Ekonomiyi canlı tutun fırsatları ıskalamayın
Başbakan Binali Yıldırım ile bankacıların görüşmesi tam 4.5 saat sürdü. Bankaları yatırım yapmak isteyenleri finanse etmeye ve ekonomiyi canlı tutmaya çağıran Başbakan, riskleri gözeteceğim derken fırsatların kaçırılmamasını istedi.
Başbakan Binali Yıldırım, banka yöneticileriyle önceki akşam yaptığı toplantıda, “Üretimi, yatırımı, ihracatı, istihdamı kısaca kalkınmayı desteklemek amacıyla başta KOBİ’ler ve esnaf olmak üzere müşterilerinize destek olun, finansman imkanlarına ulaşmalarına yardımcı olun, çarşı pazara yakın durun, teminatlandırmada makul davranın, kredi vermeye, ekonomik faaliyeti desteklemeye devam edin. Ekonomiyi daha canlı tutun” çağrısında bulundu.
Basına kapalı gerçekleşen toplantıda Yıldırım, Türkiye Bankalar Birliği Yönetim Kurulu Başkanı Hüseyin Aydın başkanlığında banka yöneticileri heyetini kabul etti. Başbakan Yardımcısı Nurettin Canikli’nin de hazır bulunduğu zirvede bankacılık geniş katılımla temsil edilirken, sektöre ilişkin konular tam 4.5 saat boyunca masaya yatırıldı.
Banka yöneticileri, küresel büyümenin yavaşlamasına rağmen Türkiye’nin kalkınmasını sürdürdüğünü, bunda istikrarı ve büyümeyi gözeten ekonomi politikası yaklaşımının önemli rol oynadığına dikkati çekti. Bankacılar büyümenin hızlandırılmasına daha fazla katkı sağlamak için sorumluluklarının bilincinde olarak çalışacaklarının mesajını verdi.
Bankacılık sektörünün büyümeye daha fazla destek olması için sektörün işleyişini ilgilendiren düzenlemeler yapılmasını beklediklerini aktaran banka yöneticileri, bu konudaki değişiklik önerilerini, iletişimin her zamankinden daha önemli olduğu hususuna da işaret ederek Yıldırım’a sundu.
Ne gerekirse yapacağız
Talepleri ve önerileri dinleyen Binali Yıldırım, “Hükümetimiz, ülkemiz için doğru olan, gerekli olan ne varsa yapıyor, yapmaya devam edecek. Ülkemizin geleceğine inanmaya, yatırım yapmaya, yatırım yapanları finanse etmeye devam edin, ekonomiyi daha canlı tutun” ifadelerini kullandı. Yıldırım,
ekonominin güçlü, makro dengelerin sağlam, siyasi istikrarın kalıcı ve bankacılığın sağlıklı olduğunu belirterek, darbe girişimi sonrasında piyasaların kısa sürede toparlanması konusunda gerekli çabayı gösteren bankacılık sektörüne teşekkür etti. Büyüme hızının yeniden yüzde 5’e çıkmasını sağlayacaklarını vurgulayan Yıldırım, “2017 çok daha iyi olacak, riskleri gözetirken fırsatları ıskalamayın, büyüme trenini kaçırmayın” dedi.
Bankacıların talepleri
-Kredi kartında asgari ödeme limiti düşürülsün. Bu iç tüketimi canlandırmaya destek verir.
-Munzam karşılık, BDDK, TMSF harcı gibi paranın maliyetini artıran unsurlar belli bir süre için gözden geçirilsin.
-Kredilerin özsermayeye oranı ile ilgili kural, kredibilitesi yüksek müşterilere kullandırılan krediler için farklı uygulansın.
-Bankalar Kanunu’nda vadesinde ödenmeyen kredilerle ilgili 52. maddenin bazı muğlak ifadeleri değiştirilsin.
Kimler katıldı?
BİNALİ Yıldırım başkanlığında Çankaya Köşkü’nde basına kapalı gerçekleşen toplantıya, BDDK Başkanı Mehmet Ali Akben, BDDK Başkan Yardımcısı Yakup Asarkaya, Türkiye Bankalar Birliği (TBB) ve Ziraat Bankası Genel Müdürü Hüseyin Aydın, Ziraat Katılım Bankası Genel Müdürü Osman Arslan, İş Bankası Genel Müdürü Adnan Bali, Garanti Bankası Genel Müdürü Ali Fuat Erbil, Akbank Genel Müdürü Hakan Binbaşgil, Yapı ve Kredi Bankası CEO’su Faik Açıkalın, Halk Bankası Genel Müdürü Ali Fuat Taşkesenlioğlu, Vakıflar Bankası Genel Müdürü Halil Aydoğan, Finansbank Yönetim Kurulu Başkan Yardımcısı Sinan Şahinbaş, Denizbank Genel Müdürü Hakan Ateş, TEB Genel Müdürü Ümit Leblebici, Türk Eximbank Genel Müdürü Hayrettin Kaplan, ING Bank Genel Müdürü Pınar Abay, Odeabank Genel Müdürü Hüseyin Özkaya, HSBC Genel Müdürü Selim Kervancı, Şekerbank Genel Müdürü Servet Taze, Türkiye Sınai Kalkınma Bankası Genel Müdürü Suat İnce, Alternatifbank Genel Müdürü Müge Önel, Burgan Bank Genel Müdürü Ali Murat Dinç, Anadolubank Genel Müdürü Pulat Akçin, Citibank Genel Müdürü Serra Akçaoğlu, Turkland Bank Genel Müdürü Dinçer Alpman, Türkiye Bankalar Birliği Genel Sekreteri Ekrem Keskin, BDDK Bankacılık Başuzmanları Ümmügülsün Özyurt ile Neslihan Özdemir katıldı.
Kredi kartında asgari ödeme % 20’ye insin
Garanti Bankası Genel Müdürü Fuat Erbil, 2016’nın çok kolay bir yıl olmadığını, her şeye rağmen Türkiye ekonomisinin çok dirençli olduğunu ve yüzde 3 civarında büyüyeceğini söyledi. Türkiye ekonomisi ve bankacılık sektörüyle ilgili gelişmeleri değerlendiren Erbil, Başbakan Binali Yıldırım ile gerçekleştirilen toplantının olumlu geçtiğini belirterek, “Ekonomiyi daha da büyütmek için tarafların neler yapmaları gerektiği konuşuldu” dedi. Erbil, şöyle devam etti: “Merkez Bankası’nda tutulan yabancı para zorunlu karşılıkları yüksek, azaltılırsa sermaye yeterliliğini 60-70 baz puan artırır. Sektör vergilerinin düşürülmesi ile ilgili taleplerimiz sürüyor.”
Ekonomi yeniden canlanıyor
Ekonomiyi canlandırma hedefiyle tüketici kredilerine ilişkin kararlar ile 72 aylık yeniden yapılandırma ve konut kredilerinde düzenlemelerin etkilerinin hemen görüldüğünü belirten Erbil, “Konut piyasası canlandı. Destek kredilerinde ve kredi kartında da haftalık 130 milyon liralık borç taksitlendirme yapıyoruz; bu tüketime yansıyacak” diye konuştu.
Borçlanma kapasitesinin artması için kredi kartı minimum ödeme tutarının değiştirilmesini tekrar gündeme getirilebileceğini söyleyen Fuat Erbil, şunları önerdi: “Kartta borçlanma kapasitesini tüketicinin artırması lazım. Kredi kartlarında minimum ödeme diye bir şey var. Ekonomiyi soğutma kapsamında yüzde 30’dan başlayıp yüzde 40’a kadar artırılmıştı. Dünyada yüzde 20’nin üzerinde olan ülke yok. O zaman gerekiyor muydu? Evet gerekiyordu. Şu anda tekrar bu gündeme getirilebilir. Bu oran tekrar yüzde 20’ye indirilebilir.”
BBVA’dan övgü
Geçen hafta İspanya’da ana ortakları BBVA Grubu’nun yönetim kurulunda bir sunum yaptığını anlatan Fuat Erbil, “Sunum boyunca bizlere yönetilen bir tane negatif konu olmamıştır. ‘En zor günlerde böyle performans gösteriyorsanız, sektör de Türkiye ekonomisi de çok daha iyi performans gösterecektir’ dediler. Türkiye’ye ve ekonomimize BBVA’nın iştah ve güveni tam, hatta bunu daha da büyütme yönünde. Türkiye’ye yaklaşık 7 milyar dolar getiren grup olan BBVA’nın iştahının, güveninin güçlü olduğunu, hatta artırmak yönünde olduğunu da söyleyebilirim” diye konuştu.
265 milyar TL destek sağladı
İş Bankası’nın aktif büyüklüğü ilk 9 ayda yüzde 6.2 artışla 292.9 milyar TL olurken, Türkiye’nin en büyük özel bankası unvanını korudu. Bankanın net kârı 3.3 milyar TL’ye ulaştı, özkaynak büyüklüğü de 35 milyar TL’yi aştı.İş Bankası Grubu’nun nakdi kredileri önceki yılsonuna göre yüzde 7 artışla 207.5 milyar TL, gayrinakdi kredi hacmi 57.8 milyar TL seviyesinde gerçekleşti. İş Bankası Genel Müdürü Adnan Bali, “Ekonomiye sağlanan desteğin daha da önem kazandığı bu dönemde, hane halkı ihtiyaçlarından, ülkemizin büyük ölçekli yatırımlarının finansmanına kadar geniş yelpazede finansman sağlamaya devam ettik” dedi.
Kredide 3. büyük özel banka oldu
Toplam kredilerde 224 milyar 832 milyon TL hacim ile Türkiye’nin 3’üncü en büyük özel bankası olan Yapı Kredi, ülke ekonomisine sağladığı katkıyı sürdürdü. Yapı Kredi’nin ilk 9 ayda nakdi ve gayrinakdi kredileri 224 milyar
832 milyon TL’ye, mevduatı 138 milyar 597 milyon TL’ye ulaştı. Sermaye yeterlilik rasyosu yüzde 15 seviyesine yükselen Yapı Kredi’nin konsolide net kârı, 2 milyar 363 milyon TL olarak gerçekleşti. Yapı Kredi CEO’su Faik Açıkalın, dünyada dalgalı dönemin yaşandığı 2016’da, “Hizmette Sınır Yoktur” anlayışıyla Türkiye ekonomisini ve müşterilerini desteklerken, yılın ilk dokuz ayında başarılı bir performans sergilediklerini belirtti.
Kredi faizinde indirim yarışı
Bankalar kredi faizlerini düşürmeye devam ediyor.
Garanti Bankası 2 Kasım’dan itibaren konut, ihtiyaç ve taşıt kredi faiz oranlarında aşağı yönlü ayarlamalarda bulunduğunu duyurdu. Garanti. konut kredisi faiz oranını yüzde 0.90’a, ihtiyaç kredi faizini yüzde 1.14’e, taşıtta faizleri yüzde 1.13’e ayarladı.
QNB Finansbank, konut kredisi faizlerini aylık yüzde 0.90’a kadar düşürdü. İhtiyaç kredilerinde aylık yüzde 1.14’ten başlayan faiz oranı uygulanmaya başlandı.
HSBC Türkiye, ihtiyaç kredisi kampanyası kapsamında, tüm tutar ve 48 aya kadar tüm vadelerde yüzde 1.15’ten başlayan faiz oranları sunuyor. Taşıt kredisi faiz oranı da yüzde 1.25’e çekildi.
Ağustos’ta konut kredisi faizlerini ilk düşüren bankalardan biri olan Şekerbank da ilave destek sağladı. Banka konut kredisinde 2 yıla kadar olan vadelerde faiz oranlarını yüzde 0.85 seviyesine düşürürken, 5 yıla kadar olan vadede faiz yüzde 0.95’e geriledi.
Kredi oranlarında önceki gün indirime giden Yapı Kredi, Türk Lirası vadeli mevduat faiz oranlarını 2 Kasım’dan itibaren düşürme kararı aldı. Buna göre, Yapı Kredi,
1 aydan 1 yıla kadar tüm vadelerdeki TL mevduat faiz oranlarını 50 baz puana varan miktarlarda indirdi.