Gazete Vatan Logo

Ehliyette yeni dönem başlıyor!

Sürücü Kursları ve Eğitimcileri Konfederasyonu Genel Başkanı İsmail Yılmaz, sürücü sınavlarındaki yeni sistemi ile Türkiye’nin Avrupa standartlarını yakalamaya başladığını belirterek, “Karayolları Trafik Yönetmenliği değişiyor. Önümüzdeki günlerde önemli değişiklikler olacak. 7 çeşit sürücü belgesi oluyor. Artık sürücü belgelerinde yaş sınırları değişiyor. Tecrübe şartı geliyor” dedi.

Malatya Gazeteciler Cemiyeti başkanı Haydar Karaduman’ı ziyaret ederek burada açıklamalarda bulunan Sürücü Kursları ve Eğitimcileri Konfederasyonu Genel Başkanı İsmail Yılmaz, “Yeni sınav sistemi ile sınava girenlerin yarısı kalıyor. Avrupa’daki ülkeleri inceledik, onlarda da gerçekten ilk sınavda girişte, özellikle B sınıfı sınavlarında, bizdeki otomobil sınavlarında olduğu gibi başarı yüzde 45 ile yüzde 55 arasında değişiyor. Bizde yavaş yavaş standarda oturmuşuz. İkinci ve üçüncü sınavlarda başarı biraz daha yükseliyor. Bizde kurslar olarak öğrencilerimizi bu sınavlara hazırlıyoruz., eğitiyoruz. Hem pistlerde ve Simülasyonları üzerinde ve hem de akan trafikte kendilerine gereken dersi veriyoruz. Yeterli görmezsek ilave ders veriyoruz. Sınavlarda kaldıkları zaman tekrar ders alarak sınavlara giriyorlar. Gerçekten güzel bir sınav şekli oldu. Daha da iyi olacak” dedi.

“YENİ EHLİYET ALANLAR 1 YIL ÇIRAKLIK YAPACAK”

Yılmaz, “Karayolları Trafik Yönetmenliği değişiyor. Önümüzdeki günlerde önemli değişiklikler olacak. 7 çeşit sürücü belgesi oluyor. Artık sürücü belgelerinde yaş sınırları değişiyor. Tecrübe şartı geliyor. Mesela ağır vasıta belgesi almak için bir B sınıfı, otomobil ehliyeti almak gerekiyor. Şimdi mesela yaşı yeterli olunca ağır vasıta belgesi alabilen bir öğrenci artık bundan sonra yaşı yeterli olsa bile önce B sınıfı sürücü belgesi alarak, daha sonra daha yüksek ağır vasıta ehliyeti alacak. Yaş ve tecrübe şartı geliyor. Ayrıca stajyerlik geliyor. Çıraklık dönemi olacak. Tabiri caiz ise 1 yıl bir çıraklık dönemi geçirecek. Orada hata yapma toleransı az. 60 ceza puanını doldurduğu takdirde sürücü belgesi geri alınacak. Tekrardan sürücü eğitimi alacak. Sürücü belgeleri 5 yılda, 10 yılda bir vize şeklinde değişecek. Ağır vasıtaları 5 yılda bir, normal hafif vasıta sürücü belgeleri ise 10 yılda bir sağlık muayeneleri yapılarak değişime uğrayacak” şeklinde bilgi verdi.

“SERTİFİKASINI EHLİYETE ÇEVİRMEYENLER İÇİN SON GÜNLER”

Haberin Devamı

Sürücü belgesi almaya hak kazanıp da dosyasını Emniyete vermeyenlere uyarıda bulunan Sürücü Kursları ve Eğitimcileri Konfederasyonu Genel Başkanı İsmail Yılmaz, “Sürücü kurslarında bugüne kadar ehliyet sertifikalarını almaya hak kazanmış, sınavları bitirmiş ama sürücü kursunda dosyasını alıp da trafiğe götürüp ehliyete dönüştürmemiş olanlar için sertifikaları için son aylarındayız. 2 yılık bir süre verilmişti. Bu 2 yıllık süre bitmek üzere. Mutlaka sürücü kurslarına gidip dosyalarını alsınlar ve Emniyete götürüp ehliyete çevirsinler. Aksi takdirde hakları kaybolacak ve tekrardan sıfırdan eğitime ve sınava girmek zorunda kalacaklardır. Bide stajyerlik uygulamasına takılmamak için bunu yılbaşından önce yapsınlar” şeklinde uyarıda bulundu.

“SÜRÜCÜ KURSLARINA SINIRLANDIRMA GETİRİLMELİ”

Haberin Devamı

Sürücü kursları içinde nüfus oranlarına göre sınırlandırma getirilmesi gerektiğini kaydeden Yılmaz şunları söyledi, “Gerçekten de aşırı derece sürücü kursu açılması bir kere haksız bir rekabet oluşturuyor. Fiyatta rekabet bu sefer eğitimde kalitesizliği getiriyor. Biz diyoruz ki, fiyatta rekabet değil, fiyatta neyse hakkı neyse o olsun, ama eğitim kalitesi yükselsin. Bu açıdan da nüfusa orantılı bir şekilde ihtiyaca göre sürücü kursu, noterler gibi, taksi plakası gibi bir sınırlandırma getirilmeli. Bu önemli bir konu, insan can ve mal güvenliğini direk ilgilendiren bir konu. Devletin bu konuda hassasiyet göstermesi gerekiyor. Bu konu, serbest ticaret, herkes istediği kadar açsın gibi değil, asgari olarak verilmesi gereken o hizmeti kaliteyi oturtturmak gerekiyor” Ziyarette Malatya Sürücü Kursları ve Eğitimcileri Derneği Başkanı Saime Palancıoğlu da bulundu.

Haberin Devamı