Ekonomik tetikçiler Türkiye’yi hedef aldı
‘Bir Ekonomik Tetikçi’nin İtirafları’ kitabıyla dünyayı sarsan ünlü ekonomist John Perkins “Türkiye gibi gelişen ekonomileri hedef alan tetikçiler var” dedi. Perkins, Türkiye’nin Çin ile Rusya’yla yakınlaşabileceğini ve IMF’den uzuk durması gerektiğini söyledi.
Bir Ekonomik Tetikçi’nin İtirafları’ kitabının yazarı ünlü ekonomist John Perkins, “Türkiye gibi gelişen ekonomileri hedef alan ekonomik tetikçilerin olduğu konusunda hiçbir şüphem yok. Bugünlerde, bu tetikçiler sadece ABD için değil birçok farklı hükümet için çalışıyor” değerlendirmesinde bulundu.
Bir zamanlar küresel ekonomik düzenin baronları için finansal tetikçilik yapan ve tüm dünyada 2004’te basılmasıyla büyük ses getiren kitabı kaleme alan Perkins, son dönemde Türkiye’nin de içerisinde bulunduğu gelişen ekonomilerdeki gelişmeleri değerlendirdi. Perkins, küresel finans düzenin egemen güçlerin çıkarları doğrultusunda şekillendirildiğinin altını çizerek, “Bir ülkeyi diğer bir ülke rekabete sokarak, çok büyük vergi ve gelir kazanımları elde ediyorlar. Büyük şirketlere fayda sağlayacak çeşitli politikaların oluşturulmasını sağlayarak çıkar sağlıyorlar. Fakat bu tetikçiler operasyon düzenledikleri ülkenin halkına zarar veriyor” ifadelerini kullandı.
Nike’ın bile tetikçisi var
Perkins, şunları kaydetti “Bugün ekonomik tetikçiler benim zamanımdan daha etkili durumda. Ben işi girdiğimde ekonomik tetikçilik görece jenerik bir işti. Biz daha fazla kar etmek istiyorduk, Amerikan şirketlerinin kaynakların kontrolünü ele geçirmesini sağlamaya çalışıyorduk. Bugün halen benim işim gibi işler mevcut. Buna ek olarak, her uluslararası şirketlerin, Wal-Mart’tan Nike’a ve Exxon’a kadar, arada aklınıza gelen her şirketin kendi ekonomik tetikçi versiyonu vardır. Bunlar genelde ülkeye zarar veren fakat kendi çıkarlarına hizmet eden anlaşmalara varılması için çalışırlar. Dahası bugün, Rusya ve Çin dahil olmak üzere birçok diğer ülkeden de ekonomik tetikçi mevcut. Küreselleşme dünyada ekonomik tetikçiler için çok büyük fırsatlar sunuyor.”
JOHN Perkins, ABD yönetiminin Türkiye üzerinde ekonomik baskı oluşturmaya çalışmasına ilişkin olarak, “Türkiye’ye IMF’den uzak durmasını öneriyorum. Bugün, Katar gibi birçok farklı seçenek mevcut. Türkiye gibi ülkeler, bu teklifleri Çin, ABD ve Körfez ülkelerindeki finans kuruluşlarının birbirleriyle yarışması için avantaj sağlamak amacıyla kullanabilir. Bu şekilde Türkiye’nin daha iyi anlaşmalar yapmak için elinde seçenekleri olur. Türkiye daha fazla dış borçtan kaçınmak için elinden gelen her şeyi yapmalı” diye konuştu. Türkiye’nin içerisinde bulunduğu bölgede ekonomik işbirlikleri kurmak ve dış borçlanmasının çeşitlendirmek için çok sayıda alternatifinin olduğuna işaret eden ünlü yazar, şu önerilerde bulundu: “Türkiye gibi ülkeler, kesinlikle Rusya, Çin ve Körfez ülkeleri gibi ülkelerle müzakere etmeli. İlle de ittifak kurmak gerektiğini düşünmüyorum. Türkiye, bu ülkeleri kendi halklarının çıkarına daha fazla hizmet edecek anlaşmaları elde etmek için kullanmalı.”