Cerattepe’de 2 bin hektardan vazgeçti
Artvin Cerattepe’deki madenin işletmecisi Eti Bakır, cevher bulunan bölge dışında kalan 2 bin hektarlık alanın arama ruhsatından çıkarılması için başvuru yaptı. Eti Bakır Genel Koordinatörü Arkadaş, sadece 15 hektarda çalışma yapacaklarını söyledi
Cengiz Holding kuruluşlarından Eti Bakır tarafından işletilecek olan ve çevre eylemleri ile gündeme gelen Artvin’deki Cerattepe madeninde cevhere ulaşılmasına son 20 metre kaldı. Maden içerisindeki altyapı çalışmalarının tamamlanmasıyla birlikte ilk bakır 2 ay içerisinde çıkarılacak. Madenin kapılarını basın mensuplarına açan Eti Bakır Genel Koordinatörlüğü, Cerattepe’de ellerinde bulunan 4 bin hektarlık arama ruhsatı alanının 2 bin hektarlık kısmının iptali için Maden İşleri Genel Müdürlüğü’ne resmi başvuruda bulunduklarını, izni alınmış alanın sadece 300’de birine denk gelen 15 hektarlık alanda çalışma yapacaklarını açıkladı.
Yeniden ağaçlandırılacak
Cerattepe bölgesinin tamamında madencilik yapılacağı yönünde algının oluştuğunu ifade eden Eti Bakır Genel Koordinatörü Ünsal Arkadaş, “4 bin 406 hektar alanı kapsayan arama ruhsatımız var. Bu alanda su, turizm ve yerleşim bölgeleri var. Bu alanın tamamında arama yapacağımız ve ağaç keseceğimiz konusunda tepkiler aldık. Biz sadece cevher üzerinde çalışma yapıyoruz. Arama ruhsatı alanında yıllar önce MTA tarafından arama yapılmış zaten. Şimdi biz çalışma yapmayacağımız bu alan için Maden İşleri Genel Müdürlüğü’ne başvuruda bulunduk. Arama ruhsatımızda olan 2 bin hektarlık alanın çıkarılmasını talep ettik. Burada sadece 15 hektarda çalışma yapılacak” diye konuştu.
Cerattepe’de 1.5 milyar dolarlık bakır madeni bulunduğunu ifade eden Arkadaş, bakır cevherinin ardından madenin hukuka uygun olarak kapatılıp bölgenin rehabilite edileceğini ve bölgede bulunan altın cevheri için çalışma yapmayacaklarını dile getirdi. Çalışma süresince 15 hektarlık alanda kesilen ağaçların 3 bin 500 adet olduğunu ve bunun 10 katının geri dikilmeye başlandığını ifade eden Arkadaş, “İşletme kapatıldıktan sonra bölge ağaçlandırılacak” dedi.
Madeni 14 yıl çalıştıracaklarını ve yıllık 500 tonluk maden işleyeceklerini anlatan Arkadaş, bölgede kapalı madencilik yapılacağını söyledi. Arkadaş, şöyle devam etti: “Yerin 800 metre altına indik. Madenin ağzına kurduğumuz 4.8 kilometrelik teleferik hattı ile cevheri işlemeden Artvin-Borçka karayoluna taşıyacağız. Buradan Murgul’a oradan da gemiler ile Samsun’a taşınacak. Bölgede siyanür ve çeşitli kimyasallar kullanılmayacak. Böylece su havzası ve yeraltı suları zarar görmeyecek. Bu yöndeki iddialar doğru değil. 50 bin ağacın kesilmesi söz konusu olamaz.”
Artvin ekonomisine can verecek
Madende 387 kişinin istihdam edileceğini aktaran Ünsal Arkadaş, ayrıca çimento, mazot, yedek parça temini gibi ihtiyaçların Artvin’den temin edileceğini ve yerel inşaat sektörünün canlandırılacağını belirtti. Arkadaş, “Madenden çıkarılan malzeme teleferik ile Çoruh Nehri geçirildikten sonra kamyonlarla Murgul’a taşınacak ve taşımacılık sektörü de hareketlendirilecektir. Bakırın önemli bir kısmının ithal edildiğini de düşündüğümüzde bu madenin ülkemiz için de ne kadar önemli olduğu ortaya çıkmaktadır” dedi.
Devlete toplam 214 milyon dolar
Cerattape’deki madenin yer altındaki değeri 1 milyar 512 milyon dolar. Toplam operasyon maliyeti de 1 milyar 58 milyon tutarında hesaplanıyor. Madenden devlete yüzde 4 pay verilecek. Ayrıca vergi ödemeleri yüzde 25 olacak. Devlete işletmeden kalacak toplam tutar 214 milyon dolar olacak. Firma 238 milyon dolar kazanacak. Yerel işçilik, nakliye, yerli satın almalar ve özel idare giderlerine ödenecek 344 milyon dolar Artvin ekonomisine katkı yapacak.