Dünyayı hafifletecek
Otomotiv kompozit teknolojilerini Paris’te tanıtan Kordsa’nın CEO’su Cenk Alper, “Devrim niteliğinde inovasyonu Avrupa ile tanıştırdık. Artık sac ve alüminyumdan yapılmış araçlara binmeyeceğiz” dedi
Sabancı Holding iştiraklerinden Kordsa, son dönemde hem lastik güçlendirme pazarında hem de yeni girdiği inşaat ve kompozit güçlendirme pazarındaki büyümesini sürdürüyor. Paris’te 1956’dan beri düzenlenen dünyanın en önemli kompozit fuarı JEC’e katılan Kordsa, dördüncü kez katıldığı fuarda otomotiv kompozit teknolojileri lansmanı düzenledi.
1 Nisan itibari ile Sabancı Holding Sanayi Grup Başkanı görevini üstlenecek olan Kordsa CEO’su Cenk Alper, fuarda, 2016’da faaliyete başlayan, Sabancı Üniversitesi ile ortak hayata geçirilen Kompozit Teknolojileri Mükemmeliyet Merkezi ve çalışmalar hakkında bilgi verdi.
Patentte rekor
Cenk Alper’in verdiği bilgilere göre; Kordsa, kompozit alanında geliştirdiği reçine teknolojisi ile otomotiv sektöründe hız ve verimlilik sağladı. 9 dakika olan kürlenme süresi, 3 dakikaya inerek üretilen kompozit malzemenin yüzey kalitesi arttı. Kordsa, bu yeni reçine teknolojisi ile otomotiv üretim hızına uygun proses teknolojisini de geliştirip pazara sunmuş oldu.
Alper, şunları kaydetti: “Bugün, dünya genelinde üretilen her 2 otomobil lastiğinden 1’i ve her 3 uçak lastiğinden 2’sini Kordsa güçlendiriyor. İnovasyon ve teknolojinin en önemli satın alma kriteri olduğu lastik üretim sektöründeki bu global başarımızın arkasındaki en önemli belirleyici etken, teknoloji ve inovasyon gücümüz. 2016 senesinde rekor patent başvurumuz var. Toplamda 407 patent başvurumuz ve 128 buluşumuz var. Global liderliğimizi müşterilerimize değer yaratan yeniliklerle koruyoruz. Şimdi lastik güçlendirmeden gelen yetkinliğimizi kompozit alanına aktardık. Kordsa hangi alana girerse fark ve değer yaratan teknolojiler sunar.”
Hedef 70 milyon $’lık ciro
Otomotiv kompozitleri için devrim niteliğinde bir inovasyon sunduklarını belirten Cenk Alper, “Bu teknolojimizin de gücü ile Kordsa’nın kompozit teknolojilerinde Avrupa’daki pazar payını büyütüyoruz. Görüştüğümüz 40 müşteriden 30’u ile numune sürecindeyiz. Kompozit güçlendirme alanındaki ciromuzun
70 milyon dolara ulaşmasını hedefliyoruz” dedi. Teknoloji ve inovasyon güçlerinin 2016 yılında devreye aldıkları Kompozit Teknolojileri Mükemmeliyet Merkezi’deki Ar-Ge biriminden geldiğini kaydeden Alper, şöyle devam etti: “Ar-Ge merkezimiz Bilim, Sanayi ve Teknoloji Bakanlığı’nca onaylandı. Tüm bu göstergeler Kordsa’nın teknoloji ve inovasyona yaptığı yatırımı ve onun güçlü geri dönüşünün kanıtı.”
Metalden daha çok dayanıyor
İnşaat, havacılık, otomotiv gibi alanlarda kullanılabilen kompozit, ytzde 15-20 arasında hafiflik sağlıyor. Örneğin tek parmakla kaldırılan bir bisiklet ve 100 kilogram ağırlığında bir motosiklet üretilebiliyor. Böylece yakıt tasarrufu sağlayan malzeme, daha az karbonmonoksit salınmasına neden oluyor.
Asfaltta denedi
Metalden daha sağlam olan malzeme, ayrıca aşınmaya karşı da daha dayanıklı. İstenilen ürüne istenildiği şekilde parça üretilerek güvenlik arttırılabiliyor.
Kordsa’nın hedeflerinden biri de yolların kompozit ile güçlendirilmesi. Asfaltın altındaki zemine çimento ve liflerin karışımı ile kaymayan zemin yapılması amaçlanıyor. Ege Bölgesi’nde 5 kilometrelik yol yapım denemesi başarılı sonuçlar verdi.