Çubuklu’daki mesire yerleri ‘turizm alanı’ ilan edildi
50 bin metrekarelik ‘Mesire alanı' ‘turizm alanı’na çevrildi
Çubuklu’daki ilk parselde Petrol Ofisi Dolum Tesisleri bulunuyor. Komşu parselde ise Çubuklu Hayal ve Çubuklu 29 gibi eğlence mekanları ile belediye tesisleri yer alıyor. Belediyenin tesisleri, turizm alanı dışında tutuldu.
İstanbul Boğazı’ndaki yaklaşık 50 bin metrekarelik ‘mesire alanı’ İstanbul Büyükşehir Belediyesi tarafından arsa geliştirme çalışmaları çerçevesinde ‘turizm alanı’na çevrildi. Söz konusu parsellerde, Petrol Ofisi Dolum Tesisleri, Çubuklu Hayal ve Çubuklu 29 mekanları ile İBB Sosyal Tesisleri var. Yapılan değişiklikte belediyenin sosyal tesisleri konumunu korudu. Kararla, belediyeye yaklaşık 300 milyon liralık gelir bekleniyor.
İstanbul Büyükşehir Belediyesi tarafından Beykoz Çubuklu’da, denize sıfır 50 bin metrekarelik arazi imara açıldı. Mülkiyetinin İBB’ye ait olduğu arazi, imar planlarında ‘mesire alanı’ olarak işlenmişti. İBB Meclisi tarafından 16 Aralık 2011 tarihinde yapılan toplantıda, söz konusu alan oy çokluğu ile ‘turizm alanı’na alındı. Bu çalışma ise İBB Emlak Müdürlüğü tarafından, arsa geliştirme projeleri kapsamında değerlendirildi.
Gece hayatının merkezi
İBB’nin sahibi olduğu yaklaşık 50 bin metrekarelik arazi iki parselden oluşuyor. Yaklaşık 26 bin metrekarelik ilk parselde Petrol Ofisi Dolum Tesisleri’ bulunuyor. Bu parsele komşu olan ve yaklaşık 75 bin metrekarelik diğer parselin içinde ise gece hayatının önemli merkezlerinden Çubuklu Hayal ve Çubuklu 29 mekanları ile İBB Sosyal Tesisleri bulunuyor. İBB tarafından alınan kararda ikinci parselden yaklaşık 24 bin metrakere turizm alanına dahil edildi. Proje kapsamına Çubuklu Hayal ile Çubuklu 29 alınırken, İBB Sosyal Tesisleri konumunu korudu. Böylece iki parselin birleştirilmesi ile ortaya denize sıfır 50 bin metrekarelik bir arsa çıktı. Yapılan imar planı değişikliğinde inşaat emsali 0.35 olarak belirlendi. Söz konusu arsaya en fazla 17 bin 500 metrekarelik inşaat yapılabilecek. Yapılacak binanın taban alanı katsayısı ise 0.11. Arsaya proje yapılmak istendiğinde binaların taban alanı en fazla 5 bin 500 metrekare yer kaplayabilecek. Arsa İstanbul Boğazı’nda olduğu için Boğaziçi İmar kurallarına uygun yapılmak zorunda. Bu yüzden de yüksekliği 11 metreyi geçemeyecek. Planlar çerçevesinde denize yüzer iskele de yapılabilecek.
2 ayrı parsel
İBB Meclisi tarafından kabul edilen değişiklik teklifinde hem 1/5000’lik Nazım İmar Planı hem de 1/1000’lik Uygulama İmar Planları aynı anda kabul edildi. Plan değişiklikleri kabülünden sonra itiraz için 1 ay askıda bekletilecek. İtiraz olmazsa değişiklikler yürürlüğe girecek. İBB’ye yakın kaynaklar prosedürlerin tamamlanmasından sonra arsanın açık artırma ile satılacağını söylüyor. Satış ile ilgili dikkat çeken başka konu ise iki farklı parselin bulunması ve bunların imar planlarının ayrı ayrı yapılması. Bu noktada arsalar tek bir müşteriye satılabileceği gibi iki ayrı müşteriye de satılabilecek.
En az 300 milyon lira değerinde
İhale yoluyla satılacak olan bu arsanın değerine ilişkin İstanbul Emlakçılar Odası İkinci Başkanı Nizamettin Aça, şu değerlendirmeyi yaptı: “Söz konusu arsa bizim sektörün tabiri ile kupon bir yer. Hem konum olarak hem de imar planı açısından yatırıma elverişti. Zaten Boğaz’da böyle bir yer bulmak çok zor. 2 yıl kadar önce hemen bitişiğinde 54 bin metrekarelik Paşabahçe de ihaleyle satılmış ve 303 milyon TL’ye alıcı bulmuştu. Sonra ödeme olmayınca ihale iptal edilmişti ama bu örnek bile rayiç bedel için yeterli. Benim gözlemlerime göre burası 150 milyon dolar. Üstü olur aşağısı olmaz.”