Dolar için flaş tahmin! Dolar ne olur? Dolar yükselir mi, düşer mi?
Yatırımcı hafta sonu da piyasaları takip ediyor. Dolar/TL hafta başından itibaren dalgalı seyrine devam ediyor. Doların hafta boyunca zayıf bir görünüm sergilemesine karşın gelişen piyasa ülke para birimlerinde değer kaybı sürüyor. Piyasalar koronavirüs vaka artışları ile ilgili gelişmeleri takip ederken, yeni haftada Merkez Bankası faiz toplantısını takip edecek. TCMB tarafından açıklanan verilere göre, bir önceki hafta 223 milyar 669 milyon dolar olan yurt içi yerleşiklerin döviz mevduatı 2 Nisan ile sona eren haftada 221 milyar 201 milyon dolara geldi. Peki, Dolar kaç TL? Dolar kaç lira? Bugün dolar ne kadar oldu? Dolar ne olur? Dolar yükselir mi, düşer mi? Canlı dolar kuru, Dolar TL yorumları ve 11 Nisan dolar fiyatı!
Dolar, Türk Lirası karşısında orta vadeli yükseliş trendi, kısa vadeli düşüş trendi devam ediyor. Dolar/TL'nin hafta başından itibaren dalgalı seyri devam ederken yatırımcı, hem küresel hem de yurt içi piyasaları takip edecek. Piyasalar, mutasyon ile birlikte tekrar artan Kovid-19 vaka sayısı ve yaşanan gelişmelere odaklandı. Yeni haftada 15 Nisan’daki Merkez Bankası faiz toplantısı takip edilecek. TCMB tarafından açıklanan verilere göre, bir önceki hafta 223 milyar 669 milyon dolar olan yurt içi yerleşiklerin döviz mevduatı 2 Nisan ile sona eren haftada 221 milyar 201 milyon dolara geldi. Peki, Dolar kaç TL? Dolar kaç lira? Bugün dolar ne kadar oldu? Dolar ne olur? Dolar yükselir mi, düşer mi? Canlı dolar kuru, Dolar TL yorumları ve 11 Nisan dolar fiyatı!
Pay piyasasında halka arzlara ilgi yüksek olsa da yabancıların devam eden satışları endeks üzerindeki baskının sürmesine sebep oluyor. BIST 100 Endeksi haftayı yüzde 2.58 düşüşle 1.393 seviyesinden kapattı. Dolar kuru 8.17 TL, altının onsu 1.743 dolar ve faiz yüzde 18.56 seviyesinde bulunuyor.
Gözler Merkez Bankası yeni başkanının vereceği mesajlarda!
18 Mart Para Politikası Kurulu metninde bulunan “2021 sonu tahmini hedefi dikkate alınarak sıkı para politikası duruşu kararlılıkla sürdürülecektir” ifadesi dahi başlı başına önemli hale geldi. Metin içerisinde yer alan “sıkı para” ve “kararlılık” kelimelerinin yeni metinde bulunup bulunmayacağı izlenecek.
Zira “sıkı para” enflasyonunun üzerinde bir faiz marjının korunacağı, “sürdürülebilir” kelimesi ile birlikte yer alan “kararlılık” ise bu konudaki hassasiyetin üst düzeyde olacağına işaret ediyor.
Bu metin piyasa aktörleri için gerekli olduğu takdirde ek aksiyonların da alınabileceğine işaret etmekteydi. Neticede piyasaların korkusu enflasyona yönelik eğilim ve beklentiler değişmeden bir faiz indirim sürecinin başlamasıydı.
Şimdi Şahap Kavcıoğlu başkanlığında gerçekleşecek ilk faiz toplantısı ve politika metninin içeriği ile önümüzdeki dönemin kodları okunacak.
Yerliler yüksek kur fiyatlarını değerlendirdi
Yurt içi yerleşiklerin döviz mevduatı 2 milyar 468.2 milyon dolar düşüş gösterdi. Geçtiğimiz hafta da döviz mevduatları 8.94 milyar dolar azalmıştı.
TCMB tarafından açıklanan verilere göre, bir önceki hafta 223 milyar 669 milyon dolar olan yurt içi yerleşiklerin döviz mevduatı 2 Nisan ile sona eren haftada 221 milyar 201 milyon dolara geldi. Yurtiçi yerleşiklerin döviz mevduatı 12 Şubat haftasında 235.6 milyar dolara kadar yükselmişti.
Piyasalarda son durum
Piyasalar bekle-gör modunda olmakla birlikte 15 Nisan faiz toplantısı öncesi temkinli. Borsa, dolar ve risk göstergelerinde son durum ise şöyle:
Endeksin 8, 20, 50 günlük ortalamaları izlenmeli
Hisse senetlerinde BIST 100 Endeksi’nde 8, 20 ve 50 günlük ortalamalar önemli. Bu ortalamalar aşılmadıkça zayıf seyir korunacaktır. Endeks 1.393 seviyesinde. Sekiz günlük ortalama 1.414, 20 günlük ortalama 1.438 ve 50 günlük ortalama 1.465 seviyesinde bulunuyor. Her üç ortalamanın da yukarı doğru aşılması alıcıları güçlenecektir. Endekste 1.359 aşağı kırılırsa 1.256’ya doğru gerileme sürer.
Dolar kurunda 8.13 TL önemli
Dolar kuru 8.17 TL seviyesinde. Kısa vadede ortalamalarda tutunması önemli. Dolar/TL için 8 Günlük ortalama 8.13 TL’de. Bu seviye aşağı kırılırsa 20 günlük ortalama olan 7.96 ve 50 günlük ortalamaya yani 7.71 seviyesine doğru geri çekilme yaşanır. Yukarı hareketlerde ilk hedef direnç 8.45 ve 8.48 TL’de bulunuyor.
Risk primi maliyetleri yükseltiyor
Türkiye’nin beş yıllık kredi risk primi 434 seviyesinde. Son bir yılda en yüksek 643 görülmüştü. Sağlıklı bir yatırım iklimi için risk primi 150’lere düşmeli.
Korku Endeksi VIX 16.6’da
Korku Endeksi VIX, 20 seviyesinin altında. Endeksin 20’nin altında olması küresel bazda riskin düşük olduğu anlamına geliyor.
Borsada yabancı dalgası yaşanıyor. Yabancı yatırımcılar bir taraftan önemli miktarda satış yaparken bir taraftan da belirli hisselerde alıma devam ediyorlar. Yabancıların ilk çeyrekte 160 hissede net alıcı oldukları gözlendi.
Borsada yılın ilk çeyreğinde 1.9 milyar dolar ile en büyük çeyreklik satışlarından birini yapan yabancılar, 239 hissede net satış yaparken 160 hissede de net alımda bulundu. Borsa İstanbul’da BIST 100 Endeksi yılın ilk çeyreğinde en düşük 1.256 seviyesini görürken en yüksek 1.589’a çıktı. Endeks ilk çeyreği yüzde 6.1 oranındaki değer kaybıyla kapattı. Bu dönemde yabancılar 1.9 milyar dolarlık net satış gerçekleştirdi. Yabancının bu yoğun satışlarına rağmen yerli yatırımcıların alıma devam etmesi ve piyasaya yeni gelen bireysel yatırımcı bu satışları karşıladı.
Borsada gerçekleşen alım ve satımlara bakıldığında ilk çeyrekte yabancıların sanayi ve hizmet sektörü hisselerine ilgi gösterirken bankalarda ve karlı oldukları hisselerde satış yaptıkları gözleniyor.
İlk çeyrekte en fazla alım yapılan 10 hisse Türk Hava Yolları, Turkcell, Petkim, Arçelik, Tekfen Holding, Çelebi, DO-CO, Nuh Çimento, Gübre Fabrik., Borusan Yatırım Pazarlama oldu.
İlk çeyrekte en fazla alım yapılan 10 hisse Türk Hava Yolları, Turkcell, Petkim, Arçelik, Tekfen Holding, Çelebi, DO-CO, Nuh Çimento, Gübre Fabrik., Borusan Yatırım Pazarlama oldu.