Çukurova ve Kepez’in barajları da satılık!
Devlet 29 HES ve doğalgaz elektrik üretim santralini özelleştirme kararı aldı. Listede Uzanlar’ın kontrolündeyken el konulan Çukurova ve Kepez Elektrik’e ait 8 baraj da var.
Elektrik Üretim A.Ş.’ye ait 29 HES ve doğalgaz elektrik üretim santrali, TPAO’ya ait TP Petrol Dağıtım ile Türkiye Elektromekanik Sanayi (TEMSAN) özelleştirme programına alındı.
Resmi Gazete’nin dünkü sayısında yer alan Özelleştirme Yüksek Kurulu kararına göre, EÜAŞ’a ait Hopa Termik Santrali, Bursa Doğalgaz Santrali ve Aliağa Kombine Çevrim ve Gaz Türbinleri (Aliağa KÇGT) Santrali ile Kesikköprü, Derbent, Çamlıgöze, Köklüce, Almus ve Yenice, Adıgüzel, Kemer, Karacaören 1 ve 2, Kepez 2, Manavgat, Fethiye, Kadıncık 1 ve 2, Doğankent, Kürtün, Torul, Seyhan 1, Seyhan 2, Yüreğir, Kılavuzlu, Menzelet, Tortum, Çamlıca 1 ve Şanlıurfa Hidroelektrik Santralleri ile bu santraller tarafından kullanılan taşınmazlar özelleştirme kapsam ve programına alındı.
Santraller varlık veya işletme hakkının verilmesi yöntemi ile özelleştirilecek. Listeye alınan barajlardan 8 tanesi Uzanlar’ın tüm malvarlıklarına el konduğunda EÜAŞ bünyesine katılanlardan oluşuyor. 2003’te İmar Bankası ile başlayan operasyonda Çukurova ve Kepez Elektrik’in tüm malvarlıklarına el konulmuştu. Bu kapsamda Yüreğir, Kepez 1, Kepez 2, Seyhan 1, Seyhan 2, Karacaören 1, Karacaören 2, Kadıncık 1, Kadıncık 2 ile Sır ve Berke barajları devlete geçmişti.
Küçük yatırımcı mağdur
Devlet Çukurova ve Kepez Elektrik bünyesindeki iletim ve dağıtım şebekesini geçtiğimiz yıllarda özelleştirdi. Toros Dağıtım 2 milyar 75 milyon dolar, Akdeniz Dağıtım 1 milyar 165 milyon dolar karşılığında özel sektöre devredildi. Şimdi barajlardan da önemli bir gelir elde etmiş olacak.
Çukurova ve Kepez Elektrik’in 2058 yılına kadar imtiyaz sözleşmesi vardı. Halka açık olan bu iki şirkette 17 binin üzerinde de küçük yatırımcının hissesi bulunuyordu. Uzan Ailesi’ne ait paylara el koyan devlet, küçük yatırımcıların da hakkını korumadı ve bu şirketlerin tamamının kontrolünü ele aldı.
Borsa’da küçük yatırımcıların 100 milyon dolardan fazla olan zararının tanzimi için bazı küçük girişimler yapıldıysa da hepsi sonuçsuz kaldı.
İmar Bankası’ndan kaynaklı alacağını, gerek Telsim gerekse Rumeli Holding’e ait çimento şirketlerinin satışı ile tahsil eden devlet, ekstra vergi cezaları yazarak Uzanlar’ın borcunun kapanmasına asla izin vermedi. Bu arada dağıtım şirketlerinin satışından elde edilen gelirle Çukurova ve Kepez’deki küçük yatırımcıların zararının karşılanması yoluna da gidilmedi.
TP Petrol Dağıtım özelleştirilecek
Kararla ayrıca, Türkiye Petrolleri Anonim Ortaklığı’na (TPAO) bağlı TP Petrol Dağıtım’da bulunan kamuya ait hisseler ile TEMSAN’ın Hazine’ye ait yüzde 100 oranındaki hissenin özelleştirme kapsam ve programına alınmasına karar verildi. Her iki kurum da satışın blok satış, halka arz, varlık satışı veya kiralama yönteminin uygulanması suretiyle özelleştirilecek. Kuruluşların özelleştirme işlemleri 31 Aralık 2020’ye kadar tamamlanacak.
TP Petrol Dağıtım, TPIC tarafından 16 Şubat 2006’da kuruldu. Başlangıçta 50 bin TL olan sermayesi, bugün itibariyle tamamı ödenmiş olarak 100 milyon TL’ye ulaştı. TP Petrol’ün 103 lisanslı bayisi bulunuyor. Şirket 2020’de 750 bayi ile yüzde 10 pazar payı hedefliyor.
Berke listede yok
Çukurova Elektrik’in en büyük üretim barajı olan Berke özelleştirilecek barajlar arasında yer almadı. Berke gibi yine Uzan grubundan devlete geçen Kepez 1 ve Sır barajları da dün açıklanan listeye konmadı.