Gazete Vatan Logo

e-Devlet'ten ücretsiz başvuru yapılıyor, 10 dakikada tamamlanıyor! 10 bin 280 TL...

İnternetten alışveriş yapan herkesi yakından ilgilendiriyor. Site üzerinden her gün on binlerce alışveriş yapılıyor. Siparişler vatandaşların eline ulaşıyor ancak eksik, yanlış ya da bozuk ürünler sebebiyle çoğu kişi mağduriyet yaşıyor. Bu durumda olan vatandaşlar ise hakkını aramak yerine 'süreç çok yavaş işler, nasılsa elimize itiraz sonucu bir şey geçmeyecek' diyerek başvuru yapmıyor. Boşa giden paralar ise her yıl milyarları buluyor. Dilekçe vermek için kurumlara gitmeye gerek yok. Mağduriyet yaşayanlar e-Devlet üzerinden şikayetlerini dile getirebiliyor. Bu işlem 10 dakikada tamamlanıyor. Aynı zamanda hakem heyetine başvuru için herhangi bir ücret de ödenmiyor; masraflar devlet tarafından karşılanıyor. Adım adım anlatıldı. İşte konuya ilişkin detaylar...

e-Devlet'ten ücretsiz başvuru yapılıyor, 10 dakikada tamamlanıyor! 10 bin 280 TL...

Posta'dan Murat Gülderen'in haberine göre her gün binlerce kişi alışveriş sürecinde mağduriyet yaşıyor. Kimine eksik ya da yanlış ürün gidiyor, kimine bozuk... Kimi ise aldığı bir tatil paketi sonrası rezil olabiliyor. Bu kişilerin büyük çoğunluğu ise ‘nasılsa itiraz etsek elimize bir şey geçmez, zaten süreç de çok yavaş işler. O yüzden başımızın gözümüzün sadakası olsun’ mantığıyla hareket ederek haklarını aramıyor. Sadece bu boşa giden paralar her yıl milyarları buluyor. İşte bu tür sorunları kısa sürede çözüme kavuşturabilmeniz için size çok basit bir ‘tüketici hakem heyetlerinde hak arama rehberi’ hazırladık.

ADIM ADIM YOL HARİTASI

Öncelikle yaşadığınız mağduriyeti artık e-Devlet üzerinden yani oturduğunuz yerden, 10 dakikalık başvuruyla da dile getirebildiğinizi aklınızdan çıkarmayın. Yani dilekçe vermek için kapı kapı kurumları dolaşmanıza gerek yok. Burada sistem adım adım şöyle işliyor:

e-Devletten ücretsiz başvuru yapılıyor, 10 dakikada tamamlanıyor 10 bin 280 TL...

-e-Devlet sayfasına giriş yapıyorsunuz, orada çıkan arama butonuna ‘tüketici hakem’ yazıyorsunuz.

-Önünüze gelen ‘Ticaret Bakanlığı/ Tüketici Hakem Heyetlerine Başvuru İşlemi’ne tıklayarak uygulamaya gidiyorsunuz.

-Kimlik bilgilerinizi onayladıktan sonra ‘tüketici başvuruları’ kutucuğuna giriş yapıyorsunuz.

-Açılan sayfaya istenen kişisel verilerinizi ve fatura, fiş, fotoğraf, yazışma gibi bilgilerinizi girdikten sonra bağlı bulunduğunuz bölgedeki hakem heyetini seçip başvurunuzu yapıyorsunuz.

-Başvuru için karşı tarafın ticari unvanı, Mersis veya vergi numarası ile açık adresinin belirtilmesi gerekiyor.

-Toplam işlem süresi en fazla 10 dakikanızı alıyor.

-Başvurunuzu elbette bulunduğunuz bölgedeki hakem heyeti bürolarına gidilerek de yapabilirsiniz. Hangisi kolayınıza geliyorsa tercih sizin.

Haberin Devamı

e-Devletten ücretsiz başvuru yapılıyor, 10 dakikada tamamlanıyor 10 bin 280 TL...

HANGİ TUTARDAKİ ÜCRET ANLAŞMAZLIKLARINDA GEÇERLİ?

 

Tüketici Konfederasyonu Başkanı Aydın Ağaoğlu, hakem heyetine başvuru için herhangi bir ücret ödenmediğinin ve bu masrafların devlet tarafından karşılandığının altını çizerek şu bilgileri verdi:

-Bireysel kullanıcılar ile piyasaya ürün ve hizmet sunanlar arasında değeri 10 bin 280 TL’nin altında bulunan uyuşmazlıklarda ‘ilçe tüketici hakem heyetlerine’ başvuru yapılıyor.

-15 bin 430 TL’nin altında bulunan uyuşmazlıklarda ‘il tüketici hakem heyetlerine’ başvuruluyor.

-Büyükşehir statüsünde bulunan illerde ise 10 bin 280 ile 15 bin 430 TL arasındaki uyuşmazlıklarda ‘il tüketici hakem heyetlerine’ gitmek gerekiyor.

-Bu değerlerin üzerindeki uyuşmazlıklar için tüketici hakem heyetlerine başvuru yapılamıyor. Bunun için önce adliyelerdeki resmi arabulucuya başvurulması gerekiyor.

-Uzlaşma sağlanamadığı takdirde Tüketici Mahkemesi’nde dava açılabiliyor.

-Tüketici hakem heyetlerine başvuru parasal sınırı 1 Ekim 2022 tarihinden itibaren 30 bin liraya yükseltilecek.

-İl veya ilçe tüketici hakem heyeti ayırımı ortadan kalkacak.

-Ayrıca tüketiciler, Ticaret Bakanlığı’nın kısa adı TÜBİS olan Tüketici Bilgi Sistemi üzerinden e-Devlet şifreleriyle hakem heyetlerine başvuru yapabilir.

Haberin Devamı

e-Devletten ücretsiz başvuru yapılıyor, 10 dakikada tamamlanıyor 10 bin 280 TL...


7 AYDA 338 BİN MÜRACAAT OLDU

Tüketici hakem heyetlerine bu yılın 7 ayında 338 bin 147 başvuru yapıldı. Başvurularda ilk sırada yüzde 48’lik pay ve 164 bin 451 başvuruyla perakende ticaret sektörü yer aldı. Bunu 54 bin 956 ile abonelik hizmetleri, 47 bin 447 ile finansal hizmetler sektörleri izledi. Heyetlerce söz konusu dönemde görülen uyuşmazlıkların yaklaşık yüzde 51’i tüketiciler lehine sonuçlandı. Bu dönemde e-Devlet üzerinden 203 bin 531 elektronik başvuru yapıldı. Böylece müracaatların yaklaşık yüzde 60’ı bu yolla gerçekleştirilmiş oldu. Tüketici hakem heyetleri 7 aylık dönemde toplam 648 milyon 614 bin 507 liralık uyuşmazlık tutarını değerlendirdi.

Haberin Devamı

HEYETTE KİMLER VAR?

Heyet 5 kişiden oluşuyor. İlçelerde kaymakam, illerde ise ticaret il müdürü heyetin doğal başkanı. Diğer dört üye; belediye, baro, ticaret odası ve tüketici dernek başkanlarından oluşuyor. Çoğu kez bu kişiler yerlerine vekil atarlar. Toplanan belge ve bilgiler, ayda iki kez toplanan heyete sunulur ve heyet başvuruyla ilgili kararını verip, taraflara yazılı şekilde iletir. Sonuçlar yasaya göre en geç 6 ay içerisinde belirlenir. Ancak bir karar ortalama 3 ayda sonuçlanıyor. 1 ayda da karara bağlanan işlemler elbette oluyor.

Haberin Devamı

KARARI BEĞENMEYEN TÜKETİCİ MAHKEMESİNE

Kararı beğenmeyen tarafın, kararın tebliği tarihinden itibaren 15 gün içinde en yakın tüketici mahkemesinde, tüketici mahkemesi olmayan yerlerde ise tüketici mahkemesi sıfatıyla davaya bakmak üzere Asliye Hukuk Mahkemesine başvurması gerekiyor.

SONUÇLARI SORGULAMAK İÇİN…

Tüketiciler, hakem heyeti başvuru sonuçlarını arama motorlarında ‘Tüketici Hakem Heyeti Başvuru Sorgulama’ yazarak internetten de takip edebilirler.