Devlet 2003'te sıkı perhizde
2003 programı ve bütçesi çerçeve kararı Resmi Gazete'de yayınlandı. Yüzde 5'lik büyüme yüzde 20'lik enflasyon ve 6.5'lik faiz dışı fazla için tek kuruşluk alım yapılmayacak
2003 yılı program ve bütçesine ilişkin Çerçeve kararına göre, bu yıl sonu itibariyle tüketici fiyatları endeksindeki artış yüzde 20, GSMH deflatörü yüzde 24,4 ve GSMH büyümesi yüzde 5 olarak bekleniyor. Bu rakamların tutturulabilmesi için de devlet kendini sıkı bir diyete alacak ve harcamalarını önemli ölçüde kısacak.
Yüksek Planlama Kurulu'nun, "2003 Yılı Programı ve Bütçesi Çerçeve Kararı"nı içeren tebliğ, dünkü Resmi Gazete'de yayımlandı.
9.1 katrilyon pay
2003 yılında bütçeden yatırımlara 9 katrilyon 140 trilyon liralık bir ödenek ayrıldı. Bütün kamu kuruluşlarının yatırım ödenekleri, 2003 yılı fiyatlarıyla yeniden gözden geçirilecek. Kuruluşlar, varsa değişiklik önerilerini yapacaklar. Bu karar ekinde yer alan tavanlara uymayan kuruluşların talepleri dikkate alınmayacak.
İşte diyet mönüsü
Kuruluşların yabancı para cinsinden yapacakları harcamalar için gösterge niteliğinde olmak üzere, dolar ortalama kuru 1 milyon 752 bin lira olarak kullanılacak. Yatırım programındaki proje stokunun ortalama süresi, yüzde 3'ün üzerinde azaltılacak.
Eğitim, sağlık, teknolojik araştırma projeleri ve öncelikli bazı karayolları projeleri ile acil
zorunlu haller dışında gerçekleşmesi 1 yıldan fazla sürecek yeni projeler, yatırım programına alınmayacak.
Bu yıl, fiziki gerçekleşme oram yüzde 75'in altında olan kamu hizmet binaları (afet hasarlarının giderilmesine ilişkin olanlar hariç), ihmal edilebilir düzeyde ödenek tahsisi yoluyla en az 2 yıl süreyle durdurulacak.
Karar uyarınca bu yıl, kaynağı ne olursa olsun ambulans, itfaiye aracı gibi sağlık, savunma ve güvenlik açısından özel nitelik taşıyan araçlar dışında taşıt alımı yapılmayacak. Bu tür özel nitelikli taşıtların haricindeki araçlar 2 yıl süreyle alınmayacak.
2003 yılı yatırım programına çok zorunlu haller dışında yeni dış kredili proje alınmayacak.
Yatırımları hızlandırma ödeneğinden programda yer alan projelere yıl içinde kullandırılabilecek ek ödenek tutarı 5 trilyon lirayı geçmeyecek.
Bağımsız düzenleyici ve denetleyici kurullar, her ne şekilde olursa olsun, misafirhane, lojman, hizmet binası, kamp, kreş ve benzeri sosyal tesisler, taşıt, makine-teçhizat temini ile arsa ve arazi alımları için, Devlet Planlama Teşkilatı Müsteşarlığı'nın olumlu görüşünü alacaklar.
Yurtdışı görevlendirmelerinde azami tasarruf anlayışı esas alınacak. Temsil, ağırlama, tören, fuar ve benzeri faaliyetler ve etkinliklere yönelik ödenekler asgari seviyede tutulacak şekilde değerlendirilecek.