Gazete Vatan Logo

Çay bile kurudu

Çay bile kurudu

Türkiye’yi etkileyen kuraklık dalgası Asya’yı da vurdu. Dünyanın ikinci büyük çay ihracatçısı olan Sri Lanka’da üretimin yüzde 50 düşmesinin çay fiyatlarını artırmasından endişe ediliyor.

Dünyanın ikinci büyük çay ihracatçısı Sri Lanka’da kuraklık nedeniyle üretimin yüzde 50 düşmesinin çay fiyatlarını artırabileceği belirtildi. Bu yıl Türkiye’yi de etkileyen kuraklık dalgası Asya ülkelerini de vurdu. Asya’nın önde gelen çay üretim merkezleri kuraklıktan etkilendi. Dünyanın ikinci büyük çay ihracatçısı Sri Lanka’da yılın ilk 3 ayında çay üretimi bir önceki yıla göre yüzde 50 düştü.

Öncek yıl % 40 düşmüştü

Sri Lanka normal koşullarda yılda 300 milyon ton çay ihraç ediyor. Üretimdeki bu düşüşün dünyada çay fiyatlarını artırabileceği ifade edildi.

CNBC’nin haberine göre, geçtiğimiz yıl küresel çay fiyatlarının yüzde 40 düşmüş olması, bu yıl gerçekleşebilecek herhangi bir fiyat artışını daha olası kılıyor. Kuraklık diğer bir çay üreticisi olan Malezya’yı da etkilemiş durumda. Şubat ayında ülkede çay üretimi bir önceki yıla göre yüzde 50 düştü.

Boh’s Cameron Highlands şirketinin CEO’su Caroline Russell, iklim değişiminin getirdiği düzensiz yağışların çay üretimini etkilediğini söyledi.

Yıllık yağış miktarının aynı kalmasına rağmen kuru mevsimlerin aşırı kurak geçerek mahsülleri öldürdüğünü kaydeden Russell, yağışlı mevsimlerin ise aşırı yağışlı geçerek çay tarlalarında toprak kaymalarına neden olduğunu söyledi.

Fındık 9 lira oldu ama faydası yok

Türkiye Ziraat Odaları Birliği (TZOB) Genel Başkanı Şemsi Bayraktar, 29-30-31 Mart tarihlerinde

Çay bile kurudu
Orta ve Doğu Karadeniz bölgelerinde yaşanan don olayının, yapraklanma, sürgün gelişim ve çotanak oluşum devresindeki fındığa büyük zarar verdiğini bildirdi.

Don zararının bu yıl üretim miktarını önemli ölçüde düşüreceğini ve fındık üreticisinin gelirlerinde büyük kayba neden olacağını belirten Bayraktar, kabuklu fındık fiyatlarının serbest piyasada 9 liraya kadar yükselmesinin üreticiye bir katkısı olmadığını ifade etti.

Bayraktar, sözlerini şöyle sürdürdü: “Mart ayı sonunda yaşanan don sonrası kabuklu fındık fiyatlarının serbest piyasada 9 liraya kadar yükselmesinin üreticiye bir katkısı yok. Orta ve üst kesimlerde yetiştirilen fındık ve diğer meyvelerde kuvvetli düzeyde don zararı meydana geldi. Özellikle sürgünlerin dondan etkilenmesi nedeniyle zararın neden olacağı kayıp 2-3 yıl devam eder.”

Haberin Devamı