Drone’lar sigortacılığın da gözdesi olacak
İnsansız küçük hava aracı drone’lar, hasar tespitinden risk analizine pek çok konuda kullanılmaya başladı. Yakın zamanda drone’ların sigortacılığın ayrılmaz bir parçası olması bekleniyor
Gittikçe popülerleşen insansız hava aracı drone'ların, yıl sonuna kadar dünyada 2.5 milyon adede ulaşması bekleniyor. kamu dahil neredeyse tüm sektörlerde kullanılması beklenen drone'lar, sigorta sektöründe de yaygın olarak devreye girerek iş süreçlerinde önemli değişikliklere neden olacak. İnsansız hava araçları ve drone'lar hem özel yaşantılarımıza hem de iş yaşantılarımıza hızlı bir şekilde entegre oluyorlar. Drone'ların en yaygın olarak kullanıldığı ABD havacılık yetkililerine göre, 2020 yılında gökyüzünde 7 milyon drone hareket ediyor olacak. Bunların 2.7 milyonuysa ticari amaçlarla kullanılacak. Araştırma aynı zamanda drone'ların ve insansız hava araçlarının, havacılıktaki en dinamik büyüme gösteren alan olacağını gösteriyor. Gayrimenkul, tarım ve sigorta sektörlerinin de, drone'ların ticari kullanımından en çok etkilenecek sektörler olması bekleniyor. ABD Federal Havacılık İdaresi'nin (FAA) en güncel tahminlerine göre, hobi olarak ya da ticari amaçlarla satılan drone sayısının bu yıl 2.5 milyona ve 2020 yılında 7 milyona çıkması bekleniyor.
AXA SİGORTA'DAN DRONE'LU RİSK TESPİTİ
Axa Sigorta Risk Mühendisleri dijital dünyanın ve teknolojinin getirdiği yenilikleri iş süreçlerine entegre etmeye devam ediyor. Axa Sigorta Risk Mühendisleri sektörde ilk kez insansız hava aracı "Drone"u risk teftişlerinde kullanmaya başladılar. Axa Risk Mühendisleri drone'ları risk teftişleri sırasında entegre tesislerde yerleşim planı ve çevresel faktörlerin tespitinde, güncel su kaynakları, dere ıslah çalışmaları, heyelan bölgeleri vs. tespitinde, HES, GES, RES gibi her türlü enerji santrallerinin ve büyük bir alana dağılmış tesislerin risk analizinde ve çevresel faktörlerin görülmesinde, fabrika ve tesislerin çatılarının kontrolünde oluşabilecek fırtına, kar ağırlığı vb. riskler için kullanıyor. Drone'lar aynı zamanda hasar süreç ve ekspertizlerinde, yıkıcı doğal afetlerin heyelan, yer kayması, seylap vb. olayların hasarlarının daha geniş açıdan görülmesinin sağlanmasında ve Kümül, PML (olası en yüksek hasar) çalışmalarında da yardımcı oluyor.