Gazete Vatan Logo

Diageo tekila devinin peşinde

İngiliz Diageo, Türkiye’de aldığı Mey İçki’nin ardından şimdi de Meksika’nın dünyaca ünlü tekila markası Jose Cuervo’yı gözüne kestirdi. Tekila pazarında yüzde 31’lik payla lider olan Jose Cuervo’nun piyasa değeri 3.1 milyar dolar.

İngiliz alkollü içki devi Diageo, Türkiye’nin en büyük rakı üreticisi Mey İçki’nin ardından, şimdi de Meksika’nın dünyaca ünlü tekila markası Jose Cuervo’nun peşine düştü. Portföyünde Johnnie Walker, J&B, Smirnoff, Gordon’s ve Baileys gibi dünyaca meşhur markaları bulunduran Diageo, şirketler arası görüşmeleri yönetmesi için Goldman Sachs Group ve HSBC Holding’i görevlendirdi. Mey İçki’yi geçen yıl Ağustos ayında 2.1 milyar dolara alan Diageo’nun ürün portföyüne katmak istediği Jose Cuervo, dünyanın en çok satan tekilası. Küresel tekila pazarında, 2010 yılı itibariyle yüzde 31’lik bir paya sahip Jose Cuervo’nun piyasa değerinin 3.1 milyar dolar olduğu tahmin ediliyor.

Diageo, Meksikalı Beckmann Ailesi’ne ait olan ve tarihi 1758 yılına kadar uzanan Jose Cuervo’nun uluslararası dağıtım haklarına sahip. Ancak iki şirket arasındaki anlaşmanın süresi 2013’te sona erecek. Meksikalı Beckmann Ailesi’nin bu satın almaya sıcak bakıp bakmadığı bilinmezken, olası bir uzlaşma halinde Diageo’nun 2 milyarın üzerinde bir miktarı gözden çıkartması gerekeceği belirtiliyor. Diageo’nun Jose Cuervo için vereceği teklifte, Beckmann Ailesi fertlerine Diageo şirketinde hisse sahibi olma fırsatı sunma ihtimalinin olduğu da dile getiriliyor.

Çin’de tekilaya ilgi artıyor

Stratejisi gereği, bir süredir gelişmekte olan ülkelere yoğunlaşan Diageo’nun tekilanın peşine düşmesinin en büyük nedeni ise özellikle Çin ve Hindistan gibi gelişmekte olan pazarlarda tekilaya olan talep artışının farkına varmış olması.

Beckmann Ailesi’nin, Barclays Capital’den Jose Cuervo’nun tüm ya da bir kısım hisselerinin satılmasıyla ilgili piyasa araştırması yapmasını istediği biliniyor. Ailenin, 1 numaralı tekila markasını nakite dönüştürme kararı vermesi ihtimalini gören Diageo da bu fırsatı kaçırmak istemiyor.

En çok ABD ve Meksika tüketiyor

Tekilanın en çok tüketildiği pazarlar ABD ve Meksika. Dünyada üretilen tekilanın yüzde 84’ü bu iki pazarda içiliyor. 2009’dan bu yana küresel ekonomik krizle tekila pazarındaki büyüme yavaşlamış olsa da, pazarın 2003 ve 2008 yılları arasındaki büyüme oranı yüzde 6.5’i buluyor. Son dönemde, özellikle gelişmekte olan pazarlarda tekilaya ilgi artarken, bu durumun Diageo’nun Jose Cuervo’ya olan yakın ilgisinde büyük rol oynadığına inanılıyor.

Haberin Devamı