Cari açığa ilaç olacak
23 projeye verilecek 135 milyar liralık süper teşvikleri Cumhurbaşkanı Erdoğan açıkladı. 34 bin doğrudan, 134 bin dolaylı istihdam sağlayacak yatırımlar, Türkiye’nin cari açık sorununa 19 milyar dolarlık katkı sağlayacak. Türkiye’nin hem teknik hem psikolojik bir engel olan cari açık sorununu aşması gerektiğini söyleyen Cumhurbaşkanı Erdoğan, “Gelecekte cari açık, yüksek faiz, borç prangasından kurtulmak için bugünden tedbir almalıyız” dedi
Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, 19 firmanın 23 projesiyle 135 milyar liralık yatırıma imza atacağı ‘Proje Bazlı Teşvik Sistemi’nin takdim töreninde konuştu.
Firma sahiplerine ve yöneticilere Türkiye’nin büyümesine, hedeflerine doğru ilerlemesine sağladıkları katkıları için şükranlarını sunan Erdoğan, “Bu konuyu böyle 23 proje 19 firma teşvik belgesi diye ifade edince sıradan bir hadiseymiş gibi görünüyor. Halbuki işin aslına baktığımızda bu 23 projenin 135 milyar lira yatırım bedeli olduğunu görüyoruz. Bu yatırımlar sayesinde 34 bin 111 doğrudan, 134 bin de dolaylı istihdam ortaya çıkacak. Bu yatırımlar ihracatımıza 6 milyar 318 milyon dolarlık katkı sağlarken, ithalatımızın 12 milyar 312 milyon dolar azalmasını temin edecek. Böylece geçtiğimiz yıl 47 milyar dolara ulaşan cari açığımızda 19 milyar dolarlık bir iyileşme sağlamış olacağız” dedi.
Hep birlikte büyüyeceğiz
Türkiye’nin geçen yıl yüzde 7.4 büyüdüğünü hatırlatan Cumhurbaşkanı Erdoğan, “Birileri şunu diyorlar; ‘Fazla büyüme hayırlı, isabetli değildir.’ Niye? Kıskançlık, başka bir şey değil. Büyüme oranınız ne kadar artarsa o kadar güçlü olacaksınız. Türkiye büyüdükçe, işadamıyla, çalışanıyla, devletiyle hep birlikte kazanıyoruz. Büyüyeceğiz, hep birlikte kazanacağız” diye konuştu.
23 proje 19 firma
- Alvi Medica
- Assan
- Atayurt
- BMC (4 proje)
- CFS
- Dow Aksa
- Ekore Ersan
- SASA (2 proje)
- İpek Mobilya
- Most Makine
- Siirt Bakır
- Metcap Enerji
- TUSAŞ
- Oyak Renault
- Yıldız Metalurji
- Vestel
- Sütaş
- Tosyalı
Faiz düşmedikten sonra...
“2023 hedefimiz olan Türkiye’yi dünyanın en büyük 10 ekonomisinden biri haline getirmek için bugünkü Türkiye’yi iki kat daha büyütmemiz gerekiyor” diyen Cumhurbaşkanı Erdoğan, şöyle devam etti: “Büyüme demek yatırım demektir, istihdam demektir, üretim demektir. Yeni yatırımlara ihtiyacı olan Türkiye’nin önünde hem teknik hem de psikolojik bir engel var. O da cari açık sorunudur. Ekonomiyle ilgili değerlendirme yapan herkesin bu sorunu çözmenin yolu da teknoloji ve sermaye konusunda yeni yaklaşımlar geliştirmekten geçiyor. Birileri Akkuyu’dan rahatsız oluyor. Bütün bunlar Türkiye’nin nereye gittiğini gösteriyor. S 400 diyoruz birileri rahatsız oluyor. Enerji atılımımızı yüksek teknolojiye dayalı ürünlerin ülkemizde geliştirilmesi ve üretilmesi projeleriyle tamamlayarak cari açık sorununu kökten çözme irademizi ortaya koyduğumuza inanıyorum. Yüksek teknolojiye dayalı yatırım demek çok ciddi sermaye, ciddi kapasite etkili Ar-Ge demektir. Bunlar için de daha önce hiç uygulanmamış teşviklere ihtiyaç var. Gelecekte cari açık, yüksek faiz, borç prangasından kurtulmak için bugünden bu tedbirleri almalıyız. Cumhurbaşkanı faiz konusunda devamlı konuşuyor... Ne yapacağım? Faiz oranlarını aşağı düşürmedikten sonra yatırım yapılabilir mi? ‘Yatırım destekli teşvik sistemi’ diyoruz. Öncelikle yüksek faizden yatırımcıyı kurtaracaksın ki yatırımlar yapılabilsin. Yatırım yapıldığında istihdam sağlanacak, üretim, ihracat gelecek. Proje bazlı yatırım teşvik sistemi bu ihtiyacın neticesi olarak ortaya çıkmıştır.”
Bizden size takoz olmaz
Sağlıktan savunma sanayine, otomotivden gıdaya, elektronikten metale kadar geniş yelpazeye sahip firmalara teşviklerin hayırlı olmasını dileyen Cumhurbaşkanı Erdoğan, “Türkiye’nin gerçek gündemi işte budur. Asıl tartışmamız, konuşmamız, tekliflerimizle yön vermemiz konular bunlardır” dedi. “Elini taşın altına koyanlarla, iş dünyası temsilcilerimizle omuz omuza çalışacağız, durmayacağız, kimseye de eyvallah etmeyeceğiz” diyen Cumhurbaşkanı Erdoğan, “Bizden size takoz olmaz, bizden size önünüzdeki takozları temizlemek olur” diyerek yatırımcılara destek olacaklarını vurguladı.
İleri teknolojiye cesur adım
BAŞBAKAN Binali Yıldırım, geçen yıl teşvik sisteminde ciddi bir değişikliğe gittiklerini hatırlatarak, “Bu teşvik sisteminin özelliği ülkemize yüksek ve orta ölçekle katma değerli ürünler sağlayacak, cari açığımızı kapatmaya destek olacak alanlara özel teşvik vermek. Dolayısıyla bu teşvik sistemi sektörel ve firma bazında katma değeri yüksek yatırımları ilgilendiriyor. Toplam büyüklük 135 milyar, yararlanan proje sayısı 23” dedi.
Türkiye’nin artık yatırıma, ihracata dayalı bir büyüme sürecine girdiğini anlatan Yıldırım, “Sanayi alanında yaşanan ve endüstri 4.0 olarak adlandırılan dönüşüm süreci, ihracatçılarımızı yeniden şekillendirecek. Biz de Türkiye olarak bu süreci ıskalamamak niyetindeyiz. Teknolojik gelişme ile birlikte ülkemizin rekabet gücü de artacak, ticaret açığını da azaltılmış olacak. İleri teknoloji hedefi ile attığımız en cesur adımlardan biri ‘Proje Bazlı Yatırım ve Teşvik Sistemi’dir” diye konuştu.
Başbakan Yıldırım, şöyle devam etti: “Bu pakette birçok yenilikler var, bu paket 135 milyar TL yatırım hacminde ve 34 bin doğrudan, 135 bin dolaylı istihdam sağlayacak. İhracatımıza 6 milyarın üzerinde ilave bir katkı olacak. İhracata sağlanan katkının dışında en büyük meselemiz olan cari açığımızı da 19 milyar dolar azaltacak bir proje paketinden bahsediyoruz. Böylece 25 milyar dolar lehimize gelişmiş olacak. Gümrük vergisinde istisna getiriyoruz. Makine teçhizata KDV istisnası, bina inşaat harcamaları için KDV ilavesi, kurumlar vergisi indirimi ya da 10 yıla kadar kurumlar vergisi istisnası, 10 yıla kadar sigorta primi işveren desteği sağlıyoruz. Keza, enerji desteği, sermaye katkı ve telsiz yatırım yeri tahsisi, istihdamın korunması gibi hayati öneme sahip destekleri de paket ile birlikte sağlıyoruz.”
2018 yılının 2017’den aşağı olmayacağını da ifade eden Yıldırım, “Yatırım ve ihracatlarla devam edeceğimiz bir yıl olacak. 2019’u milletimiz ile birlikte atılım yılı haline getireceğiz” dedi.
Yatırımların bayram günü
Ekonomi Bakanı Nihat Zeybekci, Türkiye Cumhuriyeti’nin ortaya koyduğu ‘dünyanın en kapsamlı ve etkili’ teşvik sisteminin meyvelerinin toplanmaya başlandığını belirterek, “Bugün istihdamın, yatırımın, büyümenin ve gelişmenin adeta bayram günüdür” dedi.
Zeybekci, Proje Bazlı Yatırım Teşvik Sistemi’nde sektörleri belirleyip, yatırımcılarla tek tek görüşerek her birine özel teşvikler tasarladıklarına dikkati çekerek, “Uygulamada olan teşvik sisteminde yıllık ortalama teşvik verdiğimiz yatırım tutarı 97 milyar lirayken, Proje Bazlı Yatırım Teşvik Sistemi’nde sadece son 6 ayda mevcut teşviklere ilave olarak 135 milyar liralık dev yatırımı destekliyoruz” dedi. Zeybekci, teşvik belgelerinin dağıtım programlarını daha önce 2 kez iptal etmek zorunda kaldıklarını hatırlatarak, teşvik tutarlarının ilk programda 95 milyar lira iken ikinci programda 115 milyar liraya ve üçüncü programda 135 milyar liraya çıktığını, yıl sonunda söz konusu teşvik programında yeni bir rekora ulaşılacağını ifade etti.
Bu yatırımların cari açığa yıllık pozitif etkisinin gelecek 2-3 yılda çok güçlü şekilde hissedileceğini aktaran Zeybekci, Proje Bazlı Yatırım Teşvik Sistemi ile Türkiye’nin en çok ihtiyacı olan teknolojide 6 aylık bir sürede ilave 10 yıllık yol aldıklarını ifade etti. Zeybekci, yatırımların tamamının doğrudan yabancı yatırım ya da yabancı ortaklı olduğunu vurgulayarak, bunun da Türkiye ekonomisinin, “Türkiye yatırım yapılabilir olmaktan çıkıyor” diyenlere bir yanıtı olduğunu dile getirdi.