Döşeyenler yerli ama borular ithal
17 Mart’ta Kars’ta temel atılacak TANAP projesinde 1.850 kilometrelik hattın borularının yüzde 80’ini üstlenen Türk çelik boru imalatçıları, yerli ürün kullanamadıklarını itiraf etti
Azerbaycan’ın Hazar Denizi’ndeki Şah Deniz 2 Gaz Sahası ve Hazar Denizi’nin güneyindeki diğer sahalarda üretilen doğal gazın öncelikle Türkiye’ye, ardından Avrupa’ya taşınmasını öngören Trans Anadolu Doğal Gaz Boru Hattı (TANAP) projesinde geri sayım başladı. Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanı Taner Yıldız, bir aksaklık olmazsa 17 Mart’ta Kars’ta TANAP projesinin temelinin cumhurbaşkanları seviyesinde atılacağını açıkladı.
20 ilden geçecek
Türkiye sınırları içinde 20 ili katedecek olan boru hattında beklenmedik bir gelişme oldu. Ana hat borusu için açılan ihalenin yüzde 80’ini Tosçelik, Borusan Mannesmann, Erciyas Boru, Emek, Umran ve Noksel kazanmış, geçen yıl Ekim ayında sözleşmeler imzalanmıştı. Borusan Mannesmann, KAP’ta yer alan açıklamasında, Borusan’ın dahil olduğu konsorsiyumun kazandığı çelik boru ihalesinde bedelin 420 milyon dolar olduğunu duyurmuştu.
Çelik Boru İmalatçıları Derneği (ÇEBİD) temsilcileri dün Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanı Taner Yıldız’ı ziyaret ederek, sıkıntılarını dile getirdiler. Çelik Boru İmalatçıları Derneği (ÇEBİD) Başkanı Ahmet Kamil Erciyas, TANAP projesi için yerli ürün kullanamadıklarını ifade ederek, “Yerli üreticileri teşvik ettik ama istediğimiz neticeyi alamadık. Bunun üzerine ithal yoluyla bunun ham maddesini tedarik etmek zorunda kaldık. Tabii ki işi dünya fiyatlarıyla aldığımız için en ucuz olan ülkelerden ithal etmek yolunu seçtik” dedi. Bazı gecikmelerden dolayı üretime başlayamadıklarını dile getiren Erciyas, üretime başladıklarında bunu tamamen telafi edecek konumda olduklarını ve erken bitirme ihtimallerinin de bulunduğunu söyledi.
Proje etkilenir ricası
Erciyas, yerli çelik üreticilerinin anti-damping talebinde bulunduklarını hatırlatarak, şunları kaydetti: “Bu anti-damping Türkiye’nin ithalat yaptığı 7 ülkeyi kapsıyor. Bunlardan yapılan ithalat da geçen sene Türkiye’nin toplam yaptığı ithalatın yüzde 88’ini oluşturmakta. Yani yüzde 88’ine ithalat kapılarımızı kapatarak bir takım projelerinin etkilenmesi ve tedbirlerinin alın§ması düşünülüyor ancak burada en fazla etkilenecek TANAP projesidir. TANAP projesinin öncelikle bu kapsamın dışında bırakılması için ricada bulunmak istiyorum.”
Bakan rahatlattı
Bakan Yıldız da, sektörün problemlerine kayıtsız kalmayacaklarını ve her zaman üreticilerin yanında olacaklarını vurguladı. TANAP pojesinde 1.5 milyar dolar değerinde 1.3 milyon ton çelik boru kullanılacağını belirten Yıldız, şunları kaydetti: “Bunun yalnızca 200 bin tonu dışarıda, 1.1 milyon tonu da içeride imal edilecek. Bu önemli bir konu. Bununla alakalı problemlerin, anti-dampingle alakalı soruşturmaların TANAP’ın etkilenmeyeceği şekilde devamını hep beraber sağlamış olacağız.” İran’dan gelecek doğalgaz boru hattı, Basra’dan gelip Ceyhan’a ulaşacak olan boru hattı gibi yeni geliştirilecek projelere işaret eden Bakan Taner Yıldız, hem yerli üretimin desteklenmesi hem de mevcut projelerin etkilenmemesi konusunda ortak bir nokta bulacaklarını vurguladı.
8 kuyuda petrol aranacak
Enerji Bakanı Taner Yıldız, çözüm sürecinin siyasi ve sosyal normalleşmenin yanı sıra enerji sektörüne de olumlu yansımaları olacağını belirterek, Güneydoğu Anadolu Bölgesi’nde açılamayan ve 188 milyon dolarlık bir yatırıma tekabül eden sekiz arama kuyusu ile ilgili çalışmaların tekrar devreye sokulacağını söyledi. Dolardaki yükselişin enerji fiyatlarına etkisini de değerlendiren Yıldız, “13 Ocak’tan itibaren bugüne kadar yüzde 30’luk ham petrolde, yüzde 15’lik dolar paritesindeki artış bizi olumsuz manada tabii etkiliyor. Ama bunu bu olumsuzlukları vatandaşlarımıza yansıtmadan yürütmeyi düşünüyoruz. Bu dalgalanmaları kendi içimizde absorbe etmeyi eritmeyi planlıyoruz” dedi.