Dünya tedirgin bizde bayram havası esiyor
Yeni yılın ilk haftasında küresel hisse fonlarından 12.1 milyar dolar çıktı
Küresel büyüme endişeleri tüm dünyada hisse senedi piyasalarından çıkış yaşatırken Türkiye’de Borsa İstanbul 90 binin eşiğinde dolaşıyor. Dolar da 2.30’un altına çekildi.
Petrol büyüme endişeleri ile 48 dolar sınırına çekildi. Yatırımcılar küresel ekonomide büyüme endişeleriyle yeni yılın ilk haftasında küresel hisse piyasası fonlarından 12.1 milyar dolar çekti. Gelişmekte olan ülke hisse fonlarında çıkış art arda sekizinci haftada da devam etti.
Raporlar ne diyor?
Ancak Türkiye’de durum çok farklı. Petroldeki düşüş büyük moral yarattı ve hisse senedi piyasasında alımlar devam ediyor. BIST endeksi dün de yükselişine devam etti ve yüzde 0.25 prim yapıp 87 bin 864 puandan kapandı. Bir ara 2.34’lere demir atan dolar yeniden yönünü aşağı çevirdi ve 2.29 TL sınırında. Dünyadaki karamsarlığa rağmen Türkiye’deki iyimserliğin ne kadar devam edeceği ise merak konusu. Bank of America Merrill Lynch tarafından EPFR verilerine dayandırılan ve Cuma günü yayımlanan rapora göre 7 Ocak’ta sona eren haftada ABD hisse senedi piyasalarına yatırım yapan fonlardan 12.8 milyar dolar, Avrupa hisse piyasasına yönelik fonlardan da 300 milyon dolar tutarda çıkış oldu. Gelişmekte olan ülke hisse piyasalarına yönelik fonlardan çıkış sekizinci haftasına girerken, haftalık para çıkışı 1.3 milyar dolar oldu. Japon hisse senedi fonlarına 500 milyon dolar giriş gerçekleşti.
Girişler devam ediyor
Verilere göre, geçen yılın tamamında hisse senedi fonlarına giriş 160 milyar dolar olarak gerçekleşti. Söz konusu tutar hisse fonlarına olan ilginin 2013 yılındaki rekor para girişinin ardından azalarak da olsa devam ettiğini gösteriyor. Piyasalara göre hisse fonlarına girişe bakıldığında geçen yıl ABD hisse fonlarına 87.4 milyar dolar, Japon hisse fonlarına 14.5 milyar dolar giriş oldu. Gelişen ülke hisse fonlarından çıkış 2014’ün tamamında 24.7 milyar dolar oldu.
Yatırımcı çekingen kâr realize ediyor
Bel Air Investment Advisors stratejisti Arun Bharath, ABD dışında Çin, Avrupa, Rusya ve Brezilya’da açıklanan ekonomik verilerin zayıf olduğuna işaret ederek, “Yatırıcılar biraz çekingenler ve kâr realizasyonu olduğunu görüyoruz. Dışarıda olanların bir noktada ABD’yi de etkileyebileceğine dair endişeler var” dedi.