E-sporcu 3 ayda en az 50 bin TL kazanıyor
Geçen sezonun şampiyonu Bahçeşehir Supermassive takımının koordinatörü Seçkin Topaloğlu, e-sporun bilinmeyenlerini anlattı: “E-spor arenası Türkiye’de son 2 yılda yüzde 40 büyüdü. Türkiye’de ortalama bir oyuncunun 3 aylık ücreti 50 bin liranın üzerinde...”
League of Legends’in (LOL) Vodafone Free Zone Ligi’nde geçen yılın şampiyonu Bahçeşehir Supermassive takımı oldu.
Dünyada ABD, Norveç ve İsveç’te ilk örneği görülen “E-spor Bursu” Türkiye’de ilk kez Bahçeşehir Üniversitesi ile hayata geçti. E-spora ilgi duyan ve özellikle profesyonel anlamda kariyer hedefleyen gençlere burs imkanı sağlayan eğitim kurumunun takımı 2019 sezonuna da fırtına gibi girdi. Lig lideri takımın Koordinatörü Seçkin Topaloğlu, “Bu alanda 4 yıl önce yatırım yapmaya başladık. E-sporun 7 kategorisinde takım ve oyuncularımız var. Süpermassive takımına sponsor olduk. LoL havuzumuzda 20 kişilik oyuncu mevcut. Her biri eğitimlerini sürdürüyor” dedi.
Topaloğlu, Türkiye’deki bir oyuncunun 3 aylık sürede ortalama 50 bin liradan fazla gelir elde ettiğini belirterek, şunları anlattı:
“Bizim için önemli olan LoL oyuncularının hem profesyonel e-sporcu olmaları, hem de eğitim hayatlarını sekteye uğratmamaları. Birçok genç kardeşimizin eğitim hayatlarını bitirdiği veya öğrenim gördükleri bölümleri dondurduklarını biliyoruz. Oyuncularımız mezun olup, jübile yaptıklarında e-spor ekosistemi içinde sosyal medya uzmanı, takım analisti, koç, menajer, yorumcu olabilir. E-spor arenası Türkiye’de son 2 yılda yüzde 40 büyüdü. Türkiye’de ortalama bir oyuncunun 3 aylık ücreti 50 bin liranın üzerinde. Asya ve Kore pazarında 300 bin dolarlara çıkan rakamlar telaffuz ediliyor.”
Kampta antrenman
“Aslında geleneksel sporlardan farkı yok. E-spor oyuncusu da kampa giriyor, antrenman yapıyor, özel yaşamına dikkat ediyor. Profesyonel oyuncu günde 10-12 saat antrenman yapıyor. Oyuncuların belli teknikleri, refleks özellikleri, strateji geliştirme yetenekleri olması gerekli. Oyun içinde kısa ve uzun zamanlı strateji geliştirmelisiniz. Oyuncu, ne zaman, nerede, ne yapılması gerektiği konusunda detayları iyi bilecek. Koçlar, antrenörler sürekli oyuncularla görüşerek çocukların gelişimi için emek harcıyor.”
12-27 yaşın gözdesi
“LOL Dünya Finali’ni ekran karşısında 200 milyon kişi izledi. Bu haliyle bile NBA veya futbol maçı finallerinin ötesine geçmiş durumda. Maçlar, Twich ve Youtube’dan canlı takip edilebiliyor. E-spor ve LoL’ın bu denli büyümesinin nedeni 12-27 yaş aralığındaki gençliğin tamamen internet ve dijital çağda büyümüş olmaları, klasik medya ve TV’den uzak durmalarından kaynaklanıyor. Bir kitle, ilk kez bu kadar hesaplanabilir, ölçülebilir bir sistemde yatırım yapıyor. LoL’un Türkiye pazarı yaklaşık 50 milyon dolar civarında. Çin, Güney Kore, ABD ve Brezilya pazarı bu rakamların çok üzerinde. Yatırımcılar e-spor sayesinde görünürlük elde ediyorlar. Milyonlarca takipçiye ulaşabileceğiniz kaç arena var ki?”