Dünya Libananco'yu tanıdı
Türkiye'de resmi makamların "paravan" olarak nitelediği ÇEAŞ ve Kepez Elektrik'in 'tartışmalı'ortağı Libananco, uluslararası platformda aradığını buldu
Uzan Ailesi'nin Çukurova ve Kepez Elektrik'teki hisselerinin yüzde 50'den fazlasını şirketler Enerji Bakanlığı tarafından el konmadan önce saün aldığını iddia eden Güney Kıbrıslı Libananco şirketi, aradığı desteği uluslararası arenada buldu.
Geçen yıl Kasım ayında gönderdiği mektupla 10.1 milyar dolarlık tazminat talebiyle tahkime gideceğini duyuran Libananco'nun bas avukatı Stuart Nevvberger'in başvurusu Uluslararası Yatırım Anlaşmazlıkları Çözüm Merkezi'nde (IÇSID) görüşülmek üzere kabul edildi.
Dünya Bankası neznindeki IGSID, uluslararası anlaşmazlıkları çözüm makamı olarak görev yapıyor. Böylelikle Türk resmi makamlarının "paravan şirket" olarak nitelediği Libananco, uluslararası platformda istediğini almaya yaklaşmış oldu.
ICSID, Türk makamlarına yönelik olarak gönderdiği yazıda, uzlaşmazlığın bir an önce çözülebilmesi için Türk tarafını tahkim için hakem belirlemeye ve görüşmeye davet etti.
Türk tarafının ileri sürdüğü Libananco'nun Türkiye tarafından tanınmayan bir ülkede kurulu olması nedeniyle başvurunun reddi argümanı reddedilmiş oldu. Konuya ilişkin olarak VATAN'ın sorularını yanıtiayan Libananco'nun Bas Avukatı Stuart Newberger, "IÇSID Türkiye'nin Kıbrıs Rum Kesimi'ni tanıyıp taramamasıyla ilgilenmiyor, dolayısıyla davayı sonuca bağlayacağını düşünüyorum" dedi. Newberger, IÇSID'nin davanın görülmesi için 'yeşil ısık'yaktiğını belirterek, gelecek bir kaç haftalık dönemde mahkeme sürecinin başlayacağını öngördü.
Enerji paktı tartışması
Bunun ardından tahkim davanın görülmeye başlanacağını söyleyen Newberger, "Davanın ne zaman sonuçlanacağına yönelik kesin bir tespitte bulunmak zor. Ancak tarafların dinlenip, dava ile ilgili sürecin başlaması ardından ilk sonuçların en erken bu yılın Eylül-Ekim döneminde gelmesi beklenebilir" dedi.
Newberger, Türkiye'nin 2001 yılında enerji sektöründeki yabancı yatırımcıların korunmasıyla ilgili düzenlemeler getiren Enerji Tüzüğü Paktı'nı kabul ettiğini hatırlatarak, "Türkiye, Enerji Tüzüğü Pakti'nı 2001 yılında onaylayarak, Türk enerji sektöründeki (Güney) Kıbrıslı yatırımcıların bu tarz el konma işlemlerine karsı koruyacağını ve bunun gibi yatırım konusundaki uyuşmazlıklarının tazminat talebiyle Dünya Bankası nezdindeki Çözüm Merkezi'ne götürüleceğini açıkça taahhüt etmiştir" dedi.
Türkiye'nin onayladığı Enerji Tüzüğü Pakti'na göre uyusmazlığın dava açan taraf lehine çözülmesi için Türkiye'nin Kıbrıs Rum Kesimi'ni tanıması gerekiyor. Anlaşmanın 17'nci maddesinin 2a bendi gereği herhangi bir ülke vatandaşının bir konuda Türkiye aleyhine bu anlaşmaya dayanarak dava açması için Türkiye'nin o ülkeyi tanıması ve diplomatik ilişkilerinin bulunması gerekiyor. Kıbrıs Rum Kesimi'ni taramayan Türkiye'nin bu ülkeyle herhangi bir diplomatik ilişkisi bulunmuyor.