Gazete Vatan Logo

Dikkat! Telefon faturaları yükselebilir

Tüketici Sorunları Derneği (TÜSODER) Hukuk Komisyonu Üyesi Rıdvan Yıldız, operatör değişikliği yapan abone arandığında, 1 Ocak 2016'dan itibaren uyarı tonunun sadece talep eden abonelerce duyulabileceğini belirterek, "Aranan abonenin numarasını taşıyarak kendi operatörüne geçtiğini arayan tüketicinin bilmesini sağlayacak yeni bir uyarı tonu verilmesine yönelik düzenleme yapılmalıdır" dedi.

Yıldız, AA muhabirine yaptığı açıklamada, cep telefonu numarasını başka bir GSM operatörüne taşıyanların arandığında duyulan uyarı tonunun talep edenlere verilmesini düzenleyen, yönetmelik değişikliğinin bir bölümünün 16 Mayıs 2015 tarihi itibarıyla yürürlüğe girdiğini belirtti.

Uyarı tonunun, 1 Ocak 2016 tarihinden itibaren tamamen kaldırılacağını ve sadece özel olarak isteyen abonelerin duyabileceğini anlatan Yıldız, söz konusu yönetmeliğin bu haliyle tüketiciye külfet getirdiğini iddia etti.

TÜSODER olarak ilgili yönetmelik değişikliğini Danıştay'a taşıdıklarını aktaran Yıldız, şunları söyledi:

"Yönetmeliğin sadece bir maddesine itirazımız var. Bilgi Teknolojileri ve İletişim Kurumu (BTK), söz konusu yönetmelikteki iptalini istediğimiz o maddeyle tüketicinin korunması ilkesini gözardı etmiştir çünkü 31 Aralık 2015'ten sonra duymak isteyenlere başvuru zorunluluğu yüklenmesi, tüketici aleyhinedir. Yönetmeliğin o maddesinin iptal edilerek şu anda başlatılan uygulamada olduğu gibi, talepte bulunanlara uyarı tonunun verilmemesinin sürdürülmesi gerekirken, yıl sonundan itibaren tüketicilerin uyarı tonunu duymak istediklerine dair başvuru zorunluluğu getirilmesi, tüketiciler için ek külfet ve risk taşımaktadır."

Haberin Devamı

"Telefon faturaları yükselebilir"

Numara taşıyanların ayırt edilmesinin, özellikle arayanlar açısından önem arz ettiğini vurgulayan Yıldız, bunu sağlayan uyarı tonunun kaldırılmasının milyonlarca cep telefonu abonesini yüksek fatura riskiyle karşı karşıya bırakabileceğini kaydetti.

GSM operatörlerinin pek çok tarife paketinde "şebeke içi" ve "şebeke dışı" ayrımı bulunduğunu ifade eden Rıdvan Yıldız, şu bilgileri verdi:

"Uyarı tonu sayesinde aradığı numaranın başka operatöre taşındığını ayırt eden abone, görüşme süresini buna göre ayarlamaktaydı ancak iptalini istediğimiz yeni yönetmeliğin ilgili maddesinde, sadece talepte bulunanlar için uyarı tonu verileceği anlaşılmaktadır. 16 Mayıs 2015'te başlatılan 'istemeyenlere uyarı tonu verilmemesi' şeklindeki düzenleme hukuka uygundur. 1 Ocak 2016'dan itibaren, operatör değişikliği yapmış abone arandığında uyarı tonu, sadece talep eden abonelerce duyulabilecektir. Aranan abonenin numarasını taşıyarak kendi operatörüne geçtiğini arayan tüketicinin bilmesini sağlayacak yeni bir uyarı tonu verilmesine yönelik düzenleme yapılmalıdır. Böylece arayan kişi, karşısındakiyle şebeke içi görüşme yaptığını bilerek, rahatça konuşmasını sürdürebilmelidir."

Haberin Devamı