Cayma oranı yüzde 52 yeniden dizayn gerekli
Bireysel Emeklilik Sistemi’ne (BES) otomatik katılımda sistemden çıkış oranının yüzde 52 olduğunu söyleyen Başbakan Yardımcısı Mehmet Şimşek, “Cayma oranı yüksek, dizaynı gözden geçirmemiz lazım” dedi
Başbakan Yardımcısı Mehmet Şimşek, Bireysel Emeklilik Sistemi’ne (BES) otomatik katılımda, katılımcılardan yüzde 52 gibi yüksek bir oranının sistemden ayrıldığını belirterek, sistemin dizaynını gözden geçirmek üzere çalışacaklarını söyledi. BES’e otomatik katılımda 5.6 milyon kişinin sisteme girdiğini ve yüzde 52 gibi yüksek bir rakamda ayrılış olduğunu anlatan Şimşek, “Öngöremediğimiz kadar kötü. Bireysel emeklilikte yeterince başarılı olduğumuzu söyleyemem, cayma oranı yüksek, dizaynı gözden geçirmemiz lazım. Bu konuda çalışacağız” dedi.
Şimşek, katıldığı bir televizyon programında BES’e otomatik katılımın yanı sıra uluslararası piyasalarda Türkiye algısı, Katar’la ilişkiler, trafik sigortası ve kıdem tazminatı düzenlemeleri konusundaki soruları yanıtladı. Enflasyonun yüzde 10’un üzerine çıkmasının kabul edilebilir bir durum olmadığını, gerekeni yaptıklarını ve yapacaklarını söyleyen Şimşek, TÜFE’nin hızlı bir şekilde önce tek haneye, daha sonra da düşük tek haneye çekilmesi gerektiğini vurguladı.
Şimşek, gıda fiyatlarına da dikkati çekerek, özellikle işlenmemiş gıdanın yüksek seyrettiğini hatırlattı. Gıda Komitesi’nin birçok tedbir aldığını ve almaya devam edeceğini belirten Şimşek, enflasyonda enerji grubundaki fiyat artışının da bir miktar etkili olduğunu ifade etti. Şimşek, şöyle devam etti:
Tek haneye inecek
“Döviz piyasasında yani en azından geldiğimiz noktada kur daha destekleyici olacak, gıda fiyatları Gıda Komitesi’nin aldığı tedbirlerle bir miktar sınırlı olacak. Bu sene biz idari fiyat artışlarında çok dikkatli olacağız. Maliye Bakanlığımız bu konuyu açıkladı, oradan enflasyona ilave etki öngörmüyoruz. Enflasyon tek haneye inecek, sonra geçici olarak baz etkisinden dolayı çift haneye tekrar çıkabilir. Fakat yıl sonunda tek hanede kapatmak zorundayız.”
Mehmet Şimşek, hedeflerinin reformlarla, sağlıklı para ve maliye politikalarıyla bu oranı daha da aşağıya çekmek olduğunu kaydetti.
4. sanayi devrimini dikkate almalıyız
MEHMET Şimşek, kıdem tazminatı çalışmalarının devam ettiğini belirterek, bütün tarafların 4. sanayi devrimini dikkate alması gerektiğini vurguladı. Şimşek, “10-15 yıl içinde dünyada birçok alanda belki hayal etmeyeceğimiz bir durumda olacağız. İş hayatının yeniden düzenlenmesi gerekiyor” dedi.
Tavan fiyat yıl sonuna kadar devam edecek
ZORUNLU trafik sigortasında tavan fiyat uygulamasının yıl sonuna kadar devam edeceğini bildiren Mehmet Şimşek, “Önümüzdeki bir kaç yıl içinde teknoloji yaygınlaştıkça, kaza yapmak artık zorlaşacak. Onun için sigortacılıkta bu alan zaten iyileşecek” dedi.