Dünya beyninden vuruldu
Japonya’da yaşanan deprem, tsunami ve sonrasındaki nükleer felaket tüm dünyayı tehdit ediyor...
Kullanılan her türlü elektronik ürünün beyni olan çiplerin üretildiği fabrikalarda üretim durdu. Çip fiyatları 3 günde yüzde 30 arttı. Sony, Apple, Ericsson, Toshiba, Lenova gibi dünya devleri parça bulamıyor.
Japonya’da deprem ve tsunamiyle başlayan nükleer sıkıntıyla devam eden yüzyılın felaketi, ‘dünyanın beyni’ni vurdu. Dünyanın en büyük çip üreticisi Japonya, teknoloji, bilişim ve otomotiv sektörlerini yani günlük hayatı tehdit ediyor.
Deprem ve tsunami nedeniyle, kullanılan her türlü elektronik aletin beyni olan çiplerin üretimi durdu.
Dünyanın üçüncü büyük çip üreticisi Toshiba Corp. Iwate’deki fabrikasında üretimi durdurduğunu ve ne zaman açılacağını ilişkin bir öngörüleri olmadığını bildirdi.
Texas Instruments da üretim kapasitesinin yüzde 60 düştüğünü, talebe cevap veremediklerini duyurdu. Sony ise çip ve kart okuyucu ürettiği 8 fabrikasını kapattı.
Avrupalı çip şirketi STMicro da depremden zarar görenler arasında. STMicro’ya göre, Japonya’da meydana gelen felaket ikinci çeyrek bilançolarını olumsuz etkileyecek. İkinci büyük hafıza çipi üreticisi Hynex Semiconductor Inc. üretime en iyi ihtimalle 2 ay sonra başlayabileceklerini açıkladı.
Depremden zarar görerek kapanan fabrikalar nedeniyle ‘çip’ler adeta karaborsaya düştü. Fiyatlar da buna paralel olarak zıpladı. Deprem sonrası piyasaların açıldığı Pazartesi günü, NAND flaş çipin fiyatı yüzde 20 artış gösterdi. Tehlikeli yükseliş Salı ve Çarşamba günleri de sürdü. Böylece 1 dolarlık bir çipin maliyeti 1.30 dolara ulaştı. Aynı şekilde DRAM çiplerin fiyatı yüzde 20’ye varan oranda arttı. Bunun yanı sıra limanların zarar görmesi yüzünden ABD ve Avrupa’ya da çip ihracatı durmuş durumda.
Apple, Sony, Toshiba, Hitachi, Lenova, Ericsson, Alcatel Lucent, Nokia Siemens gibi dev şirketlerde ise çip başta olmak üzere birçok elektronik parçayı tedarik edilemediği için adeta teyakkuza geçildi.
Çip ve ekran stokları bitiyor, iPad2 tehlikede
“Çip krizi” iPad çılgınlığını etkileyecek. Apple’ın 11 Mart’ta piyasaya sürdüğü iPad2’de kullanılan çip ve dokunmatik ekranda sıkıntı başladı. Dokunmatik ekran üreten Tayvan merkezli Wintek depremden büyük zarar gören üreticilerden biri. Wintek, stoklarında sadece 2 haftalık dokunmatik ekran kaldığını açıkladı. Apple, Salı günü iPad2’nin Japonya lansmanını deprem nedeniyle ertelediğini duyurmuştu. Analistler, bu ertelemeyi bitmek üzere olan stoklara bağladı. Apple’ın geçen yılın Nisan ayında pazara çıkardığı iPad şu ana kadar 14.8 milyon adetlik satış adedini aştı. iPad 2 modelinin pazara çıkışıyla birlikte Apple’ın tablet satışlarının bir anda ivme kazanacağının altını çizen analistler bu sayede 35 milyonluk üst çıtaya kolaylıkla ulaşabileceğini ifade ediyor.
ÇİP NEDİR?
Çipler, kullanılan her türlü elektronik aletin beyin görevini üstleniyor. Cep telefonundan, tablet bilgisayara, otomobilden LCD televizyona kadar birçok ürünün içinde çipler bulunuyor.
Teknoloji şirketleri diken üzerinde
Japonya, NAND flash hafıza çiplerinin yüzde 40’ını ve DRAM’lerin yüzde 15’ini üretiyor. Bunu hesaba katan şirketler, önümüzdeki günlerde yarı iletken maddelerin piyasadan çok etkileneceğini hatta karaborsaya düşebileceği görüşünde. Objective Analysis’ten Jim Handy duruma biraz daha karamsar bakanlardan. Fabrikaların iki hafta kapanmasının bile piyasayı etkileyebileceğini dile getiren Handy, geçmişten örnek vererek 2007 ve 2008’de yaşanan depremlerin piyasayı etkilediğine, ürün tedariğinde sıkıntı yaşandığına ve fiyatların zıpladığına dikkat çekti.