‘Dalga’da cayamazsın
Finansal sözleşmelerde gerekçe dahi göstermeksizin 14 gün için verilen cayma hakkı, piyasalarda aşırı oynaklık ve dalgalanma varsa kullanılamayacak
Gümrük ve Ticaret Bakanlığı, bankacılık, kredi, sigorta, bireysel emeklilik, yatırım ve ödemelerle ilgili finansal hizmetlere ilişkin mesafeli sözleşmelerin uygulama usul ve esaslarını belirledi. Bakanlığın, Finansal Hizmetlere İlişkin Mesafeli Sözleşmeler Yönetmeliği Resmi Gazete’de yayımlandı.
Yönetmeliğe göre, bir finansal hizmetin sunulmasına ilişkin sözleşmenin, hizmet tedarikine ilişkin ilk anlaşmayla buna bağlı ardışık işlemleri veya zaman içinde gerçekleşen aynı nitelikteki farklı işlemleri kapsaması halinde hükümler sadece ilk anlaşmaya uygulanacak.
Bankacılık, kredi, sigorta, bireysel emeklilik ve yatırım hizmetleriyle ilgili olanlar dışındaki ödemelerle konut finansmanı sözleşmelerine yönetmelik hükümleri uygulanmayacak.
Sağlayıcının, finansal hizmetlere ilişkin mesafeli sözleşmenin kurulmasına yönelik iradesini açıklamadan önce kullanılan uzaktan iletişim aracına uygun olarak tüketiciyi bilgilendirmesi zorunlu olacak. Finansal hizmetlere ilişkin mesafeli sözleşmede sağlayıcı, sözleşme düzenlemek ve sözleşmenin bütün şartlarını kağıt üzerinde veya kısa mesaj, e-posta, internet, disk, CD gibi kalıcı veri saklayıcısıyla tüketiciye iletecek.
Örnek istenebilecek
Tüketici, sözleşme ilişkisinin devam ettiği süre içinde ücret ödemeksizin sözleşmenin kağıt üzerinde yazılı örneğini talep edebilecek. Ayrıca tüketici, finansal hizmetin niteliğiyle bağdaşması halinde, kullanılan uzaktan iletişim aracını değiştirebilecek.
Tüketici, finansal hizmetlere ilişkin mesafeli sözleşmelerden 14 gün içinde gerekçe göstermeksizin ve cezai şart ödemeksizin cayma hakkına sahip olacak. Sigorta ve bireysel emekliliğe ilişkin sözleşmelerde ise cayma süresi hakkında diğer mevzuatta yer alan tüketici lehine olan hükümler uygulanacak. Cayma hakkı süresi, sözleşmenin kurulduğu tarihte başlayacak. Ancak sözleşmenin bütün şartlarının kağıt üzerinde veya kalıcı veri saklayıcısıyla tüketiciye verildiği tarihin sözleşmenin kurulduğu tarihten daha sonra olması durumunda cayma hakkı süresi, tüketicinin sözleşmenin bütün şartlarını edindiği tarihten itibaren başlayacak.
Ancak bedeli finansal piyasadaki dalgalanmalara bağlı olarak sağlayıcının kontrolü dışında değişen ve bu değişimin cayma hakkı süresi içinde gerçekleşebildiği finansal hizmetlere ilişkin sözleşmelerde tüketici cayma hakkını kullanamayacak. Yönetmelik, 3 ay sonra yürürlüğe girecek.