüsü İbrahim Kalın da vatandaşın yükünü hafifletecek yeni adımların da atılacağı açıklaması yaptı. Yapılacak çalışmanın faturalara nasıl yapılacağı merak konusu olurken sosyal medyada kafe ve restoranların ısıtıcı parası almaya başladığı iddiaları yer aldı. Peki, Elektrik faturaları düşecek mi? Restoran ve kafelerde ısıtıcı ücreti alınıyor mu? İşte tüm detaylar...
Haftalardır Türkiye'nin gündeminde olan yüksek elektrik faturaları ile ilgili hükümet yeni bir adım atıyor. Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan talimat verdi. Cumhurbaşkanı Erdoğan, tüketicinin üzerindeki yükün hafifletilmesini istedi. Sonrasında, Cumhurbaşkanı sözcüsü İbrahim Kalın da vatandaşın yükünü hafifletecek yeni adımların da atılacağı açıklaması yaptı. Gözler elektrik faturaları ile ilgili yeni bir düzenleme yapılıp yapılmayacağına çevrilirken sosyal medyada kafe ve restoranların ısıtıcı parası almaya başladığı iddiaları da gündem oldu. Peki, Elektrik faturaları düşecek mi? Restoran ve kafelerde ısıtıcı ücreti alınıyor mu? İşte tüm detaylar...
Elektrik faturası şikayetleri arttı! Faturaları düşürecek çalışma yolda! Açıklama Cumhurbaşkanı Sözcüsü İbrahim Kalın'dan geldi. Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan'ın talimatıyla yeni adımlar atılacak.
Öncesinde elektrik faturalarında iki kademeli tarife uygulaması başlamıştı. İlk etapta 150 kilovata kadar olan kısım ilk kademe, 150 kilovattan sonraki tüketilen elektrik ise ikinci kademeden fiyatlandırılıyordu. Yüzde 100'ü aşan fatura artışlarının ardından Cumhurbaşkanı Erdoğan bu bu sınırın 150'den 210 kilovata yükseltildiğini açıklamıştı. Bunun da elektrik faturalarına yansıyarak, faturaları düşürmesi bekleniyor.
ELEKTRİK FATURALARI DÜŞECEK Mİ?
Hükümetin elektrik faturalarıyla ilgili 4 formül üzerinde durduğu belirtiliyor. Konutlar için atılan kademeli tarife sınırının 230 kw’ye yükseltilmesi, esnafa yönelik konutlarda olduğu gibi bir yeni tarife modelinin getirilmesi, konutlarda ikinci kademe için uygulanan yüzde 127’lik zammın bir kısmının geri alınması ve dağıtım bedellerinde indirim gibi başlıklar üzerinde duruluyor.
Yılın başında kademeli tarife konutlar için getirildi. Kademeli tarifenin uygulanmadığı sanayi grubunun elektrik tarifesi yüzde 126, ticarethane tarifesi yüzde 128 oranında artırıldı. Ticarethane tarifesinde çoğunlukla esnaf yer alıyor. Son günlerde gelen faturalardan şikayet eden esnafa yönelik bir çalışma yapıldığı belirtiliyor. Bu çalışmanın esnafa yönelik bir tarife modeli olduğu belirtiliyor. Konutlardaki kademeli fatura gibi bir modelin esnaf için de söz konusu olabileceği ancak bunun tüketim üzerinden olup olmayacağı belli değil.
Bu yılın başında konutlarda kademeli tarife getirilirken sınır düşük tutulmuş ve 150 kw olarak belirlenmişti. Gelen şikâyetler üzerinde sınır 210 kw’ye çıkarıldı. Ancak bir ailenin ortalama tüketim tutarı 230 kw olarak kabul görüyor. Bunun için 210 kw’lik sınırın 230 kw’ye çıkarılabileceği kulislerde dile getiriliyor.
Bir başka alternatifin konutlarda ikinci kademeye getirilen yüzde 127’lik zam oranın düşürülmesi olduğu ifade ediliyor. Ancak dünyada enerji fiyatlarının yükseldiğini, geçen yıl 100 milyar liraya yakın destek verildiğini zammın geri çekilme ihtimalinin zayıf olduğunu dile getirenler de var.
Enerjinin üretim tesislerinden çıkışı ile başlayan ve tüketim noktasına kadar ulaşmasını sağlayan şebekenin kullanım bedeli olarak tüketicilerden tahsil edilen dağıtım bedelinin düşürülebileceği de alternatifler arasında sıralanıyor. Dağıtım bedeli de yıl başında yüzde 25 oranında artırılmıştı.
RESTORAN VE KAFELERDE ISITICI ÜCRETİ ALINIYOR MU?
Sosyal medyada restoran ve kafelerde ısıtıcı parası alındığına dair paylaşımlar yapılmış, masa başına 5 lira ısıtıcı parası alındığı iddia edilmişti.