Çatıda 17 yıllık bedava elektrik
Çatıdaki güneş santralları ortalama 8 yılda kendini amorti ediyor. Yaklaşık 25 yıl kullanım ömrü olan santrallar 17 yıl boyunca elektrik faturasını sıfırlıyor.
Lisanssız elektrik üretimi için kurulu güç sınırının yükseltilmesiyle okul ve belediyelerin yanı sıra çatısında elektrik üretmek isteyenler için de önemli olanaklar açıldı. Yeni düzenlemelerle mesken aboneleri için 10 kilovat, tüm işletmeler ve kamu kurumlarında 5 megavata kadar kurulacak enerjinin öz tüketim fazlasının satılabilmesi imkanı getirildi.
Atıl alanlara...
Güneş enerjisine dayalı elektrik üretimi yapılabilecek atıl haldeki çatı, cephe vb. alanlar değerlendirilecek. 10 kilovatlık bir sistem çatıda ortalama 70-80 metrekare alan kaplıyor.
Çatısına santral kuranlar ürettikleri elektriğin fazlasını mevcut şebeke üzerinden dağıtım şirketine satabiliyor. Bu işlemin gerçekleşmesi için vergi mevzuatı uyarınca vatandaşların sattıkları elektrik miktarı üzerinden fatura kesmeleri gerekecek. Toplu konut projelerinin yanı sıra villaların da yararlanabileceği düzenlemeyle, öncelikle apartman giderleri karşılanabiliyor.
Gelir de getiriyor
Konutlar için lisanssız olarak izin verilen asgari limit olan 10 kilovatlık bir santralin tüm kurulum maliyeti 70 bin lira civarında. Kurulum esnasında solar PV panel, inverter, kontrol ve izleme sistemi, kablolama, toplama panosu gibi maliyetlerin yanı sıra işçilik masrafları bulunuyor. Çatı üstü güneş enerjisi elektrik üretim sistemleri yaklaşık 25 yıllık ekonomik ömre sahip. Sistem maliyeti, ortalama 8 yılda kendini amorti ediyor. Yani sistem kendini amorti ettikten sonra 17 yıl boyunca elektrik bedavaya geliyor. Üstelik fazladan üretilen güneş enerjisinin şebekeye verilmesiyle, apartman başına yılda 8 - 10 bin lira kazanç elde edilmesinin mümkün.
Süreç nasıl işliyor?
Lisanssız elektrik üretimi için elektrik aboneliği, dağıtım şirketine başvuru, proje onayı için TEDAŞ’a başvuru, dağıtım şirketi ile anlaşma ve ayrıca panel temini gerekiyor. Kurulum için tapu kaydı veya kira sözleşmesi ibraz ediliyor. Kurulacak tesisin dağıtım hattına bağlantısını gösteren tek hat şeması ve üretim tesisinin yapılması planlanan yere ait harita ile kroki, teknik değerlendirme formu ile dağıtım şirketine veriliyor.
Daha sonra izin için süreç başlıyor. Verilen ön izinle elektrik üretimi için süreç başlıyor. Binalarının çatı ve cephelerine güneş paneli kurarak elektrik üretmek isteyen vatandaşlar, başvurularını, dağıtım şirketlerinin merkez ya da taşra birimine yapılabilecek. Dağıtım şirketleri başvuruları aylık olarak alacak ve bir sonraki ayın 20’sine kadar sonuçlandıracak. Projesi onaylanarak, kurulum ve geçici kabul işlemleri tamamlanan vatandaşlar, diğer lisanssız üretim faaliyetlerinden daha hızlı bir şekilde elektrik üretmeye başlayabilecek. Başvuru süreçleri dağıtım şirketlerinin internet sitelerinden takip edilebilecek. Lisanssız üretim kapsamındaki uygulama için tapu ya da asgari iki yıl süreli kira sözleşmesi isteniyor.
Devlet vergi teşviki veriyor
Vatandaşların çatılarında güneşten elektrik üretmesi teşvik uygulamasından da yararlanabiliyor. 10 KW’ye kadar olan güneş panellerinden elde edilecek fazla elektriği şebekeye vererek dağıtım şirketlerine satanlar, küçük üreticinin vergi muafiyetinden yararlanabiliyor. Daha büyük çaptaki güneş enerjisi yatırımları için teşvik belgesi de alınabiliyor. Ayrıca, lisanssız kapsamdaki küçük güneş enerjisi santralleri için bankaların da özel kredi programları bulunuyor.
Milliyet