Hükümet ekonominin çarklarını hızlandıracak ve piyasaları canlandıracak yeni teşvikler açıkladı. Maliye Bakanı Naci Ağbal, “Bakanlar Kurulu kararıyla hurdaya ayrılacak araçlara getirilen ÖTV teşvikinin detaylarını belirledik, iş yeri satışlarında KDV’yi yüzde 18’den 8’e indirdik, çatısına güneş enerjisi koyan ve bu yolla ürettikleri enerjiyi satanlardan hiç vergi alınmamasını sağladık” dedi.
Sadece otomobil değil, 16 ve daha büyük yaştaki arazi taşıtı, panelvan, kamyon, kamyonet, otobüs, minibüs türü araçların hurdaya ayrılması veya ihraç edilmesi ve karşılığında yeni araç alımı halinde önemli bir ÖTV teşviğinden yararlanılacağının altını çizen Ağbal, şunları kaydetti:
Yerli üretime destek
“Yeni alınacak otomobil ve arazi taşıtlarının vergisiz fiyatı 46 bin lirayı aşmayanlar için 10 bin lira, vergisiz fiyatı 46 bin ila 80 bin lira arasında olanlar için 8 bin lira, vergisiz fiyatı 80 bin lirayı aşanlar için 3 bin lira ÖTV indirimi sağlayacağız. Bu tutarları yerli üretimin rekabetçiliğini destekleyecek şekilde belirledik. Otomobil ve arazi taşıtları dışında kalan ve yeni alınacak kamyon, kamyonet, otobüs, minibüs ve panelvan cinsi araçlarda fiyat ayrımı yapılmaksızın 10 bin lira ÖTV indirimi yapılacak.”
Bakan Ağbal, düzenleme ile otomotiv piyasasının canlanacağını, özellikle getirdikleri fiyat aralıkları sayesinde yerli üretimin destekleneceğini belirtti. Ağbal, “Eski, fazla yakıt tüketen, çevreyi daha çok kirleten araçlar piyasadan kalkacağı için her açıdan hem vatandaşımızın hem de ülkemizin yararına olacak bir düzenlemeyi hayata geçirmiş bulunuyoruz” dedi.
50 binlik ek satış yaratır
OTOMOTİV Distribütörleri Derneği (ODD) Başkanı Ali Bilaloğlu, hurda araç teşviğinin 2019 sonrasında da sürdürülmesini istedi. Bilaloğlu, düzenlemenin otomotiv sektörünün geçen yılki büyüme ivmesinin destekleyeceğini ifade ederek, “Yapılan uygulamanın ülkemiz araç parkı yaş ortalamalarını düşürebilecek şekilde 2019 ve sonrasında da sürdürülebilir olması birçok yönden kamu yararına olacaktır” diye konuştu, Otomotiv Yetkili Satıcıları Derneği Başkanı (OYDER) Başkanı Murat Şahsuvaroğlu da “Maliye Bakanlığı hurda araçlar için 2018 bütçesinden 500 milyon TL ayırdı. Yıl sonuna kadar satışlarımıza 50 bin adet bir artısı olacağını öngörüyoruz” dedi.
Çatılarda üretilen enerjiye vergi yok
Naci Ağbal, çatısına koyduğu güneş panelleriyle enerji üreten ve bu enerjiyi satanlardan vergi alınmayacağını kaydetti. Ağbal, şu bilgileri verdi: “Azami 10 kilovata kadar olan ve yalnızca bir üretim tesisinden üretilen elektrik enerjisinin ihtiyaç fazlasını son tedarik şirketine satanlar için gelir vergisi muafiyeti getirmiştik. Bu kişilerin üzerinde sadece yüzde 5 oranında gelir vergisi stopajı vardı. Şimdi sadece gelir vergisi değil, stopaj da alınmamasını sağladık.”
İş yeri satışında KDV % 8’e indi
Gayrimenkul sektörüne bir destek daha geldi. Mayıs ayında hükümetin imar barışı, konut KDV’si ve tapu harcında indirim düzenlemesi, bankaların faizi yüzde 0.98’e düşürmesi, konut üreticilerinin yüzde 20 indirim kampanyası ile hareketli günler geçiren gayrimenkul sektöründe şimdi de iş yerlerinin KDV’si yüzde 18’den yüzde 8’e indirildi. İndirim, konutta olduğu gibi iş yerlerinde de 31 Ekim’e kadar geçerli olacak. Böylece 500 bin liralık dükkan ya da ofis alanların KDV’si 90 bin liradan 40 bin liraya inecek, 50 bin lira avantaj sağlanacak. Maliye Bakanı Naci Ağbal, kararla getirilen bir diğer önemli teşviğin de iş yeri satışlarında KDV’nin yüzde 18’den yüzde 8’e düşürülmesi olduğunu söyledi. Ağbal, “Bu düzenlemeyi de aynı şekilde iş yeri stokunun eritilmesi ve bu yolla gayrimenkul sektörünün canlandırılması amacıyla hayata geçirdik. Bu yolla örneğin, KDV dahil 300 bin lira olan bir işyerinin fiyatı KDV dahil 278 bin liraya düşmüş olacak. Bu örnekte, 22 bin lira vatandaşımızın cebinde kalacak” dedi.