Çarşı pazar şenlendi
Çarşı pazarda bayram hareketliliği başladı. İstanbul’un tarihi alışveriş yerlerinde bayramlık kıyafet ve ikramlık tatlı alışverişi telaşı yaşanıyor. Esnaftan yakınan da memnun olan da var.
Ramazan Bayramı’na 2 gün kala çarşı pazar hareketlendi. Bayram alışverişi denildiğinde ilk akla gelen İstanbul Eminönü’nde, aileler bütçelerine uygun kıyafet ve ikramlık tatlı alışverişine başladı. Uzun zamandır bu günleri bekleyen esnaf arasında alışverişin seyrinden memnun olanların yanı sıra umduğunu bulamadıklarını söyleyenler de bulunuyor.
Gilda Eşarpları işletmecisi Hasibe Ak, bu yıl en çok el işçiliği hediyelikle, serin tutan doğal ürünlerin rağbet gördüğünü belirtti. Ak, “Bizim Mahmutpaşa’da 8’inci Ramazanımız, güzel geçiyor yani, memnunuz ama piyasa genel anlamda durgun gidiyor” diye konuştu. Mahmutpaşa’da eşarp dükkanında satış yapan Yıldız Harta da “Bayram öncesi işler çok şükür iyi gidiyor. Çok kazanmasak da şükür aç değiliz, memnunuz” dedi.
Umutlar bayram ertesine
Mahmutpaşa’da toptan mal alarak Beylikdüzü’nde eşiyle beraber tekstil ürünleri satan pazarcı esnafı Filiz Azapağası, Mahmutpaşa’nın eski günlerde olduğu gibi kalabalık olmadığını aktarırken, bundan bankaları sorumlu tuttu.
Bayramlık giysi alışverişi için tercih edilen mekanlardan Tarihi Mercan Örücüler Sokağı esnafı Kemal Gülbaş da esnafın iş yapamadığını belirterek, “Turist gelmezse iş nasıl olur” dedi. Mısır Çarşısı’nda lokum, kuru yemiş ve organik gıdalar satan Müçtebe Artık, son yılların en hareketsiz Ramazan ayını yaşadıklarını belirterek, esnafta işlerin bayram sonrası açılacağı kanaatinin hakim olduğunu kaydetti.
Bayramda 3 milyar liralık çikolata satışı yapılacak
Ramazan Bayramının yaklaşmasıyla vazgeçilmez ikramlıklar şeker ve çikolata raflarda yerini alırken, satışları da hız kazandı. Yıllık 5.3 milyar liraya ulaşan çikolata pazarında satışların yaklaşık 3 milyar liralık bölümünün Ramazan Bayramı’nda gerçekleşmesi bekleniyor. İkramlık çikolata-şeker satışlarının yüzde 90’ının bayramlarda gerçekleştiğini belirten Elvan Grubu CEO’su Özmen Genç, yüzde 80’e yakın bölümünün Ramazan Bayramı’nda satıldığını söyledi.
Şölen CEO’su Elif Çoban da yıllık çikolata satışlarının yaklaşık yüzde 55’inin Ramazan döneminde gerçekleştiğini kaydetti.
Pladis Türkiye Başkanı Mete Buyurgan Türkiye çikolata pazarının toplam ciro büyüklüğünün geçen yıl yaklaşık 5.3 milyar lira, tonaj büyüklüğünün yaklaşık 289 bin ton olarak gerçekleştiğini hatırlattı. İkramlık dahil şekerleme pazarının 59 bin ton ve 966 milyon liralık büyüklüğe sahip olduğunu kaydeden Mete Buyurgan, “Bayramda aylık şekerleme satışları 6 kat artıyor. Yüzde 48’i Ramazan Bayramı döneminde tüketiliyor” diye konuştu.
Her gün 2 bin ton baklava tüketilecek
Baklava üreticileri, Türkiye’de günlük 950 ton olan baklava üretiminin Ramazan Bayramı’nda 2 kat artışla 2 bin tona ulaşmasını bekliyor. Baklava ve Tatlı Üreticileri Derneği (BAKTAD) Başkanı Mehmet Yıldırım, yaz aylarında talebe bağlı olarak baklava üretiminde düşüş olduğunu hatırlatırken son yıllarda Ramazan’ın yaz dönemine denk gelmesiyle iftar menülerinin vazgeçilmezi baklavanın tüketiminde artış yaşandığını kaydetti. Yıldırım, 195 tonu İstanbul’da olmak üzere Türkiye’de günlük baklava üretiminin 950 ton olduğunu belirterek, “Üretim, Ramazan ayında iki kat artışla bin 700 tona çıktı. Bu yıl bayramda ek siparişlerle birlikte tüketimin 2 bin tona ulaşmasını bekliyoruz. Baklava üreticileri bayram hazırlığına girişti, bazı üreticiler çalışan sayısını artırdı” dedi.