‘Düşler Akademisi’ne 19 bin gönüllü
Türkiye Vodafone Vakfı, Alternatif Yaşam Derneği ve Birleşmiş Milletler Kalkınma Programı (UNDP) iş birliğiyle hayata geçirilen ‘Düşler Akademisi’nde, 9 yılda 19 bin gönüllü 6 bin öğrencinin engelleri aşmasına destek oldu.
Türkiye Vodafone Vakfı’nın Alternatif Yaşam Derneği ve Birleşmiş Milletler Kalkınma Programı (UNDP) iş birliğiyle engelli ve sosyal dezavantajlı bireyleri topluma kazandırmak üzere 2008 yılında hayata geçirdiği Düşler Akademisi, Türkiye’de gönüllülük olgusunun yaygınlaşması için sosyal sorumluluk projelerini sürdürüyor. Yılda 2 bini aşkın gönüllünün aktif rol aldığı Akademi, özellikle 18-25 yaş aralığındaki gençler arasında gönüllülüğün yaygınlaşmasında önemli rol oynuyor. Akademi, kurulduğu 2008 yılından bu yana yaklaşık 19 bin gönüllü ile 6 bin öğrencinin engellerini aşmasına destek olmasıyla da dikkat çekiyor.
Proje kapsamında yapılan gönüllülük çalışmaları, Vodafone Türkiye CEO’su Colman Deegan, Türkiye Vodafone Vakfı Başkanı Hasan Süel ve Düşler Akademisi Kurucusu Ercan Tutal’ın katılımıyla Düşler Akademisi Kaş’ta anlatıldı. Deegan, “Toplumun önemli bir yüzdesini oluşturan engelli bireyler için kalıcı çözümler üretmemiz gerektiğini düşünüyoruz. Engelli dostlarımızı topluma kazandırmak için çalışıyoruz. Engelliler için değil, engellilerle birlikte yenilikçi projeler geliştirmeliyiz. ‘Düşler Akademisi’ gibi sosyal girişim projeleriyle, onlara hayatta bağımsız olabileceklerini hissettiren modeller sunmalıyız. Bu işin esası gönüllülük. Bu sebeple biz de Türkiye Vodafone Vakfı’nın tüm projelerinde gönüllülerin katkılarına önem veriyoruz ve gönüllülük olgusunu teşvik ediyoruz. ‘Düşler Akademisi’ bu anlamda çok güzel bir örnek, bir öncü. Bu vesileyle, herkesi hayatlarının bir döneminde burada gönüllü olmaya davet ediyoruz” açıklamasını yaptı.
29 milyon TL yatırım
Türkiye Vodafone Vakfı çatısı altında engelliler, kadınlar ve çocuklar için önemli sosyal yatırımlar yaptıklarını belirten Süel de “Bugüne kadar yaptığımız sosyal yatırımların toplamı 29 milyon TL’yi bulurken, gerçekleştirdiğimiz projelerle yaklaşık 4 milyon vatandaşımıza ulaştık. ‘Düşler Akademisi’ projesine başından bu yana aktardığımız hibe tutarı yaklaşık 5 milyon TL olurken, bu projemizle bugüne kadar 6 bin gencimizin hayatına dokunduk. ‘Düşler Akademisi’, gönüllülük esasıyla hayata geçirdiğimiz bir proje. Engelli bireylerin ihtiyaçlarının karşılanabilmesi için gönüllülüğün teşvik edilmesi gerektiğine inanıyoruz. Gönüllülük, halkımızın engellilerin ihtiyaçları ve topluma nasıl faydaları dokunabileceği ile ilgili bilinçlendirilmesinde ve farkındalık yaratılmasında önemli rol oynuyor” diye konuştu.
Düşler Akademisi’ne gönüllü olmak isteyenlerin bir motivasyon mektubu ve özgeçmişleri ile başvurmaları yeterli oluyor. ‘Engellilik Konusuna Doğru Yaklaşım’ ve ‘Gönüllülük Prensipleri’ gibi eğitimler alan gönüllüler, gün boyunca proje ekiplerine ve katılımcılara destek oluyor. Tematik kamplar ve festivaller gibi dönemsel projelere ve atölyelere ek olarak, mutfak işleri, ekolojik tarım, at çiftliği, mandala, yoga, müzeler, Mehmet Uluğ Müzik Evi ve kütüphane işleri gibi birçok alanda destek veren gönüllüler için 44 kişi kapasiteli ahşap konaklama ünitelerinin yanı sıra çadır kurma imkânı da sunuluyor.