Büyümeyi ‘fabrika parası’na aldığı şampuanla katlayacak
2016’da Türkiye’de 420 milyon euro ciro yapan Henkel, bu yıl büyümeyi katlayacak. Blendax markasını geçen yıl fabrika parasına aldıklarını belirten Henkel Yürütme Kurulu Başkanı Hasan Alemdar, “Blendax’ın katkısıyla bu yıl da çift haneli büyüyeceğiz. Üretim şu anda Almanya’da ancak 1 yıl sonra Türkiye’ye kaydıracağız” dedi.
Türk pazarına 54 yıl önce giren Henkel, zor bir yıl olan 2016’yı çift haneli büyümeyle kapattı ve 420 milyon euro ciro yaptı. Henkel Türkiye, grubun büyümesinde Rusya ile birlikte en fazla katkıyı sağlayan iki ülkeden biri oldu. Henkel, geçen yıl Türkiye’nin en eski şampuan markası Blendax’ı da satın aldı ve bu alanda hedeflerini büyüttü. 2017 yılında bu markanın da katkısıyla kozmetik pazarında önce ikinci, sonra lider olmayı hedefliyor.
Başarılı bir yıl oldu
Henkel Yürütme Kurulu Başkanı Hasan Alemdar, “2016 bizim için çok başarılı bir yıl oldu. Türkiye’de geçen yıl çift haneli büyüdük. Henkel’in dünyadaki organik büyümesi yüzde 3.1 oldu. Gelişen pazarlardaki büyümesi de yüzde 6.8 olarak gerçekleşti. Türkiye’nin büyümesi bu rakamı ikiye katladı” değerlendirmesini yaptı. Blendax markasını geçen yıl bir fabrika parasına aldıklarını belirten Alemdar, “Blendax markası toplumun yüzde 90’ı tarafından biliniyor ve
1 milyar TL’lik şampuan pazarından yüzde 5’lik pay alıyor. Burada toplam pazar payını 3 yıl içinde yüzde 10’a çıkarmayı planlıyoruz. Şu anda 1998’de pazara sıfırdan girdiğimiz kozmetikte ilk 3 firmadan biriyiz. İkinciyle aramızda 1 puan fark var. Blendax ile önce ikinci olmayı, ardından liderliği hedefliyoruz. Ayrıca Blendax’ın da katkısıyla bu yıl da çift haneli büyümek istiyoruz” dedi.
Üretim Türkiye’ye
Blendax’ın üretiminin şu anda Almanya’da yapıldığını kaydeden Alemdar, şöyle devam etti: “Bu süreç 1 yıl devam edecek. 1 yıl sonra Türkiye’ye üretim yapmayı planlıyoruz. Ya biz üreteceğiz ya da fason üretim yaptıracağız.”
En büyük yapıştırıcı fabrikasını kuruyor
HENKEL’İN Gebze Kimya İhtisas Organize Sanayi Bölgesi’ndeki yapıştırıcı teknolojileri fabrikasının temelini geçen yıl Kasım’da attıklarını hatırlatan Hasan Alemdar, 34 bin metrekarelik alana kurulan fabrikanın bittiğinde Ortadoğu ve Afrika bölgesinin en büyük fabrikası olacağını söyledi. Alemdar, fabrikanın bu yıl sonunda faaliyete geçeceğini kaydetti.
Fiyatlarda % 8 artış yaşandı
Hasan Alemdar, sektörün yüzde 40’ının ithal ürüne dayandığını ve artan kurlar nedeni ile ciddi bir fiyat baskısı altında olduklarını anlattı. Alemdar, “Bir de bunun üzerine kozmetik ürünlerinden alınan yüzde 20’lik ÖTVmevcut. Ben bu konuyu birkaç kez bakanlarımız Mehmet Şimşek ve Naci Ağbal’a ilettim. Saç kremi ve saç boyasının lüks tüketim ürünü olduğunu düşünmüyorum. Tüketim anlamında pazarı büyütmeye çalışıyoruz. Önümüz açılsın diye beklerken daha da zorlaştı işler” dedi. Sektördeki girdilerin yüzde 80’inin döviz bazlı olduğunu kaydeden Alemdar, Türkiye’de üretilen deterjan şampuan gibi ürünlerde de dövize bağlı olarak fiyat artışı yaşandığını söyledi. Alemdar, bu yıl kozmetik ürünlerine yüzde 8 zam yaptıklarını ifade etti.