Büyükler de ‘asgari’ tartışmaya dahil oldu
Dev holdingler de asgari ücret tartışmalarında topa girdi. Sabancı CEO’su Zafer Kurtul, “Asgari ücret artışı tüm çalışanlar için prim artışı demek. Enflasyon ve faize etkisi hesaplanmalı” dedi. Akkök Holding CEO’su Dördüncü, “Artış sorun olacak” görüşünü savunurken patronların sendikası TİSK ise artışın kayıt dışılık, enflasyon ve ihracata olumsuz etki edebileceğini açıkladı.
Asgari ücretin 1.300 TL’ye çıkartılmasına ilişkin tartışmalar alevleniyor. Tartışmaları SGK priminde indirim isteyerek başlatan İstanbul Ticaret Odası Başkanı İbrahim Çağlar, önceki gün de asgari ücrete gelecek zamdan dolayı işverene gelecek yükü devletle ortak paylaşma çağrısında bulunarak hükümetin bunu işsizlik fonunda biriken 86 milyar liradan karşılayabileceğini savundu. Hazırgiyim sektörü üretimin yurtdışına kayabileceği uyarısında bulunurken dün iş dünyasının ağır topları da tartışmalara katıldı.
Sorun yaratacak
Vodafone Türkiye’nin ana sponsorluğunda düzenlenen ve Türkiye’nin önde gelen holdinglerinin CEO’larının katıldığı “CEO Ajanda 2016”da da konu döndü dolaştı asgari ücrete geldi. Sabancı Holding CEO’su Zafer Kurtul, “Tabii ki çalışanlar için, hepimiz için daha yüksek ücret vermek iyi bir adım ama verimlilik, prodüktivitede artış sağlamamız lazım” dedi.. Mevzuatta bazı konuların netleşmesi gerektiğini anlatan Kurtul, sözlerine şöyle devam etti:
“Bu sırf ücret artışı ile kalmıyor. SSK primlerinde artışlar da olacak. Dolayısıyla bu sırf asgari cüretin artışı olarak kalmıyor, bütün çalışanlar için bir prim artışı manasına geliyor. Bunun yarısını şirketlerimiz yarısını çalışan kendisi ödüyor. Bütün bu değerlendirmeleri yapmak lazım. Türkiye’nin ihracattaki gücü çok önemli. Bunun getireceği bir enflasyon söz konusu olabilir. Enflasyon, faiz artışı... Tüm ekonomiye etkisini değerlendirmek lazım. Ama bu reformlarla prodüktivite artışı aslında çözüm. Daha iyi ücret vermek için mutlaka prodüktivite artışı sağlanması lazım.”
Doğan holding CEO’su Yahya Üzdiyen, “Hiç de küçümsenmeyecek miktarda bir yük getirecek özellikle alt sektörlerde. Bunun nasıl taşıyacağız açıkçası ben bilmiyorum. Perakendede biraz etkileneceğiz gibi görünüyor. En az etkilenecek gruplardan biriyiz ama bunun da hesabını kitabını yapmamız gerekiyor. Bu, enflasyonu nasıl etkileyecek o da henüz belli değil” derken, Akkök Holding CEO’su Ahmet Dördüncü, planlanan artışın “sorun” olacağını ifade etti.
KOBİ’lere dikkat çekti
Türkiye İşveren Sendikaları Konfederasyonu’ndan (TİSK) yapılan açıklamada ise asgari ücret seviyesinde yapılacak artış maliyetinin işverenlere yansıtılmasının bir domino etkisi oluşturacağı, bu durumun rekabet gücü, kayıt dışılık, istihdam, enflasyon ve ihracata da olumsuz etki edebileceği ileri sürülerek, prim ve vergi düzenlemeleri ile iş gücü maliyeti üzerindeki istihdam vergilerinin azaltılması önerildi. Açıklamada, asgari ücrette yapılacak artışın son iki seçim sürecinde siyasi partilerin en fazla gündem yaratan konularından biri olduğu belirtildi. Açıklamada, “Özellikle KOBİ’lerde işsizlik ile yatırım ve büyüme planlarının ertelenmesi gibi sorunlara dikkat çekmek isteriz” denilerek istihdam üzerindeki vergilerın azaltılması istendi.
Dijitalleşmeye uyamayan gitti
Vodafone Türkiye İcra Kurulu Başkan Yardımcısı Engin Aksoy, şöyle konuştu: “2000 yılından bu yana Fortune 500’deki şirketlerin yüzde 52’sinin dijitalleşme trendini yakalayamadığı için artık listede olmadığını görüyoruz. 2016 yılında da iş dünyasının yüzde 40’ının mobilize hale gelmesi bekleniyor. Accenture ve Türkiye Bilişim Vakfı ile KOBİ’lerden sonra Türkiye’nin büyük şirketlerinin de dijitalleşme endeksini çıkardık. Çok yakında bu endeksi açıklayacağız. Hedefimiz, Türkiye’nin dijitalleşme endeksini yüzde 53’ten yüzde 75’e çıkarmak.”