Dolarda büyük FED’bazlık var
Merkez Bankası oyuncuların tahmininden de fazla, agresif bir faiz artırımı yapınca ilk etapta 2.17’yi test eden dolar ‘küresel hava bozuluyor’ bahanesi ile tekrar 2.33’leri zorlayıp, 2.24’ten kapandı.
Yüksek faiz ortamında dolar için 2.10 TL seviyesinin üstünün fazla olacağına dikkat çekilirken, “FED korkusu yaratılalarak spekülasyon yapılıyor. Dolar alanın eli yanabilir. Herkes dikkatli olsun” deniyor.
Dolardaki hareketlilik alanın elini yakacak şekle büründü. İlk etapta piyasanın istediğini veremeyen dolardaki hareketliliğe sadece rezerv satışı ile müdahale eden ve eleştirilen Merkez Bankası geç de olsa faiz silahını önceki gece yarısı çekti. Piyasa oyuncularının bile beklemediği agresiflikte sert bir faiz artışı gerçekleştiren Merkez Bankası ilk etapta TL’nin hızla değerlenmesini sağladı. Karardan önce 2.33’lerde bulunan dolar, faiz kararı sonrası 2.17’lere kadar geri geldi.
Psikolojik baskı var
Ancak işte bu seviyede spekülatif hareketler başladı ve bu oyuna kurumsal talep de eklenince günlük yüzde 7’yi bulan bir iniş-çıkış yaşandı.
Dolar sabah saatlerine 2.17 TL seviyelerinden başladığında gün içinde kurun 2.10 TL seviyesinin bile altına inebileceği tahminleri yapılıyordu. Ancak Güney Afrika’dan gelen faiz haberi olumsuz yönde kullanılarak dolara yeniden suni bir talep yaratıldı. Türkiye Cumhuriyeti Merkez Bankası’nın faiz artırım seviyesi olumlu karşılanırken, Güney Afrika Merkez Bankası’nın yaptığı 50 baz puanlık artış yetersiz bulundu. Ancak sadece Güney Afrika piyasasına değil tüm gelişen piyasalara satış geldi.
Uzmanlar, dolardaki yeni hareketin suni ve ekonomik izahının fazlaca olmadığı yönünde hemfikir. Ancak psikolojik baskı ile kurda ekstra bir talep olduğuna dikkat çekilirken, “Buralarda dolar pozisyonu açmak yürek ister. Gün içinde yüzde 7’lik marj içinde bir kaç kez gidip gelen döviz alanın elini çok fena yakabilir. Bu puslu hava küçük yatırımcının dalga yakalayıp para kazanacağı bir hava değil. Dövizden bir süre uzak durmak şart” uyarısı yapılıyor.
2.10 TL bile fazla
MERKEZ Bankası faizle ilgili olarak son derece agresif bir artırım yaparak üstüne düşeni yerine getirdi. Faiz silahının gerektiğinde tekrar kullanılabileceğine dair de açık kapı bırakıldı. Ancak ABD Merkez Bankası’nın (Fed) yapacağı toplantı öncesi estirilen hava, TL’nin güçlendirilen faiz ile geleceği seviyeyi yakalayamamasına neden oluyor. Normalde bu faiz ile doların TL karşısında ilk etapta 2.10’un altına inmesi beklenebilirdi. Ancak dünkü gelişmeler bunu yansıtmadı. Fed’in ikinci kez tahvil alımında kısıtlamaya gitmesi halinde gelişen piyasalardan çıkışın hızlanacağına dair beklenti, TL’nin diğer ülke paraları ile birlikte gerilemesine neden oldu. Fed, Amerikan ekonomisindeki iyileşmenin sınırlı olduğunu belirtir, tahvil alım tutarını aylık 75 milyar dolarda bırakırsa, doların hızla 2 TL seviyesine inmesi beklenebilir.
Gelişen piyasalara yönelik algı bozuk
Anadolu Yatırım Strateji Müdürü Tuncay Turşucu, “Türkiye’nin bulunduğu konum nedeniyle gelişen piyasalara yönelik oluşan bir algı bozulması vardı. Güney Afrika 50 baz puanlık bir artış yaptı ancak piyasaların 50 baz puanı beğenmediği ve rand başta olmak üzere diğer gelişen ülke para birimlerinde değer kaybı izledik. Hisse senedi piyasaları da bundan etkilendi. Gelişen piyasalara yönelik risk algılamasından söz etmek mümkün” dedi. Faizlerdeki artışın bankacılık hisseleri üzerinde baskı yaratacak önemli bir unsur olduğuna dikkat çeken Turşucu şu yorumu yaptı: “Endeks 61 bin puandan tepki verdi. Bu seviyenin altında 60 bin var, burası da geçilirse 55 bin yeni hedef olabilir.”