Danıştay: Sami Ofer'e Tüpraş hissesi satışı soruşturulmalı
Danıştay, Özelleştirme İdaresi Başkanı Kiki hakkında TÜPRAŞ'ın yüzde 14.76'sını gerekli duyuruları yapmadan Ofer'e sattıkları gerekçesiyle ceza soruşturması açılmasına karar verdi
Danıştay, Özelleştirme idaresi Başkanı Metin Kilci, Başkan Yardımcısı Osman Demirci ve Sermaye Piyasaları Daire Başkam Şükrü Doğan hakkında soruşturma açılmasına karar verdi. Üç bürokrat hakkında soruşturma Tüpraş'ın yüzde 14.76'lık kısmını gerekli duyuruları yapmadan "içeriden bilgi verilmek" (insider trading) suretiyle Global Menkul Değerler vasıtasıyla İsrailli işadamı Sami Ofer'e sattıkları gerekçesiyle açılacak. Danıştay 1. Dairesi bu kararı 1'e karşı 4 oyla aldı. Üyelerden Osman Alpak ise talebe muhalif kaldı.
Ankara Cumhuriyet Başsavcılığı, Petrol-İş'in yaptığı suç duyurusu üzerine 3 bürokrat hakkında soruşturma açabilmek için Maliye Bakanı Kemal Unakıtan'dan izin istemişti. Unakıtan ise izin talebini reddetmişti. Bunun üzerine Petrol-İş, Danıştay'a, Unakıtan'ın kararma karşı itiraz yoluna gitti. Danıştay 1. Dairesi bu itirazı kabul ederek soruşturma açılmasına karar verdi.
Bir günde başvuru, talimat ve bildirim nasıl yapıldı?
Kararda şu tespitler yapıldı:
• 28 Şubat 2005 tarihinde Global Menkul Değerler A.Ş. Tüpraş'a ait 36 milyon 969 bin 698 adet hisseyi yurtdışında yerleşik kurumsal yatırımcılara satmak üzere hisse başına 15.40 YTL fiyattan İMKB Toptan Satışlar Pazarında satın almak üzere başvurmuştur. Bu başvuru aynı gün idarenin oluru ile uygun görülmüştür. Aynı gün Vakıf ve iş Yatırım Menkul Değerler'e işlemlerin yapılması talimatı verilmiş, aynı gün, SPK Başkanlığı ile IMKB Başkanlığı'na bildirimde bulunulmuştur.
• Bu satış işleminde "aleniyet" ilkesine ve dolasıyla rekabetin sağlanması esasına uyulmamıştır. Aleniyet ilkesine uyulması halinde hisselerin satış işleminde başka alıcılar da teklif verebilecekti.
Galataport tehlikeye girdi
Danıştay, Galataport olarak bilinen İstanbul Beyoğlu, Salıpazarı bölgesinde kruvaziyer yat limanı yapımına ilişkin imar planındaki değişikliği onaylayan Kültür ve Turizm Bakanlığı işleminin yürütmesini durdurdu. Galataport, açılan ihale ile 3.5 milyar euroya, üç yılı ödemesiz 46 yıl geri ödemeli olarak 49 yıllığına "Ofer-Global" ortak girişim grubuna kiralanmıştı. Galataport için Ofer-Global'den ilk 10 yılın sonunda sadece 36 milyon euro alınacağı açıklanmıştı.
Danıştay 6. Dairesi, TMMOB istanbul Şehir Plancıları Odası'nın açtığı davanın ilk aşamasını sonuçlandırdı.
Daire'nin, "söz konusu imar planının dayandığı yönetmeliğin daha önce Danıştay 6. Dairesi'nce iptal edilmesini ve özelleştirme bölgelerindeki imar planı değişikliği yapma yetkisinin Kıyı Kanunu'nda yapılan değişiklikle Özelleştirme İdaresi Başkanlığı'na verilmesini" yürütmeyi durdurma kararına gerekçe yaptiğı öğrenildi. Danıştay 6. Dairesi'nin bu kararına karşı Kültür ve Turizm Bakanlığı itiraz edebilecek. İtirazı, bir üst kurul olarak Danıştay idari Dava Daireleri Kurulu karara bağlayacak. Danıştay 6. Dairesi, davayı daha sonra esastan karara bağlayacak.
Limana girecek
Bu arada Global'den yapılan açıklamada şirketin dahil bulunduğu Hutchison Global Yatirım Holding ortak girişim grubunun İzmir Limanı özelleştirmesine ilişkin ihale şartnamesini aldığı belirtildi.