Ekmekte KDV bilmecesi
Beyaz ekmekte % 1 olan KDV oranı tahıl, çavdar, kepek, yağ, süt, lif gibi katkı maddeleri yüksek ekmeklerde % 8’e sabitlendi. Oranlar sektörde kafa karıştırırken, düzenlemenin paketli ekmek fiyatlarını etkilemesi bekleniyor
İçeriğindeki tahıl, vitamin ve mineraller açısından zengin olduğu gerekçesiyle çocuk ve yetişkin sağlığı açısından uzmanlar tarafından da sıklıkla önerilen 'katkılı' ekmekler için KDV oranları yeniden düzenlendi. Dün Resmi Gazete'de yayınlanan düzenlemeye göre normal ekmeklerde yüzde 1 olarak uygulanan KDV oranı kapsamına katkı maddesi yüzde 5'i geçmeyen ekmekler de dahil edildi. Ekmekte kullanılan çeşni maddeleri, diğer tahıllar, soya unu, baklagil unları, yağ, süt, süt ürünleri, bitkisel lif ve benzeri maddeler gibi katkı maddelerinin yüzde 5'i geçmesi durumunda bu ekmeklerde de KDV oranı ise yüzde 8 olacak.
MALİYETE İNCE AYAR
KDV değişikliği fiyatlara da yansıyacak. Sektör oyuncuları bu düzenlemeyle bazı firmaların yüzde 1 KDV oranından yararlanmak için katkı maddesi oranlarını düşüreceklerini, bazılarının ise yüzde 8 KDV'yi fiyatlara yansıtacaklarını belirtiyorlar. Ekmek üreticilerinin 2007'de çıkan tebliğ uyguladığını ancak bazı belirsiz alanlar olduğu için yeni bir düzenlemenin yapıldığını dile getiren Doygun Ticaret ve Pazarlama Müdürü Murat Sertan Sağmanlı, "Mesela susamlı hamburger ekmeği beyaz undan yapılmasına rağmen üzerinde susam olduğu için KDV oranı muallaktı. Oranların belirlenmesiyle netlik kazandı ancak şimdi de katkı maddelerinin içeriği konusu belirsiz. Maliyetlerin belirlenmesi için bunların da netlik kazanması gerekiyor" dedi.
FİYATTA OYNAMA OLUR
22 çeşit ekmek içerisinde katkı oranı yüksek 6 ürün olduğunu dile getiren Sağmanlı, "Düzenleme yoruma açık. Eğer KDV oranları satış fiyatlarını etkilerse biz de fiyatlarda değişiklik yapabiliriz. Hammadde maliyetlerindeki artışla birlikte yüzde 8 KDV, fiyat oynamalarına neden olabilir" dedi. İstanbul Fırıncılar Odası Başkanı Fahri Özer ise, fırınların ekmeğin ömrünü uzatan katkı maddeleri kullanmasının yasak olduğunu bunun dışındaki ekmeklerde ise tahıl, kepek, çavdar gibi ürünlerinin katkı oranlarının ise zaten yüzde 5'i hiçbir şekilde geçmediğini kaydetti.
Asıl fiyat artışının paketli ürünlerde olabileceğini dile getiren Fahri Özer, "Firmalar raf ömrünü uzatmak için yararlı katkı maddelerinin yanı sıra bir sürü sağlığa zararlı maddeleri de ekmeğin içerisine koyuyorlar. Günlük tüketilen ürün her zaman daha sağlıklıdır" diye konuştu. (Sabah)