Büyük dönüşümü başlattı
‘Patrona para yok’ dedi
Hüseyin Aydın’ın genel müdürlüğe getirilmesinden bu yana bilançosunu küçültmeye çalışan Ziraat Bankası büyük bir değişim ve dönüşüm programı başlattı. Tüm bankacılık ürünlerini sunan finansal bir market
olmak isteyen Ziraat Bankası, müşteri kitlesini çeşitlendirmek istiyor. Aydın, ‘Bilançoda menkul kıymetlerin payını azaltıp kredileri artıracağız. Kârımızı bünyede tutarak büyümek istiyoruz’ dedi
Türkiye’nin en büyük kamu bankası olan Ziraat Bankası’nın Genel Müdürü Hüseyin Aydın, bankanın tüm birimlerinde büyük bir değişim ve dönüşüm yaşandığı belirterek, “Sektörün en büyüğü olmak gibi bir hedefimiz yok. Bilançoyu özkaynaklarla uyumlu yöneteceğiz. Karı banka bünyesinde tutmak istiyoruz. Menkul kıymetlerin bilanço içindeki payını azaltıp kredileri yükselteceğiz” dedi. Böylece Ziraat Bankası, ‘patronu’ olan Hazine’nin ihraç ettiği devlet iç borçlanma senetlerinde daha az alım yapacak hem de elde ettiği kârı bünyesinde tutup belli bir süre Hazine’ye aktarmayacak.
‘Ne gerekiyorsa yapacağız’
Bankanın değişim ve dönüşüm çalışmaları ile hedef ve stratejilerinin tanıtıldığı basın toplantısında konuşan Aydın, genel müdür olduktan sonra ilk kez basının önüne çıktı. Haziran 2012 itibariyle kredilerin aktiflerdeki oranının sektörde yüzde 59, Ziraat Bankası’nda ise yüzde 45 olduğunu söyleyen Aydın, “Aktifte çeşitlendirme yapacağız. Menkul kıymetten krediye dönüşecek bir yapı kurmamız gerekiyor. Menkul değerlerin payı sektörde yüzde 25, bizde yüzde 44. Biz devleti daha çok fonluyoruz ama böyle bir mecburiyetimiz yok. Pasifi çeşitlendirmemiz gerekiyor. Herkesin yaptığı enstrümanları, sendikasyon, seküritizasyon ne gerekiyorsa biz de yapacağız” diye konuştu.
Finans Grubu kuracak
Aydın, önümüzdeki dönemde bilanço büyüklüğü ile uyumlu özkaynak stratejileri çerçevesinde, kârlarını da banka içinde tutmayı sürdüreceklerini söyledi.
Aydın’ın verdiği bilgilere göre, Haziran 2012 itibariyle sektördeki mevduatın pasiflere oranının yüzde 60 olurken, Ziraat Bankası’nda bu oran yüzde 69 seviyesinde bulunuyor. Mevduat dışı kaynakların payı ise sektörde yüzde 27, Ziraat Bankası’nda yüzde 21 seviyesinde.
Yeni stratejileri kapsamında Ziraat Finans Grubu’nun oluşturulacağını belirten Aydın, bankaların, yurtdışı şubelerin ve iştiraklerin bu grup altında olacağını ifade etti.
Beşiktaş gibi az transfer yaptık
Banka olarak 23 bine yakın çalışanlarının bulunduğunu aktaran Hüseyin Aydın, “Testiyi kıranla, suyu getireni ayıracağız. Bize daha çok kazandırana daha iyi imkanlar sağlayacağız. 3.765 yeni arkadaş alacağız. 1.700 kadar çalışanımız emekli oluyor. Bu konuda karşılıklı olarak mutabık kaldık, 3 kişi hariç... Beşiktaş da çok az transfer yaptı ama bu sene çok iyi gidiyor” dedi.
Kredilerde 2013’te daha etkin olacağız
Kredi büyümesinde şu anda sektörün altında bir performans gösterdiklerini ifade eden Hüseyin Aydın, önümüzdeki dönemde agresif bir büyümeyi asla düşünmeyeceklerini ancak 2013 yılında reel sektör yoluyla daha etkin bir Ziraat Bankası olacaklarını ifade etti. Ziraat Bankası’nın, geçen yıl sonunda 71.4 milyar lira olan kredi ve alacaklar kalemi ilk yarı sonunda yüzde 2.7 azalarak 69.5 milyar liraya geriledi. Sektördeki kredi büyümesi aynı dönemde yüzde 8 oldu. Kitlesel bankacılığa önem vereceklerini de ifade eden Aydın, tüm ürünlerini aynı anda müşteriyle paylaşabilecekleri bir yapı kurmak istediklerini belirtti.
Yeni dönemde hem Türkiye’de hem de yurtdışında büyümeye devam edeceklerinin altını çizen Aydın, yeni şubeler açmaya, yeni bankalar satın almaya ya da kurmaya devam edeceklerini belirtti.
Kredi almak isteyen elektrik faturası kuyruğunda beklemeyecek
Ziraat Bankası Genel Müdürü Hüseyin Aydın, bankacılık sektöründeki tüm ürünleri müşterilerine sunmak istediklerini belirterek, “Sadece emeklilere kredi kullandırmak istemiyoruz. Kredi kullandırırken müşteriye daha kısa sürede geri dönüş yapacağız. Aksi takdirde rekabet edemezsiniz. Artık konut kredisi almak için elektrik faturası kuyruğunda bekleme olmayacak. Altyapı ve organizasyonu, kuvvetler ayrılığı prensibi ile yeniden düzenliyoruz” dedi. Banka gibi iştiraklerinin de kendi sektörlerinde üst sıralarda yer alması gerektiğinin altını çizen Aydın şöyle devam etti: “Banka sıralamada ilk 3’te. İştirakleri kendi sektöründeki sıralamada altlarda. Biz bunu kabul edemeyiz. Her şirketimiz kendi alanında üst sıralarda yer almalı.”
3-4 ayda halka arza hazır oluruz
Hüseyin Aydın, Ziraat Bankası’nın özelleştirme süreci ile ilgili olarak da herhangi bir takvimin bulunmadığını belirterek, “Her an bu iş olacakmış gibi bankayı hazırlıyoruz. Bunun bankaya disiplin ve şeffaflık yaratacağını düşünüyorum. Özelleştirme, halka arz gibi bir şey olursa, buna yaptığımız dönüşüm ve değişimle 3-4 ay sonra hazır olabiliriz. Ama şu anda böyle bir şey yok” dedi.
Aktif büyüklüğü sıralamasında 153.7 milyar lira ile İş Bankası’nın ardından ikinci sırada yer alan Ziraat Bankası’nın ikinci çeyrek net kârı, yüzde 38 artarak 613.79 milyon TL, ilk yarı net kârı da yüzde 25 artışla 1.27 milyar lira oldu.
Aydın, bankanın dörtte üçünü İstanbul’a taşıdıklarını da belirterek, geri kalanı da İstanbul Finans Merkezi kapsamındaki Ataşehir projesinin tamamlanmasının ardından olacağını söyledi.